15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 5183 |  0 
Ставни проблеми при бебетата
Дисплазия и луксация
Въпреки че повечето от децата се раждат с напълно здрави тазобедрени стави, по различни причини – на първо място неправилно повиване, тези стави биват изкълчвани. Когато човек стане на 35-40 години и започва да има болки и проблеми с ходенето, мнозина не подозират, че първопричината за страданието е именно изкълчената става в бебешката възраст. Статистиката показва, че в 95 % от случаите на ранна коксартроза са по причина на дисплазията (което означава недоразвитие) и луксацията (изкълчване). Те са причината и за пенсионираните по болест с диагноза “коксартроза” (90 % от случаите).

Вродената дисплазия на тазобедрената става представлява широк спектър от аномалии, вариращи от обикновена нестабилност с халтавост на ставната капсула до пълно изместване на бедрената глава от една дефектна ямка; а също и аномалии в развитието на тазобедрената става с динамичен характер на измененията в хрущялно-костните съставки на детската тазобедрена става и тяхната реакция на абнормни биомеханични сили. Именно тези сили предизвикват и изменения в ставната капсула, проксималния край на бедрената кост и ацетабулума. А вродената луксация, като една от формите на дисплазия на тазобедрената става, е прогресирала деформация на поначало нормално формирани структури. Тя не е малформация - настъпва по време на вътреутробния период на развитие и няма връзка с ембрионалния период.

Какво трябва и какво не трябва да правят майките?

• Повиването на детето с прибрани крачета е абсолютно погрешно, тъй като води до изкълчване.
• Още от първия ден след ражданетодетето трябва да бъде поставено с разкрачени крачета,които се движат свободно.
• Обличането става по следния начин: върху памперса се поставят ританки, а върху тях профилактични гащички. Тези гащички възприемайте като профилактично средство, подобно на пастата за зъби - не е необходимо да имате кариес, за да си миете зъбите. По същия начин всяко здраво дете трябва да носи такива гащички като профилактично средство.
• Носете детето си на хълбок или използвайте кенгуру.

Кога трябва да заведем пеленачето на преглед?

Детето трябва да бъде прегледано с ехограф в първите 10 дни от раждането му, ако:

• в семейството има роднина с вродена луксация;
• e близнак;
• е имало трудно раждане;
• гънките на бедрата се разминават;
• едното краче е завъртяно навън;
• детето има и други аномалии;
• единият или двамата родители е с халтави стави.

Дори и да не са налице изброените причини, бебетата трябва да бъдат прегледани с ехограф след първия и след петия месец. Поискайте това да направи опитен ортопед.

Ползата от ранния преглед е, че в първите месеци лечението е по-кратко и с почти 100% шанс за успех.С нарастване на броя на месеците намалява шансът за успех и методите на лечение стават все по-инвазивни.

Абсолютно се забранява повиването на новороденото с изправени (изопнати) долни крайници, и особено повиването с повои!
12.11.2010 г. / д-р Христо Петков
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021