31.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 37777 |  1 
Домашно лечение с черноморска луга
„Кални бани у дома", казвам аз при започване на разговора ни с проф. д-р Стефка Тепавичарова за лечебните свойства на стабилизираната луга от Бургаското и Поморийското езеро, но тя бърза да ме поправи: По-правилно и точно е да се каже: „Морелечение вкъщи", тъй като лугата е течната фаза, която остава при получаване на морска сол чрез изпаряване. Години наред тази луга се изхвърля като остатъчен продукт, докато специалистите химици (проф. Тепавичарова е доктор по химия), доказват, че тя е безценна суровина с незаменими лечебни качества. Съдържанието на биогенния елемент магнезий е доминиращо, като съотношението между магнезиевите и натриевите и калиеви соли е не по-малко от 2,5 към 1. Цялата периодична система на химичните елементи се съдържа в нашата черноморска луга. По лечебните си свойства нашият продукт „бие" прочутите по цял свят соли от мъртво море тъкмо с броя на микроелементите, казва проф. Тепавичарова.
Стабилизирането на лугата в широкия интервал между минус 10 градуса до плюс 40 градуса я задържа в течно състояние, без да измират организмите, тя е трайна, с постоянен състав и запазени биологичноактивни вещества. Сега с нова сила се възражда интересът към лугата. Ние отидохме обаче по-нататък, казва моята събеседничка: от една страна я обогатихме с редица билки и лечебни растения, а от друга - направихме я достъпна, с възможност да се ползва у дома.

Лечебни свойства

Черноморската луга притежава силно изразено противовъзпалително действие, стимулира защитните реакции и регенеративните тъканни процеси в организма. Заради това тя е изключително ефективна при лечение на артрози, дископатии, радикулити, неврити. Ако продуктът е с етерично масло от лавандула, той помага и при главоболие, мигрена, сърцебиене, безсъние, понижава кръвното налягане. При розмарин е отлично болкоуспокояващо и тонизиращо средство, помага при астма и кожни инфекции. Ако лугата е примесена с етерично масло от хвойна, се предлага при психическа умора, страхови неврози, затлъстяване, хемороиди, ревматизъм...

Кaк да използваме лугата

Лекуването у дома става чрез компрес от няколко слоя памучен плат, напоен с луга, загрята на водна баня до 45 градуса. Болната става се увива двукратно или компресът се поставя по хода на засегнатия нерв, изолира се с найлон и се завива с вълнен плат. Времетраене - от 15 минути до няколко часа, курс на лечение -12-14 процедури. Десетпроцентови вани и локални ванички се правят в 80-100 литра вода с температура 37-38 градуса. Подходящи са и фрикции на тялото. Продължителността е 15-20 минути, курсът на лечение 10-12 процедури. При ларингити, фарингити, синузити и бронхити се правят инхалации с 2 % воден разтвор на луга до 5-10 минути общо 12-14 процедури. Луговите вани са притовопоказни при кръвоизливи, сърдечна слабост и хипертония.


Как да се снабдим с черноморска луга


14.01.2014 г. / Генчо ГЕНЕВ
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (1)
Коментари От: инж.Надежда Михайлова от Мездра.  09:53  събота, 15 април 2017 г.Докладвай
обиден коментар
 
Добре, но как да се снабдим с поморийска луга за домашно лечение като в аптеки Марешки, примерно, не се продава в нашия град?
 
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023