15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3728 |  0 
Йога за деца
Мисълта за скоро започналат учебна година и дългите месеци, пълни с уроци и домашни, определено притеснява родителите. Те невинаги знаят как да помогнат на децата си да се разтоварят от напрежението. Няколко забавни за малчуганите йогистки упражнения ще свършат работа, още повече, че те могат да се изпълняват и вечер, и преди училище, и през уикенда.

Като локомотив

Детето се събува босо, застава изправено и повдига рамене, после ги отпуска, противодействайки на движението - 4 или 5 пъти много бавно, после 10 пъти все по-бързо. След това започва да върти рамене и описва максимално широки кръгове - по 5 пъти във всяка посока. Упражнението помага при напрежение, болки и схващания в областта на тила и шията.

Като яйце

Детето сяда върху петите си и навежда глава към пода, поставяйки я между леко разтворените си колене. Ръцете са отпуснати от двете страни на тялото, дланите сочат нагоре. Упражнението успокоява и омиротворява, затова е добре да се прави преди лягане, за по-пълноценен сън.
При много палави и буйни подрастващи се препоръчва и през деня.

Загасяне на свещ

То сяда на стол с добре изправен гръб и поставя едната си ръка пред устата. Леко издиша, заобляйки устни като за произнасяне на звука „о" и бавно отдалечава дланта си. Целта е да се установи на какво разстояние ръката продължава да усеща въздушната струя. Упражнението подобрява дишането, снема безпокойството и развива способността за концентрация.

Като жаба

Малчуганът слага длани на пода и прикляка, разтваряйки коленете си така, че те се подпират на ръцете му. После навежда напред глава и повдига ходилата си - целта е да остане в тази поза колкото се може по-дълго. Упражнението развива слуха и центъра на равновесие, помага за по-добро съсредоточаване.
29.09.2012 г. / Лилия Янкова
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021