Още рецепти » Вкусотии с доматен сос

 Вкусотии с доматен сос

Кюфтета с доматен сос

Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен бульон, 1-2 дафинови листа, 5-6 зрънца черен пипер, 2-3 скилидки чесън, магданоз, сол, 1 ч.л. кетчуп.
Нaчин на приготвяне: Накисваме в прясното мляко нарязания на филийки бял хляб. След малко го намачкваме, прибавяме каймата, ситно нарязания лук или пера, сол, разбъркваме и правим топчета. Овалваме в брашно и изпържваме в сгорещено олио, прехвърляме в тенджера, прибавяме доматеното пюре, месния бульон, подправките и чесъна, счукан със сол, и задушаваме на тих огън 10-15 мин. Прибавяме лъжичка кетчуп и преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Праз в доматен сос

Продукти за 4 порции: 4 стръка праз, 3-4 домата, 1-2 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки колелца и го изпържваме в сгорещеното олио. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, добавяме 3-4 с.л. топла вода, захлупваме и задушаваме, докато празът омекне. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме много ситно. Изваждаме задушения праз и в същата мазнина изпържваме доматите, заедно със ситно нарязаните чесън и магданоз. Заливаме праза с полученият сос.

Картофени суджучета с доматен сос

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 1 к.ч. галета, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, магданоз, сол; за соса: 5 с.л. доматен сок, 2 главички лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Размесваме с разбитите яйца, брашното, ситно нарязания магданоз и сол на вкус. Ако сместа е рядка, прибавяме още малко брашно. Правим малки топчета, овалваме ги в галета и ги оформяме като суджучета. Пържим ги в сгорещена мазнина до златист цвят. Отделно в 1 к.ч. вода варим 20 мин едро нарязания лук, черния пипер, бахара и дафиновия лист. Запържваме брашното за соса в мазнината, прибавяме доматения сок и прецедения бульон, който сме приготвили от лука и подправките. Сервираме картофените суджучета, залети с доматения сос.

Карфиол в доматен сос

Продукти за 4 порции: 2 средно големи глави карфиол, 4-5 домата, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 равни с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които варим във вряща подсолена вода, докато омекнат. Изваждаме ги и ги нареждаме в чиния. Обелваме доматите за соса, нарязваме ги на дребно, посоляваме на вкус, прибавяме скилидките чесън, ситно нарязания лук и малко чубрица и задушаваме. Отделно запържваме брашното в сгорещеното олио. Когато доматите омекнат, претриваме ги през цедка и ги прибавяме към брашното. Оставяме соса да поври 5-6 мин и след това поливаме с него карфиола.

Патладжани с доматен сос

Продукти за 4 порции: 3 патладжана, 4-5 домата, 6-7 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кубчета със страна около 2 см, посоляваме и оставяме да престоят 10-15 мин, за да пуснат горчивия си сок. След това ги изстискваме и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържените патладжани и в същата мазнина пържим обелените и настъргани домати и скилидките чесън. Когато сместа заври, прибавяме патладжаните и наливаме 1 к.ч. гореща вода. Поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз и варим на тих огън, докато остане на мазнина.

Стек с шери и доматен сос

Продукти за 4 порции: 4 телешки пържоли, 30 г краве масло, 1 глава лук, 100 г доматено пюре, 3 ч. л. шери, 2 с. л. сметана, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина запържваме пържолите от двете страни за 8-10 минути. Изваждаме ги и в същата мазнина изсипваме нарязания на ситно лук. След като лукът се зачерви, прибавяме доматеното пюре, размито в 2 с. л. вода, шерито и подправките. Възвираме сместа. Преди да сервираме, прибавяме сметаната към соса и заливаме с него стековете.

