Още рецепти » Консервиране на чушки

 Консервиране на чушки

Маринована капия

Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка слагаме по 1 ч.л. сол. Леко разтръскваме и изсипваме солта. Редим ги в буркани с отворите нагоре. Оставяме ги така 12 часа. Сипваме сока, който са си пуснали в оцета, подслаждаме със захарта и кипваме. Между пиперките слагаме дафинов лист, черен пипер и бахар и ги заливаме с охладената марината до 2 см под ръба на буркана. Доливаме с леко препържено и изстинало олио. Затваряме херметически и държим на хладно място.

Маринована салата със сироп

Прoдукти: зелени и червени пиперки по 20 броя, 10 глави лук, 1,5 л оцет, 0,250 кг захар, 30 г сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките от семето и дръжките, след което ги нарязваме. Нарязваме лука и го смесваме с пипера. Приготвяме маринатен сироп от оцет, захар, сол. Пълним зеленчуковата салата в буркани и я заливаме с врящия сироп. Затваряме бурканите с капачки или ги покриваме с целофан.

Парени камби

Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън.
Нaчин на приготвяне: Камбите изчистваме от семките, нарязваме на четири и поставяме в съд с вряла вода. Захлупваме с капак и ги оставяме, докато изстинат. Нареждаме в буркани, като помежду им слагаме дафинов лист и скилидки чесън. Заливаме с преварената и изстинала саламура. Съхраняваме на хладно.

Парени чушки с вино

Прoдукти: 5 кг чушки; за маринатата: 1 л оцет /3%/, 500 мл червено вино, 500 мл вода, 200 г сол, 200 мл олио.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме чушките от семенната част. Възвираме марината от посочените продукти и бланшираме в нея чушките по 2-3 мин. Изваждаме ги, изчакваме да изстинат и ги нареждаме плътно в буркани. Заливаме с вряла марината и заваряме херметически. Не стерилизираме.

Парени чушки с чесън

Прoдукти: 5 кг чушки, чесън на вкус, 500 мл оцет, 100 мл олио, 250 г захар, 250 г сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме чушките от семенната част и ги поръсваме със смес от захар и сол. Оставяме ги да престоят 1 денонощие. Отцеждаме отделения сок и го смесваме с оцета и олиото. Възвираме сместа и бланшираме в нея чушките по 1-2 мин. Изваждаме ги с решетеста лъжица, оставяме ги да истинат и ги редим в буркани, като между редовете слагаме нарязан на тънки филийки чесън. Заливаме с изстудената марината и затваряме херметически. Не стерилизираме.

Печени камби с аспирин

Прoдукти: 3 кг червени камби, чесън, оцет, олио, захар, сол, аспирин.
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги нареждаме плътно в тава. Във всяка камба слагаме по 1 ч.л. оцет и олио, по 1 к.л. захар и сол, както и мънички парченца чесън. Печем в силна фурна, докато по камбите започнат да се появяват кафеникави петна. Вадим ги и още горещи ги редим много плътно в топли и сухи буркани. Във всеки буркан слагаме по 1 аспирин, заливаме със соса от печенето и затваряме херметически. Обръщаме ги да стоят с дъната нагоре. След 5-6 дни прибираме на хладно.

Печено-мариновани чушки

Прoдукти: 5 кг едра здрава “Капия”, 1.5 кг моркови, 2-3 връзки магданоз, 3-4 глави чесън; зa маринатата: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет, 3 с.л. сол, непълна ч.ч. захар, 20 аспирина
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги и ги изчистваме от семките като правим това над съд, за да запазим сока от печенето. Морковите нарязваме на колелца. Счукваме аспирина, размиваме го с малко вода и го смесваме с посочените за маринатата продукти. Прибавяме и сока от чушките. Подреждаме чушките в голяма и разлата тава и ги заливаме с продуктите от марината, без да я варим. Оставяме ги така 3-4 часа като периодично ги обръщаме. Нареждаме ги в сухи буркани, на чието дъно сме сложили ситно нарязан магданоз и скилидки чесън. Всеки ред чушки покриваме с пласт моркови, отгоре ръсим магданоз и чесън и така до запълване на бурканите. Последният ред трябва да е от чушки. Наръсваме го с магданоз, притискаме хубаво и заливаме с маринатата. Завръзваме с целофан и конец гърлата, похлупваме с капачки и държим на хладно. Не стерилизираме.

