15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3874 |  0 
Лечението на съдружното кривогледство
Заболяването представлява изразено отклонение на едното око при запазен нервно-мускулен апарат. Времето на появата му е 1-3-годишна възраст.

Лечението

Лечението на съдружното кривогледство е сложно и продължително. На първия етап се полагат грижи за възтановяване на зрителната острота с корекционни стъкла и се провеждат упражнения със закриване на здравото око. Това е т. нар. преоптично лечение. След като се възтанови зрителната острота, се създават условия за развитие на двуочното зрение и се провежда т. нар. ортоптично лечение. Когато ъгълът на отклонение на окото е голям, тогава мускулното равновесие се възтановява по оперативен начин. При малки деца лечението на съдружното кривогледство трябва да започне възможно най-рано (най-късно до 3-годишна възраст) и да се провежда упорито и продължително, без да се губи надежда.

ВНИМАНИЕ!
След като детето навърши 14 години лечение на намалена зрителна острота е почти невъзможно. Тогава се налага оперативно лечение за изправяне на очните оси, но функционално излекуване на кривогледството не е възможно.

01.09.2010 г. / д-р Цвятко Цветков, офталмолог
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021