Заек в доматен сос

Продукти за 5-6 порции: 1 заек (около 1,5 кг), 5-6 глави лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3-4 пиперки, 4-5 домата, 1 глава чесън, 4 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме заека. Нарязваме го на порции и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме нарязания на филийки лук и настърганите моркови и целина. Щом лукът поомекне, прибавяме дребно нарязаните пиперки и също ги запържваме. Посоляваме, поръсваме червения пипер и сипваме обелените и настъргани домати. Варим на умерен огън. Когато течността поизври, сипваме 2 ч.ч. топла вода. Изчакваме сосът да заври и прибавяме брашното, размито в малко вода, парчетата месо, обелените скилидки чесън и ситно нарязан магданоз. Захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме около 2 часа на слаб огън.

Овнешко, задушено в доматен сос

Продукти за 4-5 порции: 1 кг овнешко месо, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 100 мл олио, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от лойта, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на порции. Овалваме го в червен пипер, посоляваме го и го оставяме в закрит съд в хладилника за 2-3 часа. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме олиото и запържваме месото, докато хване златиста коричка. Прибавяме лука, изчистен и нарязан на четвъртинки, запържваме леко и сипваме доматеното пюре, размито в 1 к.ч. вода. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 40 мин.

Овнешко с доматен сос

Продукти за 4 порции: 1 кг овнешко месо, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, сметана, захар, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от лойта, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на порции. Слагаме го в тенджера под налягане и прибавяме брашното, размито в 1 к.ч. вода. Посоляваме и поръсваме с червения пипер и брашното. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 30 мин. Подправяме готовото ястие със сметана и захар на вкус.

Свинско с доматен сос

Продукти за 4-5 порции: 1 кг свинско месо от бута, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 6 с.л. свинска мас, 1 1/2с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и подсушаваме месото. Подсушаваме го и го запържваме в 4 с.л. мас. Прибавяме нарязаните на тънки филийки лук, морков и целина и също ги запържваме. След това наливаме 2 ч.ч. гореща вода и варим, докато месото почти омекне. Отделно запържваме леко препеченото брашно в останалата мас. Прибавяме доматеното пюре и също го запържваме. Разреждаме запръжката със соса, в който е вряло месото. Ако е неомходимо, доливаме малко вода. Посоляваме на вкус и прибавяме дафиновия лист и зрънцата черен пипер. Слагаме месото и доваряваме ястието на тих огън, като внимаваме да остане с гъстичък сос. Преди сервиране изваждаме месото и го нарязваме на филии, които разпределяме по чиниите. Прецеждаме соса, оставяме го да заври и го изсипваме върху месото.

Телешки котлети с доматен сос

Продукти за 4 порции: 4 телешки котлета, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1-2 зърна карамфил, 2-3 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. доматен сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата с дървено чукче, посоляваме ги и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Изваждаме ги, слагаме ги в тенджера и ги заливаме с разтопеното масло и гореща вода, колкото да ги покрие. Посоляваме на вкус и прибавяме скилидките чесън, дафиновия лист и главата лук, върху която сме наболи карамфилчетата. Варим ястието на тих огън, докато месото омекне напълно. Препичаме брашното в сух тиган и го разреждаме с доматения сок, така че да получим рядък сос, който изсипваме върху месото. Варим ястието още няколко минути и го отстраняваме от огъня. Изваждаме котлетите в чиния и ги заливаме със соса.

Телешки рулца с гъби

Продукти за 4 порции: 4 парчета телешко филе, 3 стръка пресен лук, 100 г гъби, 50 г краве масло, 2 с.л. маргарин, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. вино, 2 с.л. олио, 250 мл доматен сос, 125 мл вода, черен пипер,сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите на кубчета. Пържим около 5 мин в сгорещения маргарин с половината от маслото и добавяме магданоза. Подправяме филетата със сол и черен пипер, поливаме ги с виното и разстиламе върху тях гъбено-лучената плънка. Увиваме рулца и ги привързваме с конец. В тенджера разтопяваме останалото масло с олиото. Изпържваме добре рулцата в мазнината и наливаме 125мл вода. Покриваме съда с капак и задушаваме 75 мин. Прехвърляме готовите рулца в друг съд и подправяме с доматения сос.