Пиперица в бидон

Прoдукти: 8 кг чушки, 1 кг сол, 2 л оцет, 250 г гасена вар, листа от вишни или дюли
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките, топваме ги за малко във варовита вода и веднага ги изплакваме. Редим ги в бидон като между редовете слагаме листа от дюля или вишня и ръсим със сол. Оставяме ги да престоят така 24 часа. Сваряваме 15 л вода с останалата сол, заливаме чушките с горещата саламура и затваряме бидона. На следващия ден наливаме оцета и слагаме върху чушките кръстачка или обръч от лозови пръчки. Претакаме пиперицата всеки ден в продължение на 1 седмица.

Пълнени камби

Прoдукти: 4 кг камби, 1,5 кг моркови, 1,8 кг карфиол, 300 г глави целина с листата, 180 г сол, 150 г захар, 250 мл олио, 1 л оцет, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семената и ги посоляваме. Нареждаме ги в тава с отвора нагоре. Морковите нарязваме на тънки кръгчета, посоляваме и смесваме с целината и карфиола, нарязани на малки кубчета. Размесваме добре продуктите и ги оставяме да престоят 10 часа. Отделеният сок отцеждаме и смесваме с оцета, олиото, захарта и черния пипер. Кипваме саламурата за 10 мин. Отцедените камби пълниме със зеленчуковата смес. Нареждаме ги в съд с отвора нагоре и заливаме с врялата саламура. След 2-3 часа отцеждаме камбите и ги нареждаме в 3 литрови буркани. Отново кипваме саламуратата, охлаждаме я и изсипваме върху камбите. Туршията зрее на хладно място.

Пържена зелена капия

Прoдукти: 5 кг чушки, чесън, магданоз, копър; за саламурата: 500 мл оцет, 500 мл олио, 100 г сол, 100 г захар, 10-15 зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, 1 дафинов лист; олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките, надупчваме ги с игла и ги пържим в сгорещеното олио, колкото да променят цвета си. Редим ги в буркани, като между редовете слагаме нарязан на тънки филийки чесън и наситнени магданоз и копър. Възвираме марината от изброените продукти и щом изстине, заливаме с нея пиперките. Затваряме и съхраняваме на хладно.

Рязани камби

Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 4-5 глави чесън, 2 глави карфиол, 3 връзки магданоз; саламура: 2 л вода, 2 л оцет, 1 ч. ч. мед, 2 к. ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистените от семките камби нарязваме на четири или на шест, чесъна обелваме, карфиола накъсваме на розички, магданоза нарязваме на едро, а морковите – на кръгчета. В буркани редим ред камби, ред от останалите зеленчуци. Заливаме с преварената и изстудена саламура. След четвъртия ден претакаме 3-4 пъти. Съхраняваме на хладно.

Трайно мариновани чушки

Прoдукти: 15 кг здрава “Капия”, 2-3 връзки магданоз, 600 г чесън; зa маринатата: 2 л оцет, 0.5 кг захар, 0.5 кг сол, препържено олио
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги нареждаме в плитки тави. Смесваме продуктите за маринатата, заливаме с нея чушките и ги оставяме да киснат 24 часа, като ги обръщаме периодично. Отцеждаме ги от маринатата и ги редим в бурканчета, ръсейки между редовете наситнен магданоз и нарязан на филийки чесън. Редим ги плътно до резбата на гърлото на буркана, заливаме с препържено олио, покриваме гърлата с целофан, отгоре с капачка и прибираме на тъмно и хладно място.

Туршия от камби със синап

Прoдукти: 3 кг камби, 4 с.л. синапено брашно; зa саламурата: 3 ч.ч. вода, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1/2 к.ч. сол, 1 к.ч. захар, 2 дафинови листа, 10 зърна бахар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семената и ги нарязваме по дължина на 6 парчета. На дъното на буркана, в който ще ги редим, слагаме двуслойна марлена торбичка с 2 с.л. от синапеното брашно. Нареждаме камбите плътно в буркана и заливаме с охладената саламура, която предварително сме приготвили. Отгоре слагаме втора марлена торбичка с останалото синапено брашно. Свиваме венче от листа целина и притискаме камбите да не изплуват. Саламурата трябва да покрива туршията 2-3 см. След 12 дни туршията е готова за консумация.

