Още рецепти » Вашите рецепти за лютеници и туршии

 Вашите рецепти за лютеници и туршии



МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА

Деликатес от рязани камби

Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап, вишневи листа.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и почистваме чушките от семената, нарязваме ги на парчета и оставяме да престоят 24 часа в съд с 200 г сол и 500 г захар. Отцеденият сок от чушките отделяме и към него добавяме 1,5 л оцет и 50 мл олио. Получената смес кипваме и още гореща изсипваме върху чушките. Отделно измиваме и нарязваме останалите продукти: карфиола на розички, морковите на колелца, а целината на парченца. Нареждаме в буркан ред камби, ред моркови, карфиол и така до изчерпване на продуктите. Поставяме парче тензух и притискаме с дървена решетка. За трайност поставяме торбичка с 1 ч.л. синап, а между зеленчуците измити вишневи листа. Бурканите заливаме с прецедената и охладена марината, в която сме разтворили, 1 ч.л. натриев бензоат. Затваряме бурканите и съхраняваме на сухо и хладно място.

Туршия от печени чушки и патладжани

Прoдукти: 2 кг червени чушки, 1 кг патладжани, 1 връзка магданоз, 1 глава чесън, 6 зърна черен пипер, 1 ч.ч. олио, 150 мл оцет, 1 к.ч. сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените и измити чушки изпичаме на силен огън. Обелваме ги и ги нарязваме на ивици по дължина. Изпичаме, обелваме и нарязваме на филийки патладжаните. Смесваме ги с чушките и посоляваме на вкус. Добавяме нарязания магданоз, обелените скилидки чесън и черния пипер. Олиото кипваме на котлона и с него заливаме зеленчуците. Добавяме преварения с малко сол оцет. Обърваме хубаво всички продукти, редим в буркани и съхраняваме на хладно.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ

Пикантни чушки с мастика

Прoдукти: 1 и 1/2 кг чушки (червена и зелена Капия), 4 скилидки чесън, 2 люти чушлета, 400 мл винен оцет, 200 мл мастика, 75 г захар, 4 дафинови листа, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и почистваме чушките. Нарязваме ги на парченца с големина 2 см. Лютите чушлета почистваме и нарязваме на ивички. Скилидките чесън разрязваме на четири. В подходяща тенджера смесваме оцета със същото количество вода. Добавяме мастиката, солта, захарта, дафиновия лист и ивичките люти чушлета. Всичко това оставяме да заври. Щом кипне саламурата прибавяме чесънчетата и нарязаните чушки. Варим около 3 минути и изваждаме зеленчуците. Разпределяме ги в буркани и заливаме с горещата марината. Затваряме с капачки и обръщаме надолу. Не стерилизираме.

Пияни гъби

Прoдукти: 1 кг гъби, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, лимонена киселина, 1 с.л. сол, 1 ч.л. черен пипер на зърна.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно почистените и измити гъби. Бланшираме ги 5 минути във вряща подсолена вода, в която сме добавили малко лимонена киселина. Отцеждаме гъбите и ги нареждаме в буркани. Поръсваме с черен пипер и доливаме със смес от водата, виното и 1 с.л. сол. Затваряме бурканите и стерилизираме 1 час.

Шопска туршия

Прoдукти: 3 кг смесени чушки от различен сорт, 2-3 средно големи зелки, сол. Зa маринатата: 1,5 л оцет, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. сол.

Нaчин на приготвяне: На дъното на средно голям буркан нареждаме нарязаното на дребно зеле. Чушките попарваме в гореща марината и веднага поставяме върху зелето. След това редуваме пак зеле и чушки до запълване на буркана. Последният ред трябва да е от чушки. Върху тях поставяме обръч от лозови пръчки. Оставяме маринатата да изстине и наливаме в буркана. Туршията е готова за консумация след 1 седмица.