Кюфтета с пиперки и гъби

Продукти за 4 порции: 600 г кайма (смес), 2-3 зелени пиперки, 3-4 гъби, 1 глава лук, 200 г доматен сос, 80 г кашкавал, 40 г смлени орехи, 1 белтък, 1 к.ч. бяло вино, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на много ситно пиперките, лука, гъбите и кашкавала. Смесваме ги с каймата, смлените орехи и белтъка. Подправяме със ситно нарязан магданоз и чубрица, посоляваме и омесваме много добре. Оставяме сместа да престои на хладно място, след което оформяме кюфтета, които нареждаме в намаслена тавичка, прибавяме доматения сос и заливаме с виното. Печем в умерена фурна.

Пиле в доматен сос

Продукти за 4 порции: 1 кг пиле, 500 г домати, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън, 1 люта чушка, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Оставяме месото да престои 2 часа в хладилник, след което го изпържваме в сгорещена мазнина до порозовяване. В същата мазнина задушаваме обелените и настъргани на едро ренде домати, като накрая прибавяме обелените и счукани скилидки чесън, ситно нарязан магданоз и лютата чушка. Връщаме в соса изпържените пилешки порции и варим още 4-5 мин. Накрая поръсваме с наситнен магданоз.

Пилешко с боб по мексикански

Продукти за 4 порции: 400 г пилешки филета, 100 г бекон, 3 с. л. олио, 3 скилидки чесън, 400 мл готов доматен сос, 2 ч. ч. сварен черен боб, 1 ч. л. кимион, 2 чушки, 1 глава лук, 100 г кашкавал, 1/2 ч. л. червен пипер, сол, 1,5 ч. ч. ориз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешките филета на кубчета, бекона – на малки ивички, почистения лук – на ситно, а почистените чушки – на тънки и дълги ивици. Пресоваме чесъна. Сваряваме боба и го отцеждаме от течността. Настъргваме кашкавала на ситно ренде. В дълбок тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него лука и чесъна за 1 мин. Добавяме чушките и готвим 2-3 минути. Сипваме месото и бекона, наръсваме с червения пипер, кимиона и сол на вкус. Разбъркваме и готвим ястието похлупено 10-12 минути. Заливаме с доматения сос. След 5 минути добавяме боба и оставяме съда на огъня без капак 25 минути. Отделно сваряваме ориза, разпределяме го по чиниите, поръсваме с кашкавал, а отгоре сипваме от ястието с боба.

Пъдпъдъци в доматен сос

Продукти за 3 порции: 3 пъдпъдъка, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 5-6 домата, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме пъдпъдъците, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ги пържим в сгорещената мазнина, като от време на време ги обръщаме за да се зачервят равномерно от всички страни. Изваждаме пъдпъдъците и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и обелените и настъргани домати, посоляваме и наливаме вода до получаването на умерено гъст сос. Връщаме пъдпъдъците обратно, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Когато пъдпъдъците се сготвят, изваждаме ги и ги разделяме на две половинки. Поднасяме ги със соса, в който са се варили, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Шишчета от пилешки дробчета

Продукти за 5 порции: 750 г пилешки дробчета, 150 г пушени гърди, 250 г гъби, 2 филии сух бял хляб, черен пипер, сол; зa соса: 400 г доматен сос, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 100 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги запържваме заедно с нарязаните на филийки пушени гърди. Нарязваме дробчетата на кубчета и ги посоляваме. Нанизваме ги на шишчета, като между тях нанизваме филийки от гърдите и парченца от гъбите. Овалваме така приготвените шишчета в натрошения сух хляб и ги изпичаме от всички страни на силна скара. Отделно нарязваме на ситно лука и го запържваме в половината от маслото. Почистваме гъбите, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в олиото. Сгорещяваме доматения сос и прибавяме към него гъбите и лука. Разреждаме с виното, слагаме 3-4 зрънца черен пипер, посоляваме на вкус и варим 10-15 мин на умерено тих огън. След това прибавяме към соса ситно нарязания чесън и подправяме с останалото масло. Поднасяме пилешките шишчета с приготвения сос.

