Кулинарни рецепти » Доматен сос с босилек

 Доматен сос с босилек

Продукти:

• 6 кг домати
• 4-5 скилидки чесън
• 2 глави лук
• 150 мл олио
• сол и захар на вкус
• смлян черен пипер
• 1 голяма връзка пресен босилек

Начин на приготвяне:

Измиваме листенцата на босилека и ги нарязваме ситно. Обеления чесън счукваме, а лука нарязваме ситно. Заливаме 4 кг измити домати с вряла вода, обелваме ги, разполовяваме ги и с чаена лъжичка изваждаме семенната им част. Оставяме ги да се отцедят.

Сгорещяваме олиото и леко задушаваме лука и чесъна. Прибавяме останалите 2 кг домати, обелени и нарязани на по-дребни парченца, а също и подправките, без солта. Варим ги 25-30 мин, без да ги бъркаме. Прецеждаме соса, посоляваме го, разбъркваме и оставяме да изстине.

Насипваме бланшираните половинки домати в буркани, наръсваме с босилек и заливаме със соса. Затваряме бурканите и ги стерилизираме 10-15 минути. По желание, за по-пикантен вкус, може да сложим във всеки буркан по 2-3 едри черни маслини без костилките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Начало