Туршия от пълнени пиперки

Прoдукти: 5 кг пиперки или камби, 3,5 кг прясно зеле, 1 кг моркови, 600 г магданоз и целина (листа), 200 г сол, 4 л вода
Нaчин на приготвяне: С част от солта посоляваме отвън и отвътре пиперките, които предварително сме почистили от семето. Оставяме ги да престоят 2-3 часа. Нарязваме зелето на ситно и смесваме с настърганите моркови. Прибавяме магданоза и целината, нарязани на ситно. Размесваме зеленчуците и ги посоляваме. С тази смес пълниме пиперките. Нареждаме ги с отвора нагоре в буркани. Отгоре притискаме с лозова пръчка или клонче от дюля. По традиционният начин приготваме марината от водата и останалата сол. Заливаме с охладената марината и затваряме бурканите с капачки. Държим ги на топло място 1 седмица, за да започне да ферментира туршията. След това ги съхраняме на хладно и проветриво място.

Цели камби с листа

Прoдукти: 60 камби, 1 глава целина, 2 глави чесън, 15-20 листа от вишна, 7-10 листа от дюля, 25 зърна черен пипер; зa саламурата: 2,5 л вода, 1 л оцет /6%/, 500 г захар, 1 ч.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Надупчваме камбите около дръжките и ги нареждаме в 3-литрови буркани. Между тях слагаме парченца целина, скилидки чесън, листата и зрънца черен пипер. Възваряваме саламура от посочените продукти, оставяме да изстине и наливаме при камбите. Претакаме 3-4 пъти през 2 дни, затваряме с капачки и съхраняваме на хладно.

Червени чушки в оцет

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1,5 л оцет, дафинови листа, препържено олио.
Нaчин на приготвяне: Избираме малки, здрави и еднакви на големина червени чушки и им цепваме върховете. Нареждаме ги плътно в буркани, като тук-там слагаме дафинов лист. Кипваме оцета и щом изстине, заливаме чушките. Отгоре наливаме по 1 пръст олио. Затваряме херметически и държим на хладно и тъмно място.

Камби, пълнени с грозде

Прoдукти: 4 кг камби, 1 кг моркови, 1 кг грозде, 1 глава целина с листата, 5-6 дафинови листа, хрян, 150 мл растително масло; зa маринатата: на 1,5 л вода – 1 л оцет, 200 г сол, 150 г захар, 150 г мед
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семето. Кипваме водата заедно с оцета, захарта, меда и 2/3 от солта. В горещата марината попарваме камбите, колкото да променят цвета си. Изваждаме ги, отцеждаме и ги поръсваме от вътрешната страна с останалата сол. Настърганите моркови и целина слагаме в марлена торбичка и варим 10 минути в същата марината. След като изстинат, смесваме ги със ситно нарязаните листа целина. С получената смес напълваме камбите, като във всяка предварително поставяме по няколко зърна грозде. Нареждаме ги в буркани, а помежду им слагаме дафинови листа и парчета хрян. Притискаме ги и заливаме с прецедената марината, а най-отгоре наливаме олио. Запечатваме бурканите и стерилизираме 10 мин.

Мариновани камби

Прoдукти: 13 кг камби, 2 л вода, 1 л оцет, 3 с.л. олио, сол на вкус, 1 с.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна
Нaчин на приготвяне: Изчистваме камбите от семенната част. Възвираме марината от изброените продукти и бланшираме в нея камбите 3-4 мин, докато леко си променят цвета. Отцеждаме, нареждаме ги в буркани и ги заливаме с маринатата. Затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Печени камби

Прoдукти: 5 кг средно големи камби, за всяка камба 1 ч.л. олио, 1 ч.л. оцет, 1/3 ч.л. захар, 1/3 ч.л. сол, по 1 скилидка чесън, ситно нарязан магданоз
Нaчин на приготвяне: Изчистваме семенната част на чушките и ги нареждаме в плитка тава. Във всяка камба слагаме от изброените продукти и повечко магданоз и печем на 180°С, докато по повърхността им се появат леки кафеникави петънца. Вадим горещите камби, натъпкваме ги плътно в затоплени буркани, заливаме със сока, който са си пуснали, затваряме херметически и стерилизираме 10-15 мин. Вариант на тази туршия е да се настържат на ситно ренде моркови, да се смесят с наситнен чесън и магданоз и тази плънка да се натъпче добре в чушките.

