24.06.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 4729 |  0 
Маслината ще украси двора ви
Маслината е едно от най-древните културни растения, с произход от Средиземноморието. Дървесината й е много цена за резбарството, поради своята твърдост и еднороден строеж. Тя е типично растение на субтропичния климат. Расте бавно, но има завидно дълголетие – над 500 години. Вегетацията й започва, когато средната температура на въздуха достигне 10С. Развива се добре при умерено влажен и сух климат. При неполивни условия се развива нормално при 600 –800 мм валежи годишно. .

Засаждането

За засаждане изисква подходящи склонове и дренирани равни места, с добра естествена или изкуствена защита от северните и североизточните студени ветрове. Сади се през първата половина на март до началото на април или през септември до 15 октомври. Тя е вечнозелено растение и не понася температури под минус 12-18С. Студоустойчивите сортове Баки зеймуни и Бузовна издържат до минус 16–18С. Ако правите насаждение, в зависимост от избрания сорт, изберете разстоянията 10х10,10х8 или 6х6 м. Във всяка дупка се поставят 8–10 кг добре разложен оборски тор, по 300 г азотни и фосфорни и 100 г калиеви торове. След засаждането растенията се поливат. Кореновата система на маслината се разполага предимно повърхностно на 50 –70 см дълбочина, главно под короната. Около стъблото се образува значително по размери коренище, наречено “мaтe”, в което се натрупват резервни хрпанителни вещества. От него израстват множество издънки. Грижите се изразяват в подхранване с минерални торове, поливане, резитба и беритба на плодовете. Подхранва се през пролетта с 4–5 г суперфосфат и 3–4 г калиева тор на кв.м.

С ножица

Всяка година се извършва резитба през март-април. Отстраняват се счупените, сухите, застарелите плодни и дългите преплитащи се в короната клони. При застарелите дървета резитбата е за подмладяване, а това става с отсраняване на една трета или една втора от скелетните клони, в продължение на 2–4 години. Резитбата се придружава с внасяне на органични и минерални торове и поливане. Маслината се размножава чрез вкореняване на пристъблени коренови издънки, вкореняване на вдървесинени и на зелени резници и присаждане.

Беритбата

Маслините се берат през цялата година в зависимост от сортовите особености, предназначението на продукцията и районите на отглеждане. Първите зелени трапезни маслини се берат към 20 август. Плодовете за непосредствена консумация се прибират, преди да достигнат пълна зрялост. Тогава тъмнозеленият цвят се променя в леко червен. Набраните плодове се третират с натриева или калиева луга, за да се отсрани горчивият им вкус. Така маслините престояват 1-3 дни, след което се измиват и просушават. Зрелите плодове се държат 2 –3 седмици в прохладно, сухо и добре проветриво помещение, растлани на тънък слой. Така те завяхват и губят по голяма част от горчивината си. След това се насипват в съдове и се осоляват. В продължение на 1–1,5 месеца се излива на 3–4 пъти отделящата се течност от тях, при което горчивината на плодовете изчезва и маслините стават годни за консумация.
10.03.2014 г. / Желязко Колев
Най-четеното в "Рецепти за градината"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021