Още рецепти » Десерти с пъпеш

 Десерти с пъпеш

Крем с пъпеш

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 70 г нишесте, 3 яйца, 200 г захар, 1 с.л. желатин, 1 ванилия, 300 г пъпеш /почистен и нарязан на малки парченца/, 2 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото и прибавяме нишестето, размито с малко студено мляко, захарта и разбитите жълтъци. При непрекъснато бъркане варим на умерен огън, докато крема се сгъсти. Веднага прибавяме ванилията и накиснатия в студена вода желатин. Съединяваме този крем с белтъците, които сме разбили на сняг заедно с пудрата захар. Разделяме крема на две части и към едната прибавяме какаото. Във форма за саварина нареждаме парченцата пъпеш. Заливаме ги първо с жълтия крем, а после с този, към който сме прибавили какао. Оставяме десерта да желира в хладилник, след което го обръщаме в чиния за сервиране.

Крем с пъпеш и гарнитури

Прoдукти: 2 яйца, 4 жълтъка, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. пюре от добре узрял пъпеш, 1ч.ч.захар, 1 ч.ч. брашно, 1к.ч. сметана, 2с.л. карамелен сироп, 2-3 с.л. настърган шоколад, 1 щипка ванилия, 1 капка есенция ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и жълтъците със захарта, като отделяме 2-3 лъжички от нея. Поръсваме брашното, наливаме по малко от млякото, ароматизирано с ванилията и есенцията и обработваме с миксер. Слагаме на огъня и варим 2 минути след кипването на крема, без да спираме бъркането. Изсипваме пъпешовото пюре в горещата смес, пасираме на котлона за малко и разпределяме по купички. Оставяме настрани да стегне и при сервирането украсяваме отгоре с битата сметана, подсладена с отделената захар, и
напръскваме с карамеления сироп.

Крем с пъпеш и вино

Прoдукти: 1малък зрял пъпеш, 20 г желатин, 1 кофичка сметана, 1 ч.ч. бяло сладко вино, 1к.ч. глюкоза, 1 с.л. ром, 1 пакетче желирани ментови бонбони, 8 лимонови или портокалови резанки.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пъпеша, нарязваме го и пюрираме с виното, глюкозата и рома. Накисваме желатина, за да набъбне, а после го разтваряме на водна баня, без да завира. Всичко разбъркваме с битата с миксер сметана. Разпределяме в чаши и прибираме в хладилника. Преди сервиране обръщаме в чинийки и украсяваме отгоре със захаросаните желирани плодове.

Желиран десерт с пъпеши

Прoдукти: 2 малки пъпешчета, 2 ч.ч. ситно нарязани пресни плодове, 250 г къпини, 4-5 с.л. захар, 2 с.л. желатин, 1 к.ч. десертно бяло вино, 2 праскови.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пъпешчетата, разрязваме ги на две, почистваме ги от семената и ги слагаме в хладилника. Почистваме къпините и ги кипваме с 1 ч.ч. вода. Прецеждаме сока, прибавяме захарта и го слагаме отново на огъня. Прибавяме желатина, размекнат в малко студена вода, и бъркаме, докато се разтопи. Заливаме с топлата течност нарязаните плодове и прибавяме виното. Напълваме пъпешчетата с така приготвената смес и ги държим отново в хладилника, докато плънката желира.
От прасковите изрязваме 4 кръга с дебелина около 1 см. Слагаме кръговете върху пъпешчетата, а в празнината от костилката слагаме по една къпина.

Карамелизиран пъпеш

Прoдукти: 1 пъпеш, захар на вкус; зa заливката: 1 кофичка кисело мляко, 4-5 с.л. кафява захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша, изчистваме го от семките и го нарязваме на резени, които редим в тавичка. Посипваме със захарта и изпичаме на силна фурна. Отделно разбиваме млякото с кафявата захар, орехите, канелата и изсипваме върху запечената смес. Връщаме отново, докато се зачерви леко отгоре. По желание прибавяме и яйца. Сервираме десерта студен, поръсен с ядки.

Кръмбъл с пъпеш

Прoдукти: 1 пъпеш, 6-7 кайсии, 1ч.ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 1с.л.фъстъчено олио, 3 с.л. корнфлекс, 3-4 с.л. орехови ядки, 3-4 фурми.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре плодовете и ги нарязваме. Отстраняваме семките, костилките и кожичките. В тефлонов тиган с фъстъчено олио пускаме кайсиите и ги пържим 3 минути на силен огън. Изсипваме плодовете в намаслена тавичка и оставяме настрани. Приготвяме тестото като бъркаме брашното с маслото и 2-3 щипки сол. Получената ронлива смес разпределяме върху плодовете, поръсваме с корнфлекса и смлените орехови ядки. Печем около 30 минути при температура 210°С, до златисто оцветяване. Сервираме десерта топъл.