Фаршировани камби

Прoдукти: 2 кг по-едри и здрави червени камби, 1 малка бяла зелка, 1 глава целина, 5 моркова, 5 зелени доматчета, 10 скилидки чесън, сол, захар, оцет
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семките и на дъното на всяка камба слагаме 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. оцет. Нарязваме зелето на ситно и го претриваме с малко сол, за да омекне. Настъргваме целината и морковите на едро ренде. Наситняваме зелените доматки и чесъна. Разбъркваме зеленчуците, леко ги посоляваме и пълним с тях камбите. Подреждаме ги в тавичка и печем в предварително загрята умерена към силна фурна около 15 мин. Нареждаме ги плътно топли в бурканите, заливаме със соса, който са си пуснали при печенето, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Стерилизирана червена капия

Прoдукти: 5 кг чушки, 2 л вода, 500 мл оцет, 200 г сол, олио, черен пипер, дафинов лист, бахар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и ги попарваме във вряща марината от водата, оцета и солта. Отцеждаме и ги нареждаме плътно в буркани, в които сме сложили по 1 с.л. олио, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с маринатата, затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.

Туршия с камби и краставички

Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг корнишони, 1 кг малки лукчета (арпаджик), 800 мл оцет; зa маринатата: на 2 л вода - 150 г сол, 150 г захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги режем на 8 парчета. Избираме млади и пресни краставички и ги режем на колелца. Кипваме 2 л вода заедно със захарта и солта. В буркани сипваме по 80 мл оцет, след това редим плътно краставички, камби, лукчета и отново камби. Доливаме с горещата марината и запечатваме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин.

Туршия с камби, моркови и зеле

Прoдукти: 3-4 кг камби, 1 кг моркови, 1 голяма глава карфиол, 1 малка червена зелка, черен пипер, дафинов лист, чесън, магданоз, целина; зa маринатата: на 500 мл вода – 300 мл оцет, 100 г захар, 400 г сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ивици. Карфиола накъсваме на розички. Смесваме водата, солта, захарта и загряваме до кипене. Добавяме оцета и дърпаме съда от огъня. На дъното на бурканите слагаме по 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 4-5 скилидки чесън, листа магданоз и целина. Върху тях редим по равно от зеленчуците и заливаме с охладената марината. Запечатваме и стерилизираме само 5 мин.

Пълнени чушки

Прoдукти: червени чушки за пълнене, 1 кг сирене, 1 кг извара, 2 домата, 2-3 моркова, 1 леко люто чушле, 1 връзка магданоз, 2 стръка копър, 1 стрък суха чубрица, олио, босилек, индийско орехче, мащерка, чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме в малко олио лютото чушле и настърганите домати. Добавяме сиренето и изварата и подправяме на вкус с босилек, индийско орехче, мащерка, чесън и сол. Оставяме сместа да се запържи хубаво и отстраняваме от огъня. Почистваме червени чушки от семето и дръжките и ги пържим в друга мазнина. След като изстинат, пълним с приготвената смес, към която сме добавили нарязаните сварени моркови. Нареждаме в буркани, затваряме и стерилизираме 10-15 мин.

Пълнени чушки по хасковски

Прoдукти: червени чушки за пълнене, 1 кг сирене, 1 кг извара, 3 домата, 2 тиквички, 2 люти чушлета, 2 глави чесън, 2 ч.ч. царевица от консерва, олио, подправки по избор
Нaчин на приготвяне: Запържваме в малко олио лютото чушле и настърганите домати. Отделно запържваме тиквичките, нарязани на колелца. Добавяме царевицата, изварата, сиренето и подправки по избор. Разбъркваме внимателно всички продукти, задушаваме под капак 5-6 мин и отстраняваме от огъня. В олио запържваме чушките за пълнене, които сме почистили от дръжките и семената. След като изстинат, пълним с приготвената смес. Редим в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Чушки по дупнишки

Прoдукти: 4 кг зелени чушки, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките на едро. Посоляваме и хубаво объркваме. Натъпкваме ги в буркани без никаква вода. Затваряме и стерилизираме 20 мин.

