Кулинарни рецепти » Кекс Батенберг

 Кекс Батенберг

Продукти:

• 125 г краве масло
• 175 г захар
• 2 капки бадемова есенция
• 3 яйца
• 180 г брашно
• 1/2 ч. л. бакпулвер
• оцветител за сладкиши в жълто и розово
• 100 г кайсиево желе
• 200 г бял шоколад (оригиналната рецепта е с марципан)

Начин на приготвяне:

Затопляме фурната на 180 градуса. Приготвяме две еднакви форми за кекс (ако нямаме две, печем последователно). Намазваме пергаментова хартия с мазнина и постиламе формите. С миксер разбиваме бавно маслото и захарта, капваме есенцията и добавяме яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.

Пресяваме в купа брашното с бакпулвера и сипваме в сместа, като разбъркваме с шпатула до получаване на еднородна маса. Разделяме сместа на две и оцветяваме едната в жълто, другата - в розово. Печем поотделно, охлаждаме и отлепваме от хартията.

Смесваме кайсиевото желе с 30 мл вода и затопляме на котлона. Разрязваме кексовите блатове на две по дължина. Мажем с топлото желе и слепваме 2 части розово/жълто. Намазваме отгоре плътно с желе и слепваме другите две части в обратен ред - жълто/розово, за да се получи шахматен ефект.

Белият шоколад разтопяваме на водна баня. С него правим фина глазура на кекса, предварително намазан с останалото кайсиево желе.

Автор: Дянко Николов

Представяме Ви:

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Начало