Още рецепти » Гозби със скумрия

 Гозби със скумрия

Скумрия с плънка

Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 с.л. разтопено краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме филето на порции и поръсваме със сол и половината от черния пипер. Оставяме да престоят 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с малко олио. Отстраняваме от огъня и смесваме с нарязаните на малки кубчета яйца, ситно нарязания магданоз и останалия черен пипер. Разстиламе тази плънка върху рибните филета, след което ги навиваме на руло, като захващаме краищата с тел. Потапяме рулата последователно в брашното и разбития белтък и пържим в силно загрятото олио. Преди да поднесем поливаме рибата с разтопеното краве масло.

Скумрия със сос от печурки

Продукти за 4 порции: 2 скумрии, 150 г гъби, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. краве масло, 1-2 с.л. настъргано сирене, 1/2к.ч. бяло вино, 1-2 с.л. сметана, 1 жълтък, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибите на парчета, посоляваме и поръсваме с лимонов сок. В сгорещената мазнина ги изпържваме от двете страни до златисто. Изваждаме ги в предварително загрят съд и държим на топло място. В същата мазнина слагаме брашното и разреждаме с малко вода. Към получения сос добавяме настърганото сирене, бялото вино и сметаната. Подправяме на вкус с лимонов сок, черен пипер и сол, смесваме с разбития жълтък и изсипваме соса върху рибата. Отгоре разпределяме задушените в маслото гъби.

Кавърма кебап

Продукти за 5 порции: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 3-4 стръка праз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 2 с.л. червено вино, 5 люти чушки, магданоз, суха чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Осоляваме я, поръсваме я с черен пипер и я оставяме да престои 2 часа в хладилник. След това я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържената риба и в същата мазнина задушаваме праза, нарязан на тънки ивички /като кадаиф/. Прибавяме лютите чушлета, доматеното пюре, размито в малко вода, червения пипер, стритата чубрица и виното. Посоляваме и задушаваме още 5-6 мин. Прибавяме гъм готовото ястие рибата и внимателно разбъркваме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пушена скумрия с доматен сос

Продукти за 2 порции: 1 пушена скумрия, 3 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кожата на рибата и я разрязваме на две надлъжно на гърба, като внимаваме ножа да се движи плътно до гръбната кост. Изрязваме жълтите места заедно с костите, както и гръбната кост. Нарязваме получените филета напречно на филии. Обелваме доматите, настъргваме ги и ги слагаме на огъня заедно с олиото. След 5 мин прибавяме счукания чесън, посоляваме и оставяме соса да ври, докато остане на мазнина. Нареждаме рибените парчета в чиния за сервиране и ги заливаме с топлия сос.

Рагу от скумрия

Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия без глави, 1-2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 3-4 домата, олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибите на парчета и ги запържваме 1-2 мин в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и запържваме още 1-2 мин. След това прибавяме обелените и ситно нарязани домати, сол и черен пипер. Наливаме виното и ако течността е малко, доливаме вода, за да се покрие рибата. Оставяме ястието да се вари около 30 мин на тих огън, докато течността се изпари и рибата остане с доматите и лука. Сервираме ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Скумрия със зеленчуци

Продукти за 4-5 порции: 600-700 г филе от скумрия, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. бяло вино, 600 г пресни картофи, 2-3 домата, 1-2 зелени пиперки, 1 краставица, половин к.ч. олио, бучка краве масло, сок от 1 лимон, черен пипер, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибата със сол и лимонов сок. В половината от олиото и малко вода задушаваме ситно нарязаните лук и чесън. След 5-6 мин към тях прибавяме нарязаното на парчета рибно филе, ситно нарязан магданоз и виното и задушаваме още 10 мин. Запържваме в останалата мазнина нарязаните на кръгчета пиперки, а след това последователно прибавяме обелените и нарязани на кръгчета краставици и обелените и настъргани домати. Изсипваме задушените зеленчуци при рибата и заедно ги задушаваме още 5-6 мин. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и го сервираме топло заедно с картофите, които сме задушили отделно с маслото и сме поръсили със ситно нарязан копър.

Печена риба в хартия

Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия без глави, 2 с.л. олио, 1 лимон, магданоз, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибите със сол и черен пипер и ги намазваме с олио. Увиваме ги поотделно в пергаментова хартия, която също намазваме с олио. Подреждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

Подлучена скумрия

Продукти за 4 порции: 1 кг скумрия, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. обелени и настъргани домати, 5-6 скилидки чесън, половин лимон, магданоз, черен пипер, захар и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме настърганите домати в емайлирана или пръстена тавичка и поръсваме с дребно нарязаните магданоз и чесън. Слагаме малко захар, за да се омекоти киселия вкус на доматите, и сол на вкус. Отгоре подреждаме нарязаната на порции и посолена риба. Поръсваме с черен пипер, поливаме с олиото и печем в умерена фурна.

