31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 4983 |  0 
В ъгъла сложете сансевиерия
Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия. Сaнсевиерията е едно от най-популярните и непретенциозни растения, които много народи обичат и са му дали различни имена. У нас го наричаме меч, в Русия това е тъщин език, във Великобритания - леопардова лилия или език на дявола, а в Германия му викат "Африкански коноп". Още в древността от сансевиерията местните жители са добивали от листата влакна.
Мечът е много лесен за отглеждане. Леко понася сухия въздух и недостига на вода. Расте на слънце, но добре се развива и на полусянка. Необходимо е да се полива умерено, през зимата не по-често от един път месечно. Ако се прекалява с водата, листата пожълтяват, омекват и падат. Трябва да се внимава също така вода да не попада в основата на розетката, защото това може да доведе до заболяване на растението.
Светлината също няма решаващо значение за развитието на меча, но това се отнася за растенията с еднотонни листа. За да не загубят своята окраска, пъстрите видове трябва да са изложени на ярка светлина. Най-разпространеният културен вид е Sansevieria trifasciata Prain с плоски, големи листа, украсени с тъмнозелени вълнисти ивици. Още по-красиви изглеждат растенията от сорт Laurentii, на които по краищата на листата има плътна жълта ивица. Тя е още по-широка и кремава на цвят при разновидността craigii. Съществуват сансевиерии с къси и широки, събрани в розетка листа. Те са ниски, не надвишават 20 см.
20.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023