Чушки с доматено пюре

Прoдукти: 1 кг чушки 2 кг доматено пюре, сол, захар, черен пипер, 3-4 зърна карамфил
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги и ги изчистваме от семето. Настъргваме доматите и слагаме да се варят, като бъркаме непрекъснато. Варим, докато намалят двойно обема си. Прибавяме подправките и зърната карамфил. Разбъркваме и клокваме. Редим чушките в буркани и ги заливаме с горещото доматено пюре. Затваряме и стерилизираме 30 мин.

Пържени пиперки и патладжани

Прoдукти: 3 кг пиперки, 3 кг патладжани, 200 г листа от целина, 3 връзки магданоз, 2 л олио,100 г чесън, 10 дафинови листа, 1 пакетче черен пипер; зa маринатата: на 2 л вода – 300 г сол, 4 л оцет
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената. Изпържваме ги леко в сгорещено олио и оставяме да изстинат. Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина 1 см, посоляваме и оставяме да престоят 2-3 часа. Отцеждаме филийките от солената вода и ги пържим в сгорещеното олио. Оставяме да изстинат напълно. Редим в буркани ред патладжани, ред пиперки, ред чесън, поръсваме със зелените подправки, зърна черен пипер и дафинови листа и така до напълване на буркана. Приготвяме марината от оцета, солта и водата, като ги оставяме да кипнат. Заливаме зеленчуците с охладената марината и отгоре наливаме олио, докато ги покрие 1-2 см. Притискаме с тежест и съхраняваме на студено.

Патладжани и чушки в олио

Прoдукти: 6 кг чушки, 4 кг патладжани, 1 л оцет, 3 с. л. сол, черен пипер, магданоз, чесън, 1/2 л олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филии, посоляваме и оставяме да се отцедят. След това ги изпържваме в сгорещено олио. Чушките изпичаме, обелваме и слагаме за 2-3 часа в оцета, в който сме разтворили 2 с. л. сол. В буркани редим ред патладжани, ред чушки, нарязания магданоз и чесън. Отгоре заливаме с 2 см препържено олио. Затваряме и стерилизираме 15 мин.

Печени чушки и патладжани

Прoдукти: 2 кг зелени и червени чушки, 1 кг патладжани, 100 мл олио, 100 мл оцет, 2 глави чесън, магданоз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистените от семето чушки изпичаме, обелваме и нарязваме на ленти. Патладжаните също изпичаме, обелваме и нарязваме на колелца. Объркваме леко зеленчуците и посоляваме на вкус. Заливаме сместа с врящо олио и разбъркваме добре. Добавяме оцета, предварително преварен и посолен на вкус. Нареждаме в буркани, затваряме добре и съхраняваме на хладно.

Зрели краставици и червени чушки

Прoдукти: 2 кг краставици, 1 кг червени чушки „Капия”, 1 с.л. синапено семе, 1 л оцет, съцветия от копър, босилек, суха чубрица, естрагон, захар и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко краставиците, нарязваме ги по дължина на две, почистваме ги от семето и ги нарязваме напречно на по-едри парчета. Посоляваме и оставяме да пренощуват. Почистваме чушките от семената и ги нарязваме на малки парченца. Поръсваме краставиците със синапено семе, естрагон, стрита чубрица и наситнен босилек. Смесваме ги с чушките и пълним буркани, на чието дъно сме сложили цветчета от копър. Отгоре също слагаме цвят от копър. Възвираме оцета със захар и сол на вкус, изчакваме да изстине и заливаме туршията. Оставяме бурканите в хладно помещение за 1 седмица. След това отцеждаме саламурата, кипваме я на огъня и след като изстине, отново я наливаме в бурканите. Затваряме херметически, но не стерилизираме.

