24.06.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 16596 |  0 
Познавате ли правилата на присаждането
Присаждането е основният начин за размножаване на дървесните, а и на някои храстовидни овощни видове. Чрез него се запазват качествата на сортовете в продължение на десетки, а и на много повече години. Присаждането се извършва по два основни начина – на пъпка (окулиране) и на калем (на резник). Черешата и крушата могат да се присаждат и по двата начина. На пъпка се присажда през периода от средата на юли до началото на септември (на спяща пъпка) или прeз пролетта (на будна пъпка). Този начин на присаждане се прилага само върху млади (1-3 годишни) подложки или върху млади клонки в короната на по-стари дървета.
Присаждането на калем е широко използвана практика. Прилага се за облагородяване на по-стари диворастящи дървета или преоблагородяване на малоценни сортове. Не е желателно да се присаждат застарели дървета или силно закържавели. Присаждането на калем се провежда през пролетта, като в някаи случаи може да започне още към средата на март и да продължи до началото на май. Във всички случаи трябва да се изчака началото на набъбването на пъпките, а за някои от начините на присаждане е необходимо да има и активно сокодвижение и кората добре да се отделя о т дървесината.
Черешата изисква по-ранно присаждане. Това се отнася донякъде и за вишната, кайсията и прасковата. Присаждането им се извършва преди да е настъпила активна вегетация. През този период кората трудно се отделя и присаждането трябва да се извърши “на разцеп”, “на кози крак”, “на седло” или “на страничен зарез”. При присаждането на разцеп се нанася доста голяма рана на подложката и поради това не е много подходящо за черешата. Най-сигурният, но и най-трудният начин е присаждането “на кози крак”. Крушата може да се присажда чак до началото на май, стига да успеем да запазим калемите в покой. Най-лесният и сигурен начин за по-късното присаждане е “под кора”.
По отношение на подложките трябва да се знае, че най-добро срастване с калема имат подложките от същия овощен вид. Не са редки и случаите когато се присажда и върху други видове. Черешата освен върху черешова подложка, получена от семената на дива череша или от културни сортове, успешно може да се присажда и върху махалебка и вишна. При някои форми на махалебката и при вишнята понякога се наблюдава не добра съвместимост с някои черешови сортове, но за по-сухи и слабо варовити почви махалебката е подходяща подложка.
Джанката е доста универсална подложка и върху нея основно се присажда сливата, много често кайсията и по-рядко прасковата и бадема. За подложка на черешата не се използва.
03.03.2014 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Рецепти за градината"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021