АННА ДИМОВА, гр. БУРГАС

Дунавска салата

Прoдукти: 4,5 кг червена капия, 2 кг зелени домати, 1,5 кг моркови, 700 г лук, оцет (6%), олио, бахар, дафинови листа, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките и ги нарязваме на ивички с ширина 1-1,5 см. Лука и доматите нарязваме на кръгчета с дебелина 5 мм. Нарязваме морковите на парчета по 4-5 см и ги бланшираме. Смесваме всички зеленчуци. В буркани от 800 мл слагаме по 1-2 зрънца бахар и черен пир и парче дафинов лист. Разпределяме зеленчуците по бурканите и заливаме със смес от 600-700 мл оцет и 500 мл олио. Затваряме херметически и стерилизираме 25 мин.


ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ, обл. СОФИЯ

Печена туршия

Прoдукти: камби, моркови, чесън, целина на глави, сол, захар, олио, оцет.

Нaчин на приготвяне: В голяма тава нареждаме изчистените камби и във всяка слагаме по 1 парче морков, 1 скилидка чесън, 1 парче целина. Поръсваме всяка чушка с 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. олио, 1 ч.л. оцет и изпичаме добре. Още топли ги редим в буркани, като внимаваме да не изтече сокът им. По желание във всеки буркан пускаме по половин аспирин и затваряме добре. Не стерилизираме.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Лютеница с орехови ядки, маслини и зехтин

Прoдукти: 1 кг чушки “Капия”, 3 кг добре узрели домати, 10 с.л. смлени орехови ядки, 100 г наситнени маслини, 400 мл зехтин, половин глава чесън, 1 връзка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме ореховите ядки в тавичка и ги запичаме във фурната. Оставяме да изстинат и ги натрошаваме. Обелваме чесъна и го стриваме. Изпечените, обелени и почистени от семето чушки смиламе. Доматите попарваме с топла вода, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме ги на ситно заедно с почистените от костилките маслини. Смесваме всички продукти, добавяме зехтина и варим 30 минути при непрекъснато бъркане. Накрая слагаме ситно нарязания магданоз. Сваляме готовата лютеница от котлона и прибавяме ореховите ядки. Посоляваме на вкус и разбъркваме добре. Насипваме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10-15 минути.

Туршия “100 чушки”

Прoдукти: 100 броя чушки сорт “Капия” (около 7-8 кг), магданоз, чесън, черен пипер; Зa маринатата: 1 ч.ч. оцет, , ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и дръжките, изпичаме и ги обелваме. Заливаме със сместа от оцета, олиото, захарта и солта. Оставяме продуктите да престоят 2-3 часа. След това нареждаме плътно в бурканите, като на няколко места между редовете слагаме магданоз, обелени скилидки чесън и зрънца черен пипер. Заливаме с маринатата, затваряме бурканите и стерилизираме 20 минути.

Лютеница с тиква и канела

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 3 кг червени домати, 3 кг варена тиква, канела, карамфил, черен пипер, сол, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме, обелваме и смиламе червените чушки. Смиламе доматите и ги варим в тава до получаване на гъсто доматено пюре. Изпържваме меката част на сварената тиква и я разбиваме на пюре. Смесваме тиквеното с доматеното пюре и смлените чушки. Подправяме със сол и захар, добавяме олиото, черния пипер, счукания карамфил и канелата на прах. Пържим лютеницата до поемане на мазнината. Насипваме в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 30 минути.


ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с. ЯМНА, обл. СОФИЯ

Люти чушлета с грозде

Прoдукти: люти чушлета, едро бяло грозде, сол, захар, ябълков оцет.

Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушлетата и леко ги опукваме на огъня. Оронваме зърната на гроздето и редим в буркани – чушлета, гроздови зърна, отгоре наръсваме с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и така до напълване на буркана. Последният ред трябва да е от гроздови зърна. Оставяме бурканите да престоят 1 нощ. На следващия ден ги заливаме догоре с ябълковия оцет. Претакаме ги последователно 4 дни, докато се разтопи солта и захарта. Затваряме, но не плътно бурканите и прибираме на хладно.