Камби с дребни плодове

Прoдукти: 8 кг камби, 1 глава целина с листата, 1,5 ч.ч. плодове по избор /боровинки, касис, арония/, 1 връзка магданоз, 1/3 корен хрян, 4 глави чесън, черен пипер, бахар; зa саламурата: 7 л вода, 1 л ябълков оцет /6%/, 600 г сол, 300 г мед.
Нaчин на приготвяне: Надупчваме камбите около дръжките и ги нареждаме в 3-литрови буркани. Между тях слагаме плодчетата, парченца хрян и целина, скилидки чесън, листа зелении и зрънца черен пипер и бахар. Възвираме саламура от посочените продукти, оставяме да изстине и наливаме при камбите. Затваряме бурканите и съхраняваме на хладно.

Камби с карфиол и грозде

Прoдукти: 3-4 кг червени камби, 1 глава карфиол, 1 кг моркови, грозде (бяло и червено), 1 глава целина с листата, магданоз, хрян; зa маринатата: 1 л оцет, 1 л вода, 120 г сол
Нaчин на приготвяне: Избираме месести, добре узрели червени камби и ги почистваме от семенната част. Загряваме водата, оцета и солта и във врящата марината попарваме камбите 2 мин, за да омекнат леко. Режем листата целина и магданоз на ситно и пълним камбите, а отворът запълваме с розичка от цветно зеле. Пълнените камби подреждаме в подходящ съд, дъното на който сме застлали с вишневи листа. Между редовете поставяме малки чепки ароматно грозде /напр. от сорта Болгар/, тънки резенчета хрян, кръгчета моркови и целина, нарязани с къдрав нож. Заливаме със студена саламура, приготвена от водата, солта и оцета. Притискаме отгоре с венче от лозови пръчки и листа от вишна. Държим на студено.

Камби с мед

Прoдукти: 6 кг камби, 2 кг карфиол, целина, черен пипер на зърна, хрян, лозови листа; зa саламурата: 2 л оцет, 500 г пчелен мед, 250 г сол, 1 л вода
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави и месести камби. Отрязваме им дръжките, надупчваме ги с игла и ги подреждаме в подходящ съд. Между редовете слагаме розички карфиол, листа от целина, нарязан на тънко хрян, зърна черен пипер и лозови листа. Разбъркваме оцета, солта и водата и кипваме за 5 минути. Снемаме съда от огъня и добавяме меда. Разбъркваме, докато меда се разтвори. С леко охладената саламура заливаме туршията. Отгоре притискаме с венче от лозови пръчки и прибираме на хладно място.

Миш-маш

Прoдукти: 3 кг зелена “Капия”, 2-3 люти чушлета, 800 г твърдо краве сирене, 1 връзка магданоз, 100 мл олио
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка. Сгорещяваме олиото и леко запържваме пюрето от чушки, като прибавяме наситнените люти чушки. Сваляме сместа от котлона и я наръсваме с магданоз. Прибавяме натрошеното на по-едри бучки сирене, объркваме и ако е необходимо – посоляваме. Насипваме плътно сместа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Пикантна гозба

Прoдукти: 3 кг чушки, 3-4 глави лук, 2 кг домати, 1 ч.ч. олио, 2 китки магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Изпичаме чушките и ги нарязваме на парченца. Нарязваме лука на тънки филийки и го задушаваме в загрятото олио. Прибавяме чушките и ги поизпържваме. Сваляме от котлона и посоляваме. Варим доматите, докато се сгъстят. Посоляваме и по желание слагаме малко захар, за да убием киселия вкус. Подправяме със ситен магданоз. Оставяме соса да поизстине. В буркани редим ред чушки с лук, ред доматен сос, докато изчерпаме продуктите. Последният слой трябва да е доматен. Затваряме и стерилизираме 15-20 мин.

Чорбаджийки със зелени домати

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг зелени домати, 1 кг моркови, 500 г лук, 2 връзки магданоз, 1 глава чесън, 1,2 л вода, 1,2 л оцет, 500 г захар, 200 г сол, 200 мл олио
Нaчин на приготвяне: Леко запичамe подрязаните към дръжките чушки. Нарязваме морковите на кръгчета, а доматите набождаме с игла тук-там. Лука и чесъна нарязваме на филийки. Редим ги на пластове в буркани като слагаме между редовете чесън и магданоз. От изброените продукти сваряваме марината, с която заливаме чушките. Затваряме бурканите херметически и ги държим на хладно място. Не стерилизираме.