Пълнени скумрии

Продукти за 4 порции: 4 малки скумрии, 1 глава лук, 2-3 с.л. галета, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 кисела ябълка, 30 г краве масло, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме скумриите, като отстраняваме опашките, главите и гръбначната кост, без да разкъсваме месото. Настъргваме ябълката на ситно ренде и я смесваме със ситно нарязания лук. Към сместа прибавяме галетата, нарязания копър, лимоновия сок, черен пипер и сол. Пълним рибите с приготвената плънка и с клечки за зъби затваряме отворите, леко ги намазваме с масло. Завиваме напълнените риби в намаслена пергаментова хартия, нареждаме ги в тавичка, в която сме сипали 3-4 с.л. вода и печем в умерена фурна около 30 мин.

Риба по гръцки

Продукти за 5 порции: 750 г филе от скумрия, 1 к.ч. олио, 750 г лук, 15 малки лукчета /арпаджик/, 500 г домати, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-15 маслини, 1 ч.ч. стелиризирани печурки, половин лимон, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и задушаваме леко в мазнината. Прибавяме последователно морковите и целината, нарязани на кубчета, гъбите нарязани на ивици, и обелените и ситно нарязани домати. Заливаме сместа с горещ рибен бульон и я оставяме да ври около 5 мин на умерен огън. Отделно почистваме и задушаваме лукчетата. Обезсоляваме маслините. След като зеленчуковата смес поври, прибавяме към нея задушените лукчета, маслините и подправките. Изсипваме в тавичка и отгоре нареждаме нарязаната на порции и посолена риба. Върху рибните парчета слагаме по кръгче лимон. Печем в умерена фурна.

Рибено филе на фурна

Продукти за 4 порции: 600 г филе от скумрия, 3 глави лук, 1 к.ч олио, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 2 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1-2 скилидки чесън, 10-15 маслини, магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на порции и поръсваме с лимонов сок, сол и черен пипер. Нарязваме лука на ситно и задушаваме в олиото до омекване. Поръсваме брашното, прибавяме червения пипер, дафиновия лист, счукания чесън, виното и ситно нарязания магданоз. Нареждаме рибните порции в намаслена тавичка и заливаме с приготвения сос. Прибавяме маслините и печем 25 мин в предварително загрята фурна.

Скумрия в макарони

Продукти за 4 порции: 600 г филе от скумрия, 250 г макарони, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. доматено пюре, 100 г кашкавал, 30 г краве масло, галета, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно рибните филета, посоляваме, натриваме с лимонов сок и ги нареждаме в по-дълбока тавичка, намазана с олио. Отгоре разстиламе сварените в подсолена вода и оцедени макарони. Заливаме с доматеното пюре, разтворено в 1 к.ч. вода. Поръсваме отгоре с галета и настърган кашкавал. Слагаме парченца масло и печем около 20 мин в умерено силна фурна. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Скумрия във фолио

Продукти за 4 порции: 4 скумрии, 60 г краве масло, 4 лимона, 1 с.л. семе от копър, 2 дафинови листа, 2 глави лук, мащерка, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибите със сол, черен пипер и сока от 2 лимона и ги оставяме 15 мин на студено. В коремната кухина на всяка скумрия слагаме по клонче мащерка и магданоз и по половин дафинов лист. Слагаме всяка риба върху намаслено алуминиево фолио. Поръсваме наоколо ситно нарязан лук и семе от копър. Нареждаме тънки кръгчета лимон и загъваме добре фолиото. Нареждаме рибата в тавичка и печем 40 мин в умерено силна фурна.

Скумрия на фурна

Продукти за 4 порции: 4 средно големи скумрии, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, парче целина, 2 моркова, 4 домата, 2-3 скилидки чесън, сок 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибите, поръсваме с лимонов сок и черен пипер и ги оставяме да престоят около 30 мин. Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме нарязаните моркови и целина, а когато омекнат, добавяме доматите и чесъна. Изсипваме зеленчуците в тавичка, върху тях нареждаме скумриите и поръсваме с останалото олио. Доливаме малко вода. Задушаваме ястието във фурна. След около 10 мин внимателно обръщаме рибите и задушаваме още 5-6 мин. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Скумрия с бяло вино

Продукти за 8 порции: 8 малки скумрии, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. вода, 1 морков, 2 глави лук, 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист, 1 ч.л. смлян кориандър, магданоз, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме рибите плътно една до друга в правоъгълна тавичка. Смесваме виното, оцета и водата и ги варим около 15 мин заедно с почистените и нарязани на кръгчета лук и морков, чесъна, дафиновия лист, кориандъра, ситно нарязаните мащерка и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Сваляме сместа от огъня и я оставяме да изстине. След това заливаме скумриите с охладената и прецедена марината. Покриваме тавичката с алуминиево фолио и я слагаме в студена фурна. Загряваме бавно фурната, докато ястието заври. Веднага след това изваждаме тавичката, но оставяме рибата да изстине напълно в бульона преди да я поднесем.