Шарена туршия с аспирин

Прoдукти: зелени, червени и жълти пиперки, карфиол, моркови, краставички-корнишони, зелени доматчета, пресен грах, магданоз, оцет, сол, захар, аспирин.

Нaчин на приготвяне: В буркани от 800 мл редим плътно нарязаните на парчета червени, жълти и зелени пипреки, розички карфиол, нарязаните на колелца моркови, краставички, резенчета зелени домати, грахови зърна. Между зеленчуците поръсваме с нарязания магданоз. Сипваме в буркана по 1 ракиена чаша оцет, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар и 2 счукани аспирина. Затваряме бурканите с капачки и разклащаме от време на време за да се стопят съставките. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, с. ДВЕ МОГИЛИ, обл. РУСЕ

Кисела бамя

Прoдукти: 10 кг млада бамя, 5 л вода, 150 г сол, 150 г оцет, 5 връзки копър, 2 корена хрян; Зa маринатата: 400 г сол, 400 г оцет, 5 л вода.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бамята под течаща вода, като я натриваме с много сол, за да падне мъхът. Изплакваме много добре. Кипваме смес от водата, солта и оцета и оставяме бамята да престои в нея 10 часа. След това нареждаме в буркани и слагаме нарязания копър и настъргания хран. За маринатата възваряваме водата, солта и оцета. Охлаждаме и наливаме в бурканите. Стерилизираме 10 минути.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Зеленчукова мусака

Продукти за 1 буркан: 2 патладжана, 2 тиквички, 8 зелени пиперки, 4-5 червени домата, 1 глава лук, 1 глава чесън, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, магданоз, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме тиквичките, нарязани на кръгчета, а след това обелените и отцедени от горчивия сок патладжани. Задушаваме поотделно лука, изпечените и нарязани пиперки, настърганите домати със счукания чесън, сол, магданоз, дафинов лист и черен пипер. Редим в буркани ред патладжани, ред тиквички, ред пиперки, като помежду им слагаме по 1 с.л. доматен сос. Заливаме с останалия доматен сос. Стерилизираме 30 минути.

Домашен зелен хайвер

Прoдукти: 500 г тиквички, 50 г лук, 5-6 скилидки чесън, смлени орехови ядки, оцет, копър, маслини, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Настърганите тиквички задушаваме в собствения им сос, докато се изпари водата. Подправяме съъс ситно нарязания лук, счукания със сол чесън, копър и смлени орехи. Разбъркваме сместа и добавяме нарязаните маслини и магданоза. Изсипваме в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 10 минути.

ЖУЛИЕТА ЯХДЖИЯН, гр. СОФИЯ

Лютеницата на мама

Прoдукти: 12 кг чушки, 3 кг патладжани, 1,5 кг доматено пюре, сол на вкус, 5-6 люти чушки (ако не са много люти 10-12), 5-6 с.л. мед, 1 л олио, смлян черен пипер

Нaчин на приготвяне: Смиламе печените и белени чушки и патладжани и ги слагаме на огъня заедно с доматеното пюре. Бъркаме с дървена лъжица. Като се сгъсти сместа добавяме смлените люти чушки, солта, меда и олиото. Щом лютеницата хомогенизира и започне леко да се отлепя от стените, и когато лъжицата оставя следа отгоре при бъркането, поръсваме с малко черен пипер. Пълним топлата лютеница в буркани, които стерилизираме около 30-40 минути.

Шарена кисела туршия на мама

Прoдукти: 1 голяма зелка (на филийки), 1,5 кг червени чушки, 1,5 кг зелени чушки (на лентички), 2 кг моркови (на кръгчета), 2 връзки целина (без глави), 1 връзка чесън (счукан). Зa маринатата: 1 бутилка оцет, 2 бутилки вода, 6-7 с.л. захар, 5-6 ч.л. сол, 1 с.л. натриев бензуат (купува се от аптеките и предварително се разтваря в малко от маринатата).

