Кулинарни рецепти » Бешамел /основен сос по френска рецепта/

 Бешамел /основен сос по френска рецепта/

Продукти:

• 4-5 ч.ч. прясно сварено мляко
• 4 с.л. брашно
• 60 г краве масло
• черен пипер, индийско орехче, сол

Начин на приготвяне:

Разтопяваме маслото в дълбок съд на умерен огън. Отстраняваме от огъня и лъжица по лъжица прибавяме брашното. Слагаме съда отново на огъня, за да се позатопли и прибавяме част от млякото, колкото да се получи кремообразна смес. Постепенно прибавяме половината мляко.

Слагаме отново на огъня и варим сместа, докато се посгъсти, като непрекъснато разбъркваме. Наливаме бавно останалото мляко. Подправяме с черен пипер, сол и настъргано индийско орехче. Отстраняваме от огъня и разбъркваме соса, докато изстине.

Изсипваме в чист сух съд и съхраняваме на хладно. Този сос се употребява като основа за различни сосове със съответни вкусови подправки - доматено пюре, горчица, зеленчукова паста, бульон и др.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Начало