Скумрия с портокали

Продукти за 8 порции: 8 филета от скумрия, 2 портокала, 5-6 черни маслини, 5-6 зелени маслини, 1/2к.ч. смлени бадемови ядки, 1 с.л. овесени ядки, 1 стрък праз, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме филетата с черен пипер и сол. Настъргваме кората от портокалите. Разделяме портокалите на резенчета, внимателно обелваме вътрешната ципа /внимаваме да не изтече сока/ и с остър нож ги нарязваме на по 2-3 парченца. Нарязваме маслините четвъртинки. Нарязваме праза на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Отделно в съвсем малко мазнина запържваме 2-3 мин смлените бадемови ядки. Смесваме запържения праз, нарязаните портокали, настърганата портокалова кора, запържените бадеми, нарязаните маслини и овесените ядки. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и разстиламе сместа върху рибните филета. Навиваме филетата на руло, като захващаме краищата с клечки за зъби. Нареждаме ги в намаслена тавичка и печем 25-30 мин в умерена фурна.

Скумрия със специален сос

Продукти за 2 порции: 600 г филе от скумрия, 250 г кисели краставички, 20 маслини, 1 к.ч. олио, сол, 2 дафинови листа, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме киселите краставички на кръгли парченца и ги слагаме в тавичка. Прибавяме маслините, дафиновите листа, черният пипер, олиото и 1 ч.ч. вода. Нареждаме отгоре измитата и посолена риба с кожата надолу и печем в загрята фурна. След 15 мин обръщаме филетата и печем още 15 мин.

Скумрия с чесън

Продукти за 4 порции: 4 скумрии, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 2 дафинови листа, няколко зърна черен пипер, сол, лимон.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме рибата, като запазваме главите. След това я оставяме да кисне 10-15 мин в стутена вода. Посоляваме изкиснатите риби и ги нареждаме в тавичка. Поръсваме равномерно със счукания чесън. Прибавяме дафиновите листа, черния пипер, олиото и 1-2 ч.ч. вода. Печем 15 мин от едната страна, след това обръщаме рибите и печем още 15 мин.

Тракийски рибен гювеч

Продукти за 5 порции: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1/3 буркан паприкаш консерва, 1-2 домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. ориз, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибното филе на порции и посоляваме. Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. Когато поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета целина и моркови и също ги позадушаваме. След това слагаме паприкаша, червения пипер, ориза и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Отгоре нареждаме рибата и върху всяко парче риба слагаме по кръгче от доматите. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Поръсваме опечената риба с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Дяволски скумрии

Продукти за 6 порции: 6 скумрии или херинги с хайвер, 3с.л. горчица, 2ч.л. олио, 1/4ч.л. червен пипер, сол, 100г трохи от хляб или галета, 100млг разтопено масло, дръжки от магданоз.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме рибата като отстраняваме внимателно хайвера и оставяме главите. Правим 2-3 разреза от всяка страна. Смесваме горчицата, олиото, пипера и малко сол и разбиваме хайвера в тази смес. Овалваме рибата в хайвера, а после и в трохите. Запичаме на скара и от двете страни. Сервираме рибата поръсена с магданоз.

Скумрии на скара с лук

Продукти за 4 порции: 4 малки скумрии, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме рибите с част от олиото и ги посоляваме. Печем ги на умерена скара, като внимаваме да не се препекат. Достатъчно е да хванат лека корица. Нарязваме лука на тънки филийки. Посоляваме и го стриваме с дървена лъжица. Разстиламе стрития лук на дъното на продълговата чиния. Нареждаме върху него опечените скумрии. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поливаме с останалото олио, което сме разбили с лимонов сок на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с ягоди

Винен крем с ягоди Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за см...

И кенгуруто си има цвете

Кенгурувото цвете (Anigozanthos flavidus) в родината си е известно като кенгурува лапа заради дългите си мъхести цветове. Не е лесно да се отгледа в домашни условия, но заради красотата на цветовете с...

Люти чушки по селски

За тази туршия са ни необходими 2 кг люти чушки от сорта Шипка, 1,5 л. оцет, 500 мл вода, 2 к.ч. сол и 1 ч.ч захар. Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареждаме в бурканчета. Приготвяме...

Познавате ли тези формировки?

Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят формировката (формата) на резитбата. В зависимост от височината на ...

Начало