Още рецепти » Консервиране на тиквички

 Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички

Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената вода. Прибавяме ситно нарязаните домати и продължаваме да варим, докато получим гъста каша. Преди да свалим от огъня, сипваме олиото. Когато сместа поизстине, прибавяме наситнените магданоз и чесън, посоляваме на вкус и разсипваме в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 5 мин.

Лютеница с тиквички

Прoдукти: 3 кг млади тиквички, 2 кг червени домати, 1 ч.ч. готово пюре от печени зелени чушки, 10-12 глави чесън, 2 връзки копър, 2 връзки магданоз, 3 щипки индийско орехче, 2 щипки босилек, олио, кимион, черен пипер, сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Измиваме тиквичките и без да ги белим, настъргваме на едро ренде. Посоляваме и задушаваме на умерен огън, като добавяме и водата, която са пуснали. Когато поомекнат, прибавяме смлените домати, а след 5-6 мин изсипваме чушковото пюре и препърженото олио. Оставяме сместа да къкри на огъня до сгъстяване. Накрая прибавяме счукания чесън, наситнените зелении и подправките. Разсипваме лютеницата в малки бурканчета и стерилизираме 10-15 мин.

Млади тиквички

Прoдукти: 5 кг млади тиквички, листа от целина, вишня, смокиня, корени хрян; за саламурата: 5 л вода, 250 г сол или 3 л вода, 1,5 л оцет, 150-200 г сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките и долната част на тиквичките и ги нареждаме вертикално и плътно в буркани, като слагаме на дъното вишневи или смокинови листа, а между тиквичките целина и парче хрян. Свряваме саламура, прецеждаме я, оставяме да изстине и заливаме тиквичките. Най-отгоре слагаме смокинови листа или притискаме тиквичките с дъсчици. Затваряме бурканите херметически. Първите 5 дни претакаме всеки ден, а после прибираме туршията на хладно и тъмно място.

Тиквички с чесън и копър

Прoдукти: 5 кг млади тиквички, 500 г червени чушки, 300 г чесън, 150 г копър, 500 мл оцет, 200 г сол, 20 г черен пипер
B%]Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на шайбички, а чушките нарязваме на лентички с широчина 3 см. Нарязваме копъра на едро. Обелваме чесъна. Сипваме солта в 3 л вода и варим 5 мин, докато напълно се разтвори. Сваляме саламурата от котлона и прибавяме оцета. Разбъркваме. Редим тиквичките в буркани като между редовете слагаме по 2-3 лентички чушки, 4 скилидки чесън, 3 зърна черен пипер и 1 щипка копър. Заливаме с маринатата, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Вегетариански деликатес

Прoдукти: 1,5 кг червен лук, 3 кг чушки /червени и зелени/, 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол
B%]Нaчин на приготвяне: Изчистваме всички продукти, лука и магданоза наситняваме, а останалите продукти нарязваме на парченца и прекарваме през месомелачка. В сгорещеното олио пържим най-напред лука, а после чушките, боба и тиквичките. Настъргваме доматите и ги прибавяме към останалите зеленчуци. Варим на умерен котлон, докато се посгъстят. Поръсваме със сол и черен пипер, прибавяме магданоза и разбъркваме. Пълним изстиналата смес в буркани, затваряме и стерилизираме 30-40 мин.

Пълнени чушки с тиквички и сирене

Прoдукти: червени чушки за пълнене, 1 кг сирене, 1 кг извара, 3 домата, 2 тиквички, 2 люти чушлета, 2 глави чесън, 2 ч.ч. царевица от консерва, олио, подправки по избор
B%]Нaчин на приготвяне: Запържваме в малко олио лютото чушле и настърганите домати. Отделно запържваме тиквичките, нарязани на колелца. Добавяме царевицата, изварата, сиренето и подправки по избор. Разбъркваме внимателно всички продукти, задушаваме под капак 5-6 мин и отстраняваме от огъня. В олио запържваме чушките за пълнене, които сме почистили от дръжките и семената. След като изстинат, пълним с приготвената смес. Редим в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Пържени тиквички с доматен сос

Продукти за 1 буркан от 800 мл: 4 малки тиквички, 5-6 узрели и меки домата, 1 ч.л. сол, 3-4 зърна черен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън, олио за пържене, наситнен копър
B%]Нaчин на приготвяне: Остъргваме тиквичките, нарязваме ги на колелца, посоляваме, подсушаваме и ги изпържваме до златисто в загрятото олио. Отцеждаме ги от мазнината. Обелваме доматите, настъргваме ги и подправяме със сол и черен пипер. Редим в буркани ред тиквички, ръсим с объркания със счукан чесън копър, наливаме пласт домати и така правим до изчерпване на продуктите. Последният слой трябва да е от домати. Затваряме бурканите и стерилизираме 15 мин.

Пържени тиквички с доматено-лучен сос

Прoдукти: 7 кг тиквички, 5 кг червени домати, 1 кг лук, по 1 връзка копър и магданоз, 100 г захар, 100 г сол, олио
B%]Нaчин на приготвяне: Остърганите тиквички нарязваме на шайби и изпържваме леко в сгорещено олио. Отцеждаме ги, а в същата мазнина изпържваме до златисто нарязания на филийки лук. Попарваме доматите, обелваме ги и ги настъргваме. Посоляваме, подправяме със захар и варим с непрекъснато бъркане, докато намалят наполовина обема си. Прибавяме лука, зелените наситнени подправки, досоляваме, наливаме 150 мл олио и готвим, докато доматите напълно поемат мазнината. В затоплени буркани редим пласт тиквички, пласт изстинал доматен сос. Последният пласт трябва да е от домати. Затваряме и стерилизираме 50 мин.

Зеленчуков пастет

Прoдукти: 3-4 едри патладжана, 5 домата, 4 малки тиквички, 4 месести капии, 2-4 глави чесън, 2 малки глави лук, 1 връзка магданоз, олио, оцет, сол.
B%]Нaчин на приготвяне: Изпичаме патладжаните и пиперките, след което ги обелваме. Нарязваме тиквичките на кръгчета, сваряваме ги в подсолена вода и оставяме да се отцедят. Обелваме лука, нарязваме го на колелца и го изпичаме на скара от двете страни. Всички зеленчуците изсипваме в дълбок съд и обработваме с пасатор до гладка смес. Овкусяваме със счукания със сол чесън, олиото и оцета. Варим на тих огън, докато сместа се посгъсти. Накрая поръсваме магданоза, пак пасираме, изсипваме в бурканчета и стерилизираме 20 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Къде зимува мушкатото?

Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили...

Направете си градина в стаята

За да си направите миниатюрна градина в стаята, са ви необходими нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за изв...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Млечни кремове

Ванилен крем с какаов сос Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. б...

Начало