Пържена треска с доматен сос

Продукти за 4 порции: 800 г филе от треска, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол, олио за пържене; зa соса: 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 люта чушка, 500 г домати, 1 с.л. олио, 1 дафинов лист, 1 1/2 ч.ч. бяло вино, магданоз, майорана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на малки парченца и го запържваме в олиото. Прибавяме доматите, обелени и нарязани на четвъртинки, счукания чесън, ситно нарязаната люта чушка, подправките и сол на вкус. Задушаваме малко, наливаме виното и задушаваме още 20 мин. Пасираме готовия сос. Отделно нарязваме рибата на порции, поръсваме със сол и черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио.

Кефал в доматен сос

Продукти за 4 порции: 2 по-малки кефала, 3-4 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. олио, сол; зa соса: 4-5 домата, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 10-15 мин на студено. Измиваме я и я напълваме със ситно нарязания магданоз. Намазваме я с олио и увиваме в алуминиево фолио. Печем 30 мин в умерена фурна, освобождаваме рибата от фолиото и я нареждаме в широка чиния. Отделно запържваме брашното за соса в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и варим 10 мин на умерен огън. После наливаме млякото, поръсваме с черен пипер, кипваме и отстраняваме от огъня. Веднага поръсваме със ситно нарязан магданоз и заливаме рибата в чинията.

Пушена скумрия с доматен сос

Продукти за 2 порции: 1 пушена скумрия, 3 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кожата на рибата и я разрязваме на две надлъжно на гърба, като внимаваме ножа да се движи плътно до гръбната кост. Изрязваме жълтите места заедно с костите, както и гръбната кост. Нарязваме получените филета напречно на филии. Обелваме доматите, настъргваме ги и ги слагаме на огъня заедно с олиото. След 5 мин прибавяме счукания чесън, посоляваме и оставяме соса да ври, докато остане на мазнина. Нареждаме рибените парчета в чиния за сервиране и ги заливаме с топлия сос.

Змиорка с доматен сос

Продукти за 4 порции: 700-800 г змиорка, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, черен пипер,магданоз, сол, брашно за овалване и мазнина за пържене на рибата.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и пържим парчетата от двете страни в сгорещената мазнина. Запържваме брашното в 1 к.ч. сгорещено олио. Прибавяме обелените и ситно нарязани домати и също ги запържваме. Наливаме толкова гореща вода, че да получим умерено гъст сос, посоляваме и изсипваме в огнеупорен съд или малка тавичка. Нареждаме изпържената риба и запичаме ястието за 20-30 мин в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Кюфтета от риба в доматен сос

Продукти за 4 порции: 500 г филе от риба, 100 г сланина, 1 яйце, 2 филийки бял хляб, 3-4 глави лук, 1 парче целина, 1-2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 3-4 г домата, магданоз, 1 дафинов лист, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибата и сланината през месомелачка. Прибавяме накиснатия и отцеден хляб, яйцето, 1 глава ситно нарязан лук, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме от сместа кюфтета, които нареждаме в тавичка. Отделно нарязваме на ситно останалия лук, морковите и целината и ги задушаваме в мазнината. Прибавяме препеченото брашно, нарязаните домати, подправките и заливаме с малко вода.Посоляваме и изсипваме сместа в тавичката с кюфтетата. Печем в умерена фурна.

