Кулинарни рецепти » Доматена терина с босилек и сирене

 Доматена терина с босилек и сирене

Продукти:

• 1 кг домати
• 600 г краве сирене
• по 2 печени и белени чушки – зелени и червени
• по 6 маслини – зелени и черни
• 2 малки патладжана
• 3 сварени яйчни белтъка
• 1 стрък зелен лук
• 2 стръка копър
• 2-3 стръка босилек
• 1 ч.л. нарязана мащерка
• 3 скилидки чесън
• 18-20 г желатин
• 100 мл ароматизирано олио или зехтин
• подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Обелваме доматите и ги нарязваме на филийки. Отстраняваме, доколкото можем, семките и редим върху решето, като отдолу слагаме тавичка, за да събира оттичащия се сок.

Нарязваме патладжаните по дължина и ги оставяме 30 мин да се отцеждат. Измиваме ги неколкократно с подсолена вода и после ги изпичаме от двете страни в тавичка с малко мазнина.

Наситняваме лука, чесъна и зелениите. Чушките срязваме и правим правоъгълничета, а това, което остава от тях, накълцваме и смесваме с натрошеното сирене и половината зелении. Отстраняваме костилките на маслините и режем зелени и черни ивички.

Яйчните белтъци настъргваме на едро ренде, а желатина разтваряме във вода, като го оставяме да кисне 15-20 мин, за да набъбне. После го прибавяме към отцедения доматен сок, наливаме вода и варим на водна баня.

Навлажняваме дъното на продълговата тясна форма и го покриваме с хартия. Редим последователни пластове от патладжанените ленти, зелениите, сиренето и т.н. Между пластовите ръсим желираща смес. Завършваме с доматените колелца, поръсени с белтъци и зелении.

Оставяме терината да престои 1 нощ в хладилник. На следващия ден я поднасяме, нарязана на филийки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Начало