23.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2774 |  0 
Как да възстановим изтънелия зъбен емайл?
В последно време зъбите ми започнаха да реагират болезнено на сладко, кисело, горещо, студено. Казват, че това става при изтъняване на емайла. Доколко това личи на зъбите и как може да се възстанови?

Какво представлява емайлът?

Емайлът е най-твърдата тъкан на зъба, която го предпазва от механични увреждания, изолира топлинните и вкусови въздействия. Ако емайлът по някаква причина изтънее, се подлага на ерозии, много по-меката и пронизана от нервни окончания вътрешната част на зъба (дентина), започва да реагира на всяко външно въздействие. В този случай зъбът (по правило неголям участък от него в самата основа ) пожълтява – това е прозиращият дентин. Причините за ерозията на емайла могат да бъдат най-различни – и твърда зъбна четка, и нарушена обмяна на веществата в организма. Обвиняват даже портокаловия сок: учени са дошли до извода, че при хора, които пият често и по много от него, емайлът като че ли се разтваря.

Как да се възстанови?

Самостоятелно това може да стане само в началния стадий на ерозията, когато зъбите са леко пожълтели. За щастие емайлът има свойството с времето да се възстановява. За да стае това по-бързо, включете в менюто си достатъчно продукти, съдържащи калций. Редовно (2- 3 пъти на ден) правете масаж на венците: с чисти пръсти масажирайте всеки венец с леки кръгови движения отляво надясно и обратно, а след това, захващайки венеца от външната и вътрешната страна, все едно че “доите” всеки зъб. Всичко това усилва кръвообръщението и подобрява храненето на тъканите, заобикалящи зъба. А при почистване на зъбите с паста, съдържаща флуор, оставяйте я в устата за 5 – 10 минути: флуорът укрепва емайла на зъбите и дентина и помага за усвояването на калция. Имате още една възможност - да отидете при стоматолог, който ще покрие вашите зъби с флуорен лак.

Изкуствена защита

Ако процесът на ерозия е доста напреднал и се е образувал клиновиден дефект, едва ще е възможно да се възстанови емайла по естествен път. Ще се наложи да се прибегне до изкуствена защита – покриване на зъба със стъкловидна смола. Съвременните материали позволяват да се направи това, без да се пили зъбът.
02.12.2015 г. / д-р Елена Стоянова, стоматолог
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023