Риба с доматен сос

Продукти за 4 порции: 1,2 кг риба /шаран, мерлуза или сафрид/, 1 к.ч. олио, 350 г домати, 100 г моркови, 100 г целина, 3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и целината на едро ренде и задушаваме в мазнината, докато омекнат. Поръсваме с брашното и разбъркваме. Прибавяме обелените и настъргани домати и посоляваме. Варим на тих огън около 15-20 мин, след което изсипваме в тавичка. Отделно сваряваме в подсолена вода нарязаната на порции риба. Нареждаме порциите в тавичката върху зеленчуковата смес и запичаме в умерена фурна.

Варен телешки език в зеленчуков сос

Продукти за 4 порции: 1 телешки език, 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 1 ч.ч. доматен сос,сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме езика и го слагаме в кипяща подсолена вода да се вари. Когато поомекне, прибавяме едро нарязаните лук и корени за супа, а също така – подправките. Когато езикът се свари, го изваждаме, потапяме го в студена вода, обелваме го и го нарязваме на филийки. Прецеждаме бульона и претриваме зеленчука. От претрития зеленчук и доматения сос правим зеленчуков сос, който кипваме на огъня. Разпределяме нарязания на филийки език в чиниите за сервиране и заливаме със зеленчуковия сос.

Телешки мозък в доматен сос

Продукти за 5-6 порции: 500-600 г телешки мозък, 250-300 мл доматен сок /или 2 с.л. доматено пюре, размито във 1 ч.ч. вода/, 2-3 с.л. коняк, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. оцет, лимонов сок, черен пипер, бахар, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 час мозъка в подкиселена с оцета вода, след което го обелваме и го нарязваме на филийки. Поръсваме ги със сол и черен пипер, овалваме ги в брашното, запържваме ги бързо в сгорещената мазнина и ги изваждаме в затоплена чиния. В същата мазнина изсипваме доматения сок, кипваме го и го оттегляме да къкри на тих огън. Застройваме го с размитото в млякото брашно и го варим, докато се посгъсти. Прибавяме изпържения мозък, коняка и подправките и оставяме ястието да къкри на огъня още 20 мин.

Пилешки дреболии в доматен сос

Продукти за 4 порции: 800 г пилешки дреболии, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме до златисто в сгорещеното олио. Изчистваме и нарязваме пилешките дреболии, прибавяме ги към лука и пържим, докато омекнат. Разпределяме изпържените дреболии в четири пръстени гювечета, посоляваме, слагаме във всяко гювече по скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, бучка масло и заливаме с доматен сок. Захлупваме гювечетата и печем 10-15 мин в силна фурна.

Шишчета от пилешки дробчета

Продукти за 5 порции: 750 г пилешки дробчета, 150 г пушени гърди, 250 г гъби, 2 филии сух бял хляб, черен пипер, сол; зa соса: 400 г доматен сос, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 100 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги запържваме заедно с нарязаните на филийки пушени гърди. Нарязваме дробчетата на кубчета и ги посоляваме. Нанизваме ги на шишчета, като между тях нанизваме филийки от гърдите и парченца от гъбите. Овалваме така приготвените шишчета в натрошения сух хляб и ги изпичаме от всички страни на силна скара. Отделно нарязваме на ситно лука и го запържваме в половината от маслото. Почистваме гъбите, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в олиото. Сгорещяваме доматения сос и прибавяме към него гъбите и лука. Разреждаме с виното, слагаме 3-4 зрънца черен пипер, посоляваме на вкус и варим 10-15 мин на умерено тих огън. След това прибавяме към соса ситно нарязания чесън и подправяме с останалото масло. Поднасяме пилешките шишчета с приготвения сос.

Задушена наденица в доматен сос

Продукти за 2 порции: 200-300 г ловджийска или македонска наденица, 2-3 с.л. мазнина за пържене, 1 ч.ч. доматен сок, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, дафинов лист, 1 ч.л. брашно, 1-2 скилидки чесън, магданоз, сол, 1 с.л. ром или коняк, 1 бучка краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязвамелука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаната на парчета наденица, запържваме, заливаме с доматен сок и кипваме заедно с черния пипер и дафиновия лист. Прибавяме се брашното, размито в студена вода, и чесъна. След 5-6 мин отстраняваме от огъня, заливаме с коняка и похлупваме плътно с капак. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз и парченца масло.

