15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3710 |  0 
Детският апетит
9-годишната ми дъщеря непрекъснато се тъпче с храна - на всеки 30 мин тя отваря хладилника и хапва едно или друго. Напразно се опитвам вместо сандвич да й дам някакъв плод. Ако категорично й забраня да яде, започва да плаче. Колко трябва да консумира дете на нейната възраст?
Страхувам се да изключа нещо от храната й, защото все пак тя расте. Как да постъпя?
Ел. Хр. от Пл.


Децата трудно понасят забраните. Реакцията им е точно противоположната. Детето започва да яде още повече и направо да се тъпче непрестанно. В резултатът теглото расте, стига се до затлъстяване. Така че в никакъв случай не издавайте забрани. Споделяте, че в момента е висока 145 см и тежи 46 кг. В близките 4 години ще порасне примерно с 15 сантиметра. Ако за това време теглото не се увеличи или прибави 5-6 кг, излишното тегло ще изчезне. Жестокият диетичен режим, препоръчан в тази възраст, може да наруши процесът на растежа и развитието на детето.
Опитайте се да измените съотношението на продуктите в храненето на дъщеря си. Увеличете нетлъстите и несладки продукти. Не ограничавайте, а напротив – насърчете физическата активност на детето. Игри, разходки, танци и всякакви спортни занимания ще попрчеат за натвупването на излишни килограми и ще компенсират апетита.
24.02.2012 г. / д-р Анета Стойкова, диетолог
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021