Нaчин на приготвяне: Измиваме зелката, чушките и морковите и ги нарязваме на ситно по указания начин. Посоляваме и леко ги намачкваме. Оставяме да престоят една нощ в наклонен съд, за да изтече водата (тази вода се изхвърля). На сутринта сместа заедно с нарязаната целина и счукания чесън пълним в буркани и ги заливаме с марината, приготвена от изброените продукти. Тази туршия може да не се стерилизира.

Парени мариновани чушки

Прoдукти: 100 броя червени чушки (сурови, цели, почистени), 1,5 кг моркови (на кръгчета), 1 кг карфиол (накъсан на парченца), 2 връзки магданоз (нарязан на ситно), 200 г чесън (нарязан на ситно) Зa маринатата: 2 л оцет, 1 л вода, 700 г захар, 300 г сол, 2 ч.ч. олио, черен пипер на зърна, дафинов лист

Нaчин на приготвяне: Смесваме продуктите за маринатата и слагаме сместа на котлона да заври. В нея потапяме само чушките за малко и след това редим в буркани, като реденето става по следния начин: един ред чушки, един ред моркови, карфиол, магданоз и чесън и пак един ред чушки, един ред моркови, карфиол, магданоз и чесън до изчерпване на продуктите. Допълваме бурканите с останалата марината и ги затваряме.

НАДЯ ТОПЧИЕВА, гр.РУСЕ

Миш-маш

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1,5 кг твърдо краве сирене, 300 мл олио.

Нaчин на приготвяне: Смиламе изчистените,опечени и обелени чушки и ги смесваме с натрошеното сирене. Заливаме с горещото олио и объркваме много добре. Пълним в буркани и стерилизираме 30 мин.

Пълнени камби

Прoдукти: 5кг камби, 3 кг зеле, 2 глави карфиол, 1 кг моркови, 1 глава чесън, 1 връзка магданоз, сол, захар, 10 г аспирин. Зa маринатата: 2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на дребни розички и го смесваме със ситно нарязаното зеле, настърганите моркови, счукания чесън и наситнения магданоз. Посоляваме, леко ги намачкваме и оставяме да престоят 12 часа. Отделно почистваме камбите, посоляваме ги с 1 ч.ч. сол и 11/2 ч.ч. захар и също ги оставяме да престоят 12 часа. На другия ден потапяме камбите за секунди във врящата марината, приготвена от олиото и оцета, изчакваме да поизстинат и ги пълним с нарязания зарзават, към който сме прибавили аспирина. После ги нареждаме в буркани и заливаме с изстиналата марината. Не стерилизираме.

АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Ловджийска салата

Прoдукти: 3 кг карфиол, 2 кг зеле, 1,5 кг моркови, 1,5 кг камби, целина, чесън. Зa маринатата: 900 мл оцет, 300 г захар, 150 г сол, 250 мл олио.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от изброените продукти, кипваме я на огъня и заливаме нарязаните зеленчуци с с врялата марината. Оставяме да престоят 24 часа и ги пълним в буркани, които варим 5 минути.

Камби „Деликатес”

Прoдукти: 5 кг червени камби, целина, чесън, черен пипер, 200 г сол, 500 г захар, оцет, олио.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме камбите, засипваме ги със захарта и солта и оставяме да престоят 24 часа. След това отцеждаме отделения сок, а камбите нареждаме в буркани. Смесваме отцедения сок с оцет и олио в следното съотношение – на 2 части сок слагаме 1 част оцет и 1/2 част олио. Кипваме тази марината на огъня и заливаме камбите с нея. Затваряме бурканите и стерилизираме 5 мин.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр.ПАЗАРДЖИК

Медена неварена лютеница

Прoдукти: 10 кг червена капия, 1 кг доматено пюре, 1 кг моркови, 1 л олио, 2 ч.ч. мед, черен пипер, кимион, бахар, магданоз и сол.

