Кулинарни рецепти » Козунак с орехи

 Козунак с орехи

Продукти:

• 2 кг брашно
• 10 яйца
• 500 мл прясно мляко
• 1 пакетче краве масло
• 500 г захар
• 1 ч.ч. олио
• 30 г мая
• сокът и кората от 1 лимон
• 1 жълтък за намазване
• захар за поръсване

За плънката:

• 1 ч.ч. орехи
• 1 к.ч. стафиди

Начин на приготвяне:

Разбъркваме маята с 1 разбито яйце, 2 с.л. захар, малко затоплено мляко и брашно, след което я оставяме да втаса. На топло разбиваме яйцата със захарта и разтопеното масло. Прибавяме втасалата мая, настърганата кора и сока от лимона. Постепенно сипваме леко затопленото брашно, като потапяме ръцете си в затопленото олио. Омесваме меко пухкаво тесто с мехури и го оставяме на топло да втаса.

Прибавяме към тестото орехите и стафидите и слагаме козунака в обилно намаслена тава и отново чакаме, докато втаса. Щом козунакът се надигне, намасваме с жълтъка, разбит с малко вода, и поръсваме с кристална захар. Печем козунака в умерено загрята фурна, като в началните 20 мин не отваряме фурната, за да не спадне козунакът.

По желание вместо един голям можем да направим от тестото няколко малки козунака.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Начало