24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 6354 |  0 
Евкалиптът – модерното растение за балкон
Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзания. Размерите им от скромните 1 м достигат до исполински. Такъв е случаят с легендарния Eucalyptus regnans, от който са регистрирани най-едрите екземпляри растения в света - достигащи 120 м височина. При някои видове листата са почти кръгли, разположени по две срещуположно на клонките и са сиво-бели. При други видове са удължено елиптични, със заострен връх и са сивозелени. Всички видове съдържат в листата си големи количества етерични масла, затова издават много приятен аромат. При вида евкалипт цитриодора те ухаят на лимон. Цветовете са дребни, кремаво-жълти, събрани в групички.

Размножава се лесно със семена

Евкалиптите можете да размножавате лесно със семена. Не ги отделяйте от обвивката им. Засявайте през февруари или началото на март. Най-подходящата дълбочина е 1 см. Почвената смес трябва да е хранителна, съставена от много добре разложен тор и пясък. Пресейте я фино и я дезинфекцирайте. Покрийте саксията със стъкло или лист хартия. Температурата на почвата трябва да е около 14-15°С. Тя трябва да е винаги влажна, затова я оросявайте леко. След 15 дни семената започват да поникват. Тогава махнете стъклената покривка. Когато се покаже първата двойка листа над котиледоните, прехвърлете растенията в индивидуални саксийки. Около една седмица ги дръжте на сянка, а след това можете да ги поставите на добре огрявани места.
Докато растенията са млади, диаметърът на саксията да е 15-17 см. Рано напролет през две-три години прехвърляйте в по-големи саксии. Почвената смес трябва да е богата на хранителни вещества. Съставяйте я от градинска почва и много добре разложен оборски тор, като прибавите и малко пясък.

Може да остане на остъклена тераса

Последната саксия да е красива, керамична, за да е в унисон с гиздавото растение. Диаметърът й да е над 30 см. През зимата с евкалипта украсявайте хладни и светли помещения, като поливате оскъдно. Той може да изкара студеното време на остъклената тераса. През лятото по желание можете да ги изнасяте на балкона или терасата. Поливайте често и изобилно.
Вашите любимци освен че са красиви, освежават въздуха в помещенията. Вие можете да използвате и листата, като добавяте от тях в чая си. Ароматът е много силен, затова поставяйте парченце от листа. Евкалиптовото масло действа антисептично и успокояващо.
07.01.2014 г. / Ангелина Костова
Най-четеното в "Рецепти за градината"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023