Пълнен пъпеш

Прoдукти: 1 голям, добре узрял пъпеш, 1 пакетче суха сметана, 150 мл прясно мляко, 1 белтък, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. счукани орехи, 2-3 с.л. стафиди.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаче от горната страна на пъпеща и с помощта на лъжица внимателно изчистваме семето. Смесваме сметаната с млякото и разбиваме на твърд сняг. Съединяваме с белтъците, разбити със захарта. Прибавяме ядките и стафидите. С приготвената смес пълним пъпеша, затваряме го с капачето и го оставяме за 1 час в хладилника. Режем пъпеша на резени и поднасяме.

Пъпеши на скара

Прoдукти: 8 резена от пъпеш, 1-2 кайсии, 6-8 с.л. мед /глюкоза/, 1 лимон, 3-4 малини, 1 с.л.фъстъчено масло, 1-2 с.л. смлени орехови ядки, листенца мента за украса.
Нaчин на приготвяне: Загряваме грила, поставяме фолио, а на него пъпешите и кайсиите, намазани леко със силно размекнатата бадемова мазнина или фъстъчено масло. Запичаме за около 5 минути до омекване. Смесваме меда с лимоновия сок и смлените ядки и с този сос поливаме плодовете, объркани с измитите добре малини, държани в черешов или малинов ликьор. По желание сервираме с топки ванилов,карамелен или кайсиев сладолед.

Пъпеш с бисквити

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган пъпеш, 40 г краве масло, 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 ч.ч. смлени обикновени бисквити.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта и жълтъците. Постепенно прибавяме бисквитите, пъпеша и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тава. Печем 30 мин в умерена фурна.

Пъпеш с крем

Прoдукти: 1 пъпеш /около 1 кг/, 2 с.л. ром, 500 г круши, 4 яйца, 1 1/2к.ч. десертно бяло вино, 5-6 с.л. захар, 1 1/2к.ч. сладка сметана.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша, отрязваме от горната страна капаче и оттам почистваме вътрешността от семената. Обливаме пъпеша с рома. Разбиваме яйцата заедно със захарта и виното и бъркаме на водна баня, докато сместа се сгъсти. Изваждаме съда от водата и оставяме крема да изстине. Разбиваме сметаната, прибавяме я към крема и разбъркваме много добре. Смесваме половината от крема с почистените и ситно нарязани круши и го изсипваме в пъпеша. След това го слагаме за 2 часа в камерата на хладилника. След като извадим пъпеша от хладилника, го слагаме в подходяща чиния, заливаме го с останалия крем и поднасяме.

Шарлота с пъпеш

Прoдукти: 20 бишкоти, 3/4 л прясно мляко, 3-4 яйца, 2 с.л. нишесте, 1-2 ч.ч. захарен сироп или сок от компот, 1 к.ч. пюре от пъпеш, 1ч.ч.бита сметана.
Нaчин на приготвяне: В подходяща формичка с намаслени стени и дъно нареждаме потопените в захарен сироп бишкоти. Отгоре намазваме с пюрето от пъпеша, смесено с разбитата сметана. Пак нареждаме овлажнени бишкоти и поливаме с млякото, разбито с яйцата и нишестето. Печем в умерена фурна.

Пъпешов кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 2 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 настъргана лимонова кора, 1 с.л. кокосови стърготини, 1 кг пъпеш на кубчета.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме разтопеното и поохладено масло и разбъркваме с миксер, като постепенно сипваме брашното. Накрая ароматизираме с настърганата лимонова кора и смесваме със счуканите орехи. Нареждаме кубченцата пъпеш в тава с дебело дъно и покриваме с приготвената смес. Поръсваме с кокосовите стърготини и печем в умерена фурна. Нарязваме готовия кекс на правоъгълници, докато е още горещ.

Сладкиш с пъпеш

Прoдукти: 4 яйца, 3 к.ч. захар, 1 ч.ч. олио, настърган на едро пъпеш, 2 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, разтворена в 2 с.л. оцет, канела и 2 ч.ч. счукани орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и захарта до побеляване, прибавяме постепенно олиото. След това добавяме солта, пъпеша, поръсен с половината от канелата, брашното и орехите. Изсипваме сместа в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Печем сладкиша в умерена фурна. Изпечения и изстинал сладкиш по желание нарязваме на ромбоиди и поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте си камчатска боровинка

Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок о...

Тези красиви хищни растения

Те са както всички други висши зелени растения и в същото време много различни. Отликата е, че ловят насекоми и ги поглъщат, задоволявайки глада си от определени хранителни вещества. Затова се наричат...

Как да се грижим за кактусите

При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...

Победете остеопорозата

Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...

Начало