Кулинарни рецепти » Бабиният козунак

 Бабиният козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 6 яйца
• 300 г захар
• 200 мл прясно мляко
• 200 г краве масло
• кората и сока на половин лимон
• 20 г мая
• сол
• стафиди и бадеми (по желание)

Начин на приготвяне:

Маята разкисваме в малко мляко с по 1 щипка сол и захар, разбъркваме с малко брашно и оставяме на топло да втаса.

Брашното пресяваме и правим на венец. Яйцата разбиваме и прибавяме към брашното. Прибавяме и половината от разтопеното масло. Постепенно прибавяме млякото и захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока на половината лимон.

Тестото замесваме, докато поеме всичкото брашно и след това измесваме като прибавим и останалото масло. Тестото трябва да стане гладко и да започне да пуска мехурчета. Завиваме го и оставяме да втаса.

Когато е готово, поставяме в предварително намазани с масло форми. Може да сплетем плитка. По желание поръсваме със стафиди, които леко притискаме. Оставя се пак да втаса.

После намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар, може да набодем с бадеми по желание. Печем в умерено загрята фурна.

Автор: Сийка Радулова

Представяме Ви:

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Начало