31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5388 |  0 
Всяка трета жена e жертва на ендометриоза
Каквото и да ни предлага новото време, основната функция на жената, както преди, си остава майчинството. И целият женски организъм е силно зависим от детеродната способност. Не последна роля за проблеми в тази област играе ендометрията - лигавичната ципа на матката.

Блуждаещите клетки

Животът на ендометрията протича в три фази: В първата фаза тя се възстановява, във втората - осигурява хранителни вещества и чака оплодената яйцеклетка. После “излиза” от организма във вид на ежемесечни женски “страдания”. Проблемите възникват, когато клетките на ендометрията по някакви неясни причини напускат пределите на лигавичната ципа, започват да “пътешестват” по целия организъм и се установяват в най-неподходящи места: яйчниците, дебелото черво, пикочния мехур, белите дробове, бъбреците. При това на новото място те остават със старите си навици и веднъж на месец започват да се подуват и да кървят, образувайки огнища на възпаления и предизвиквайки болки не на шега.

Причините

За първи път ендометриоза е била описана още в древноегипетските папируси, но за причините на нейното възникване досега нищо определено не може да се каже.

Еманципацията се заплаща

Широкото разпространение на ендометриозата в днешния ден се свързва с новата роля на жената в обществото. Активна, делова, подложена на постоянни натоварвания и стресове, жената в ХХI век става лесна мишена за блуждаещите клетки на ендометриозата. Психолозите смятат това за “отмъщение” на отказа от вечните женски ценности - семейство, дом, майчинство.

Симптомите

Ендометриозата е напълно способна дълго време да протича безсимптомно и тогава единственият начин за нейното откриване в ранните стадии - това са редовните (един път на половин година) гинекологични прегледи. Но рано или късно симптомите все едно ще се появят. Главното е да се обърне внимание на тях. И така:

Болезнени менструации. Както и да не ни се иска да се излъжем, те не са нормални. Това винаги е сигнал за нещо ненормално в пикочно-половата система, в т. ч. и за наличие на ендометриоза;

• Струва си да обърнем внимание и при нарушение на менструалния цикъл;


• Разрастването на ендометрията в чужди тъкани води до появата на болки. Най-често те се появяват в предменструалния период. Но тазовата болка е един от характерните признаци на ендометриозата;

Тъмнокафявите секрети след, а понякога и преди менструацията - също са показател за нещо нередно с ендометрията;

• В случай че са поразени матката или влагалището, може да възникне болка или дискомфорт по време на половия акт;

Болестта води до безплодие

Най-опасно следствие на ендометриозата е безплодието, което за щастие при своевременно лечение се явява напълно обратимо явление. Така че, като се забележат ненормални прояви, не протакайте с визитата при гинеколога. Помните, че в началните стадии на заболяването може да се мине без сложно лечение. Докато при по-късните форми на болестта нерядко се изисква хирургическа намеса.

Внимание! Ендометриоза се явява и след тежки физически натоварвания и извънредно увлечение по слънчевите бани и солариумите.
14.10.2010 г. / д-р Емилия Велева, гинеколог
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023