15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 5909 |  0 
Каквo се дава на децата при треска?
Треска означава жар, горещина. Тя е своего рода защитна реакция, която възниква в отговор на въздействието върху детския организъм на вируси, бактерии, токсини. Треската винаги се съпровожда с повишаване на температурата. В своето развитие процесът преминава през три стадия: в първия температурата на тялото се повишава. През втория тя известно време е повишена и в третия стадий започва да пада до изходното ниво. Повишаването на температурата до 38,5 градуса С при инфекциозни заболявания не изисква прием на лекарства. Изключение правят децата от рискови групи: с пораже-ния върху нервната система, склонни към конвулсии и припадъци, с тежки вродени болести. При тях лекарства, понижаващи температурата, се назначават още при 38 градуса С. Повишаването на температурата над 38,5 градуса е опасно на първо място за главния мозък и това предопределя необходимостта от интензивна борба с треската. При температура над 38,5 градуса се започва с физически методи за охлаждане: об-тривания със слаб разтвор на оцет, студени салфетки върху челото и в слабините на детето. При липса на ефект се започва лечение с температуропонижаващи медикаменти. Изборът им зависи от заболяването, причинило треската.
При инфекциозна треска се назначават антипиретици едновременно с антибактериалните или антивирусни средства. Избор за сваляне на температурата е парацетамолът. Желателно е да се дават специалните детски форми, например детският панадол. Този избор се определя от високата безопасност и ефективност на препарата. Прилагането на детския панадол може да започне още с първите месеци от живота на бебето за разлика от препаратите на основата на ибупрофена, които са разрешени от второто шестмесечие на детето.

Какво трябва да се знае:

• Аспирин е забранен за деца до 15 години заради възможно поражение на главния мозък и черния дроб.
• Аналгин може да се приема до 12 години само с разрешение на лекаря в критични случаи, тъй като съществува риск от заболяване на кръвта и нарушаване на бъбречните функции.
• Ибупрофенът е противопоказен на деца с язвени поражения на стомашно-чревния тракт и на деца с бронхиална астма.
Антибиотици и противовирусни препарати се приемат само с разрешение на лекар.
28.05.2012 г. / д-р Галина Тодорова
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021