Нaчин на приготвяне: Изпечените и обелени чушки смиламе с месомелачка. В по-голям и дълбок съд смесваме свареното доматено пюре, към което сме добавили двете чаши мед. При постоянно бъркане изсипваме препърженото олио, а после и сварените и пюрирани моркови. Слагаме подправките и сол според вкуса. Пълним бурканите и стерилизираме 15-20 минути.

Смесена туршия с краставички

Прoдукти: 3,5 кг корнишони, 3,5 кг червени чушки, 3,5 кг моркови, 500 г люти чушлета, глава целина с листата, копър, магданоз, чесън. Зa маринатата: 6 л вода, 400 г сол, 400 мл оцет.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме чушките. Надупчваме чушлетата и корнишоните на няколко места, а морковите нарязваме на парчета. Нарязваме на ситно листните подправки. Подготвените зеленчуци подреждаме плътно в бурканите, като между тях ръсим от подправките и пускаме скилидки чесън. Сваряваме продуктите за маринатата, охлаждаме и заливаме зеленчуците. Оставяме на хладно и проветриво място. През 2-3 дена претакаме туршията.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА обл. СОФИЯ

Апетитка с бяла шипка

Прoдукти: 2 кг люти чушки (бяла шипка), 3 кг зелени месести чушки, 10 връзки копър, 5 връзки магданоз, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. оцет, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките и лютите чушки, обелваме ги, почистваме от семките и смиламе. Към тях прибавяме нарязаните на ситно листни подправки, олиото, оцета и солта. Насипваме в бурканчета и стерилизираме 10 минути.

Бърза лютеница с извара

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1 кг извара, 1 к.ч. олио, 60 г сол.

Нaчин на приготвяне: Изпечените и обелени чушки смиламе с мелачка за месо. Прибавяме изварата и препърженото олио, разбъркваме добре и насипваме в бурканчета. Стерилизираме 10-12 минути.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО обл. ПЛОВДИВ

Печурки в оцет

Прoдукти: 1 кг печурки, 2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. вода, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, на върха на ножа настъргано индийско орехче, черен пипер на зърна, дафинов лист, 1 ч.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Обелваме гъбите и ги попарваме в кипяща подсолена вода. Изваждаме ги и отцеждаме. Сваряваме саламура от половината олио и останалите съставки. Пускаме гъбите в нея за 1-2 минути и изваждаме. Охлаждаме ги и нареждаме в буркани, след което заливаме със саламурата и доливаме по 1 см олио. Затваряме бурканите и държим на хладно.

Лютеница с тиквички

Прoдукти: 4 кг тиквички, 4 кг червени чушки, 3 кг домати, 1 кг моркови, 1 ч.ч. олио, сол, копър, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме тиквичките и изцеждаме в тензухена торба. Чушките изпичаме и обелваме. Доматите обелваме, морковите сваряваме. Смиламе всички зеленчуци и ги слагаме в тава да врат. Бъркаме до отлепване от стените на съда. Сваляме от котлона и добавяме препърженото олио и подправките. Насипваме в бурканчета и стерилизираме 40 минути.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Зелена лютеница

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 4 кг зелени чушки, 2-3 глави чесън, 2 клонки магданоз, 400 мл олио, 400 мл оцет, 400 г захар, 4 с.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме за няколко минути зелените домати във вряща вода. Изваждаме ги и изхвърляме водата. Слагаме отново топла вода и ги варим 5 минути. След като изстинат ги смиламе в месомелачка заедно с изпечените, обелени и почистени от семето чушки. Разбъркваме сместа и я кипваме 5-6 минути. През това време приготвяме марината от оцета, олиото, солта и захарта с която заливаме зеленчуковата смес. Добавяме нарязания на ситно чесън и магданоза. Пълним в бурканчета и стерилизираме 15 минути.

