Кулинарни рецепти » Варена мусака

 Варена мусака

Продукти:

• 1 кг кайма /смес/
• 1 глава лук
• 1-2 домата /може и от консерва/
• 1 лимон
• 4-5 по-големи стръка праз
• 4-5 с.л. олио
• черен и червен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Загряваме олиото и пържим в него нарязания на ситно лук до поруменяване, а после и каймата, докато се раздроби добре. Подправяме с размития в малко хладка вода червен пипер, нарязаните на дребни парченца домати, солта и черния пипер. Разбъркваме добре и сваляме от котлона.

Обеления праз нарязваме на парченца с дължина 3 см. Половината от праза настиламе на дъното на по- разлата тенджера, отгоре изсипваме каймата, която разпределяме равномерно и я покриваме с тънки резенчета обелен лимон, на който сме махнали семките, за да не придадат горчив вкус на ястието.

Отгоре подреждаме плътно остатъка от праза, наливаме толкова топла вода, колкото да го покрием и варим на умерен котлон, като не разбъркваме ястието.

Автор: Галина Илиева

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Начало