15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 4052 |  0 
Затруднено носно дишане при децата
Една от най-важните причини за затруднено носно дишане при малките деца е изкривяването на носната преграда. То може да се получи още по време на раждането. По-често обаче, носната преграда се изкривява след травма на носа в първите месеци от започване на пълзенето и опитите на детето да се изправи и да прави първите си крачки. В тези случаи, т.е. след травма - падане по нос и затруднено носно дишане е необходимо незабавно да се прегледа детето от специалист по ушно-носно-гърлени болести и при необходимост да се извърши репозиция (наместване) на носната преграда. Най-добре е това да стане до 5-ия ден от травмата.
Друга причина за затрудненото носно дишане в ранната детска възраст е болестното уголемяване на т.нар. "трета сливица". Искам да подчертая, че третата сливица е нормален и важен имунен орган. Тя отговаря за развитието на имунитет срещу онези болестотворни агенти (антигени), които навлизат в тялото чрез вдишвания въздух. Нейната роля за развитието на имунитета е особено важна в периода между втората и четвъртата година от живота. Именно в този период най-често третата сливица може да се уголеми патологично и да причини оплаквания, които започват със затрудненото носно дишане. С увеличаване размера на сливицата, постепенно се появява хъркане по време на сън, което все повече се засилва. Съществено е, че хъркането в резултат от уголемена трета сливица е през цялата нощ и всяка нощ. Ако се установи болестно уголемена трета сливица, тя трябва незабавно да се премахне, дори и във възрастта до една година. В противен случай възникват различни други патологични прояви, които могат да се отразят негативно върху по-нататъшния растеж и развитие на детския организъм.
Трета причина за затруднено носно дишане при малките деца е алергията в носа. Налага се консултация със специалист по ушно-носно-гърлени болести и алерголог.
21.04.2012 г. / д-р Венцислав Димов, уши-нос-гърло
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021