Кулинарни рецепти » Венециански специалитет

 Венециански специалитет

Продукти: (за 4-5 порции)

• 500 г спагети
• 1 с. л. сол
• 2 с. л. захар
• 250 г кълцано месо
• 1 голяма глава лук
• 1 голяма скилидка чесън
• 500 г месести домати
• 2 с. л. зехтин
• 1/2 ч. л. босилек
• 1/2 ч. л. риган
• 1/2 ч. л. мащерка
• 1 с. л. сладък червен пипер
• малко доматен сок или кетчуп
• 100 г настърган пармезан
• 1 бучка краве масло

Начин на приготвяне:

В голям съд възвираме 4 л вода, прибавяме сол и зехтин и потапяме внимателно спагетите. Варим 10 минути на слаб огън, като леко разбъркваме и внимаваме да не ги преварим. Отцеждаме ги в гевгир.

В добре загрятото масло изпържваме лука и смачканата скилидка чесън, прибавяме месото и пържим при постоянно бъркане. Добавяме скълцаните обелени домати, захарта и подправките, посоляваме леко и оставяме на огъня 15 мин да се задуши. Гъстотата на соса зависи от доматите, така че може да се наложи прибавянето на течност (най-добре тръпчиво бяло вино) – сосът не бива да бъде гъст.

Отцедените спагети разбъркваме със соса и разпределяме на порции в огнеупорни купички. Поръсваме обилно с настъргания пармезан и отгоре шприцваме панделки от масло.

Запичаме в предварително загрята фурна (само на горен реотан), докато настърганият пармезан покафенее.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Сладкиш с нектарини

Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Начало