Кренвирши в доматен сос

Продукти за 4 порции: 4 кренвирша, 4 яйца, 2 глави лук, 4 с.л олио, 1 к.ч. доматен сок, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме кренвиршите, нарязани на колелца, и наливаме доматения сок. Готвим на умерен огън. Щом кренвиршите се надуят, наливаме малко топла вода и чукваме от ниско яйцата. Изчакваме яйцата да се забулят и отстраняваме от огъня. Накрая посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз.

Яйца с доматен сос

Продукти за 4 порции: 8 твърдо сварени яйца, 600 г ориз, 2 ябълки, 1 глава лук, 2 ч.ч. бульон /или вода/, 1 ч.ч. доматен сок, 1-2 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме яйца и ги разрязваме на две. Нарязваме лука на ситно. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки филийки. На слаб огън затопляме олиото и изпържваме в него нарязания лук заедно с ябълковите резенчета. Поръсваме с брашното, наливаме бульона и доматения сок, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и варим до сгъстяване. Отделно сваряваме ориза в подсолена вода и го разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре нареждаме яйцата и заливаме с горещия сос.

Спагети с доматен сос

Продукти за 4-5 порции: 500 г спагети, 1 кг домати, 5-6 с.л. зехтин, 2 люти чушлета, 8-10 маслини, 2-3 листа босилек, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме зехтина в дълбок тиган и запържваме нарязания чесън и лютите чушлета. По желание изваждаме чушлетата. Бавно прибавяме обелените и настъргани домати, като постоянно бъркаме. Щом доматите поемат мазнината, сипваме нарязаните маслини и варим 30 мин на умерен котлон. Накрая подправяме с босилек и сол на вкус. Прибавяме сварените и отцедени спагети и разбъркваме.

Лазаня с гъби

Прoдукти: 400 г тиквички, 200 г домати, 200 г гъби, 2 червени чушки, 250 г сирене, 200 г спанак, 250 г кашкавал, 4 ч.ч. доматен сос, 3 с.л. пресен босилек, 1 ч.л. сол, кори за лазаня.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките и чушките на кубчета, доматите - на парчета, гъбите - на лентички. Смесваме ги в тенджера, заливаме с чаша вода и ги сваряваме. Накрая добавяме босилека и махаме от котлона. Почистваме спанака, сваряваме го и отцеждаме. Смесваме го с 1 ч.ч. ситно настърган кашкавал и натрошено сирене. Формата за печене намазваме с 1 ч.ч. доматено пюре. Слагаме 1/4 от корите и разстиламе 1 ч.ч. спаначено пюре. Покриваме с още един пласт кори и с 1 ч.ч. доматен сос. Следващият ред гарнираме с гъбената смес. Редим на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме с кори и доматен сос. Покриваме ястието плътно с фолио и печем 45 минути. Махаме фолиото, поръсваме лазанята с останалия кашкавал и запичаме още 15 минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да се дава ли флуор на децата?

В умерено количество флуорът влияе благоприятно както върху млечните зъби на децата, така и върху костната система на възрастните. Как действа? Противокариесната му роля е открита в началото...

Изпитаните лекове на баба

Кой от нас, въпреки желязната си вяра в официалната медицина, не прилага от време на време средства за лечение, предавани от поколение на поколение в семейството му. Тези „бабешки" рецепти не вредят, ...

Консервиране на вишни и череши

Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...

100 начина да доживеем до 100

Как минава денят на човек, който ще живее сто години. Какви са здравословните тайни на дълголетието? Какво трябва да направите, за да го постигнете? Вземете си котка Карен Алън, декан на У...

Начало