Мързелива туршия

Прoдукти:5 кг зелени домати, 2.5 кг зелени чушки, 1 кг моркови. Зa маринатата: 1 л оцет, 800 мл олио, 800 г захар, 200 г сол, 1 пак. черен пипер, 10-12 дафинови листа.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семето и заедно с доматите препърляме на котлона. Слагаме ги в широк съд заедно с нарязаните на колелца моркови, черния пипер и дафиновите листа. Приготвяме марината от оцета, олиото, захарта и солта, кипваме и заливаме зеленчуците. Оставяме да престоят така 24 часа, като от време на време разбъркваме. След това редим в буркани от 800 мл, като във всеки буркан слагаме по 3 аспирина и доливаме с маринатата. Затваряме бурканите и държим на хладно. Не стерилизираме.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Чорбаджийски чушки с чесън и магданоз

Прoдукти: 6 кг чорбаджийски чушки, 1,5 л оцет, 1 ч.ч. захар, 300 г сол, 1 ч.ч. олио, магданоз и чесън.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чорбаджийските чушки и леко цепваме от горната страна. От оцета, олиото, солта и захарта правим марината и като заври пускаме чушките за няколко минути – докато променят цвета си. Изваждаме и ги нареждаме в буркани, а между редовете слагаме чесън и магданоз. Притискаме отгоре с лозови пръчки и хардал. Заливаме с маринатата и претакаме през няколко дни.

Туршия от зелен фасул

Прoдукти: 2 кг зелен фасул (с малки зърна), 4 клончета копър, кервиз, 4 скилидки чесън. Зa маринатата: 4 ч.ч. вода, 11/2 ч.ч. оцет, 3 с.л. сол, 3 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Почистваме фасула от връхчетата и нарязваме на парчета. Заливаме го с кипяща подсолена вода и след няколко минути отцеждаме. Редим плътно фасула в буркани като по средата слагаме копъра, чесъна и кервиза. Кипваме саламура от олиото, оцета, захарта и солта и още гореща я наливаме в бурканите. Затваряме с капачки и стерилизираме 15 минути.

РОЗА ДИМИТРОВА, гр. ВИДИН

Сурова лютеница за прясна консумация

Прoдукти: 1 кг пресни домати, 500 г чушки, 1-2 люти чушлета, няколко скилидки чесън, кромид лук (по желание), пресен магданоз, олио и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме и обелваме чушките. Нарязваме ги на дребно и ги смесваме с обелените и наситнени домати. Прибавяме стритите със сол чесън и кромид лук. Добавяме магданоз и подправяме със сол и олио на вкус.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА, обл. ВИДИН

Апетитка

Прoдукти: 1 кг люти чушлета, 10 кг домати, 2 с.л. сол, 2 с.л. захар, олио, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и ги изпържваме в олиото. Когато започнат да се сгъстяват добавяме предварително продупчените чушлета, захарта и солта. Накрая слагаме и магданоза. Изчакваме апетитката да изстине и я насипваме в бурканчета. Стерилизираме 15 минути.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пролет иде - засаждайте вече лозите

Още при първа възможност. Стига температурата да се задържа над нулата и почвата да не е много влажна. Не че отложите ли за в по-късна пролет, например през април, ще претърпите пълен неуспех. И тогав...

СОЛЕНИ ТОРТИ

Доматена терина с босилек и сирене Прoдукти: 1 кг домати, 600 г краве сирене, по 2 печени и белени чушки – зелени и червени, по 6 маслини – зелени и черни, 2 малки патладжана, 3 сварени яйчни бел...

Смучете олио, за да оздравеете!

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...

Вредните изпарения вкъщи

Уви, замърсеният въздух в големите градове не е единственият враг на здравето ни. Такива има много и под нашия собствен покрив. Азотен диоксид Източник: Газовият котлон, чийто продукт на ...

Начало