Чорбаджийски чушки с чесън

Продукти за 1 буркан от 800 мл: чорбаджийски чушки, 1 глава чесън, ситно нарязан магданоз, 200 мл олио, 100 мл оцет, 1 равна с.л. сол, 2 равни с.л. захар, 2 аспирина
Нaчин на приготвяне: Изрязваме дръжките на чушките, измиваме ги и леко ги опукваме на котлон. Загряваме олиото и потапяме чушките за няколко минути. Разтваряме добре аспирина в оцета. Слагаме на дъното на бурканите оцета с аспирина, сол и захар. Плътно нареждаме чушките, ръсейки между редовете с магданоз и много ситен чесън. Заливаме догоре с препърженото олио и затваряме буркана херметически. Първите 5-6 дни обръщаме непрекъснато бурканите ту с капачките надолу, ту обратно. Туршията може да се приготви и без аспирин, но тогава трябва да я стерилизираме 5 мин.

Мезе от чорбаджийски чушки

Прoдукти: 3 кг чорбаджийски чушки, 1,5 кг моркови, 5 връзки копър, 3 глави чесън, 600 мл оцет (6%), 1 ч.ч. захар, 5 с.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в олио. Прибавяме и настърганите моркови, наситнения копър и чесъна. Нареждаме плътно в бурканите ред чушки, ред моркови, подправките. От оцета, захарта и солта възваряваме марината и заливаме продуктите. Стерилизираме 20 минути.

Пържени чорбаджийки

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг моркови, 700 мл оцет, 350 г захар, 350 мл вода, 70 г сол, 10 г черен пипер, 2 връзки копър, 1 глава целина, 2 глави чесън, 300 мл олио
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките и ги пържим в сгорещеното олио, докато леко си сменят цвета. Отцеждаме. Настъргваме морковите и целината на едро ренде. Наситняваме копъра и объркваме всичко това с чушките. Редим ги в малки бурканчета като между редовете ръсим черен пипер и наситнен чесън. Заливаме с изстиналото олио, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Чорбаджийски чушки със зелен фасул

Прoдукти: 4 кг млад зелен фасул, 1,5 кг чорбаджийски чушки, 2-3 глави чесън, 4 връзки копър; зa маринатата: 1 л вода, 1 лоцет, 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч захар.
Нaчин на приготвяне: Попарваме фасула 2-3 мин в кипяща вода. Сваряваме марината от изброените продукти и изсипваме в нея чушките, за да омекнат, но не ги варим. Редим фасула в буркани, като между редовете ръсим наситнен копър и слагаме чушки и скилидки чесън. Заливаме с топлата марината, изчакваме да изстине, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Чорбаджийски чушки с олио

Прoдукти: 1 кг чорбаджийски чушки, 1 връзка пресен копър; зa маринатата: 400 мл ябълков оцет, 40 г сол, 1 ч. ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Слагаме продуктите за маринатата в дълбок емайлиран съд на огъня. Щом заври, пускаме на части измитите и почистени от дръжките чушки. Варим ги 7 минути, след кипването на течността. Когато изстинат ги нареждаме плътно в буркани, като между тях ръсим нарязаните копър и чесън. Притискаме добре и заливаме с останалата марината. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

Чорбаджийски чушки с доматен сос и зеленчуци

Прoдукти: 1,5 кг чорбаджийски чушки, 300 г моркови, 50 г целина, 10 скилидки чесън, китка копър и магданоз, 200 мл олио, 50 г захар, 50 г сол, 50 мл оцет, 3 л доматен сок.
Нaчин на приготвяне: Слагаме доматения сок да се вари на огъня 30 минути. Измиваме чорбаджийските чушки и ги нарязваме на парчета, настъргваме морковите и целината, наситняме копъра и магданоза. Изсипваме всичко към врящия доматен сок и варим още 10 минути. Насипваме готовата смес в буркани, затваряме ги веднага с капачки и обръщаме да стоят върху капачките до пълното им изстиване.

