24.06.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 7463 |  0 
Тъмните бенки са опасни
За бенките и опасностите, които крият, разговаряме с д-р Веселин Илиев

- Д-р Илиев, опасни ли са бенките?

- Опасни са по-големите, които имат неравна повърхност, косми или са силно пигментирани. Колкото по-навреме се отстранят, толкова по-добре.
Навременното премахване на такива образувания възпрепятства израждането им в злокачествени тумори. Има особено опасни места, където е препоръчително бенките (брадавицовидни невуси) да се махнат. Това са т. нар. слънчеви балкони - по носа, по горната част на скулите, челото, където слънцето пече в пъти по-силно и има огромна опасност да дегенерират. Много опасни са и местата, където има интензивно триене - от сутиен, яка или колан. Някои разчесват бенките, без да си дават сметка за риска. Това са поведенческите рискови фактори, а има и генетични - слабост в имунната система, която се наследява. Често поради невежество или от страх хората пренебрегват консултацията със специалист и го търсят, когато вече е твърде късно. Специално внимание трябва да се обърне на пигментираните образувания и на тези със склонност към нарастване. В България около 400 души
годишно умират от меланом.

- Какво всъщност представлява кожният рак?

- Безконтролно размножаване на патологично променени клетки, които формират огнища по кожата. За злокачествен рак (меланом) говорим, когато раковите клетки от първичното огнище се разпространяват по кръвен или лимфен път до други органи и системи - т. нар. метастазиране. При доброкачествените тумори процесът остава локализиран в първичното огнище, т.е. не се разпространява.

- Каква методика за премахване на нежелани образувания по кожата препоръчвате?

- По-голямата част от образуванията, като бенки, фиброми, кератоми и др., се премахват с електрокаутеризация (високочестотен селектиран ток, който стопява тъканта). Процедурата е безкръвна и не се налага шев. Преди това подкожно се слага местна упойка, което я прави абсолютно безболезнена. Няколко дни след интервенцията мястото не се мокри с вода, за да не се замърси. Прилагат се епителизиращи кремове за по-бързото възстановяване на кожата. В повечето случаи не остава никакъв белег. При някои образувания се налага класическо хирургическо изрязване. Лазерният лъч не се препоръчва, особено при пигментираните образувания, защото може да провокира пигментообразуващите клетки - меланоцитите.

- Много хора обаче смятат, че бенките не трябва да се пипат?

- Това по принцип е така, защото едно механично дразнене може да разкървави мястото и да провокира раково израждане. Но премахването на тези образувания от специалист е безопасно и препоръчително, защото се отстранява, макар и потенциалната опасност.

- Опасни ли са онези малки стърчащи зрънца, които се образуват около врата, под мишниците и около очите?

- Не, те не дегенерират раково, но създават естетични проблеми. При това бързо се умножават, така че е добре да се махнат.

- Кога е най-подходящото време за подобни интервенции?

- Пролетта и есента, когато слънчевото греене е по-слабо. През лятото интензивното ултравиолетово облъчване може да предизвика хиперпигментация на третираното място и да остане белег.
26.05.2014 г. / Димитрина Даневска
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021