Туршия от люти чушки

Прoдукти: люти чушки, олио за пържене, 1 връзка копър; зa маринатата: на 500 мл вода – 500 мл оцет, 1 к.ч. сол, 1 к.ч. захар, 2 дафинови листа, 10-12 зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Избираме по-дребни люти чушки, измиваме ги и отрязваме само връхчетата на дръжките им. Изпържваме ги в силно сгорещено олио. След като изстинат, нареждаме чушките в бурканчета, на дъното на които слагаме клонче копър. Заливаме туршията с преварената и изстинала марината и затваряме с пластмасови капачки. Държим на студено.

Хрупкави люти чушки

Прoдукти: 2 кг люти чушки /най-добре “бяла шипка”/, 10 с.л. сол, 10 с.л. захар, 1 бутилка оцет /6%/.
Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушките, наизбождаме ги с игла тук-там и хубаво ги натъпкваме в буркани. Слагаме солта и захарта и заливаме с оцета. Първата седмица периодично разклащаме бурканите.

Царска туршия с люти чушлета

Прoдукти: 5 кг червени камби, 2,5 кг карфиол, 1 кг моркови, 10 глави чесън, няколко люти чушлета, листата от 1 глава целина, 1 с.л. черен пипер на зърна, 1 с.л. бахар, 5-6 дафинови листа, 2 с.л. синапено семе; зa саламурата: на 7 ч.ч. вода – 3 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Режем камбите на четири или повече според големината им. Карфиола накъсваме на розички. Почистваме чесъна на скилидки. Нарязваме морковите на кръгчета, а лютите чушлета и листата на целината накълцваме на ситно. Нареждаме зеленчуците на пластове в трилитрови буркани, като редуваме със зелената подправка, бахара, черния пипер, синапа и парченцата дафинов лист. Смесваме водата, солта и меда и загряваме до кипване. Прибавяме оцета и заливаме зеленчуците с горещата саламура. Така туршията става за бърза консумация. Ако искаме да я ядем през зимата, трябва да я залеем със студена саламура.

Печени люти чушки

Прoдукти: 1 кг зелени чушлета, 500 мл оцет, 500 мл олио, 3 с.л. захар, 2 с.л. сол, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 2-3 глави чесън.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушлетата от всички страни, слагаме ги в стъклен съд и докато са още топли поръсваме с наситнен копър и магданоз, захарта, солта и ситно нарязания чесън. Поливаме с олиото и оцета, така че течността да покрие чушките и ги оставяме 1 нощ на хладно. На другия ден ги нареждаме плътно в буркани, а отгоре ги покриваме плътно със стръкчета магданоз. Завързваме гърлата на бурканите с целофан и затваряме с капачки. Не стерилизираме.

Пържени люти лушки

Прoдукти: 5 кг люти чушлета, 1 л олио, 1 л оцет, 150 г сол, 50 г хрян, 1 връзка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме дръжките на чушките и ги изпържваме в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме със смес от оцет и сол и оставяме да престоят няколко часа. Отцеждаме ги и ги редим плътно в буркани, като помежду им ръсим настърган хрян и ситно нарязан магданоз. Заливаме с олиото, в което са пържени. Затваряме и съхраняваме на хладно място.

Люти чушки с бамя

Прoдукти: 5 кг бамя, 1 кг люти чушки, 500 г листа от целина, 3 л оцет, 300 г сол.
Нaчин на приготвяне: Обрязваме дръжките на бамята, натъркваме я със сол, а след това я изплакваме. Изрязваме дръжките и на чушлетата и ги набождаме с игла в горната част. Редим бамята в буркани, като между редовете слагаме чушлета и ситно нарязани листа от целина. Кипваме оцета със солта и когато изстине, заливаме бурканите, така че бамята да се покрие. Оставяме в хладно помещение. След една седмица изливаме маринатата, отново я кипваме и щом изстине, наливаме в бурканите.

Люти чушлета с грозде

Прoдукти: люти чушлета, едро бяло грозде, сол, захар, ябълков оцет
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави чушлета, подрязваме им дръжките и леко ги опукваме на котлон. Оронваме зърната на гроздето. Редим бурканите по следния начин: чушлета, ред гроздови зърна, отгоре наръсваме с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и така до напълването на буркана. Последният ред трябва да е от гроздови зърна. Оставяме бурканите да престоят 1 нощ. На следващия ден ги заливаме догоре с ябълков оцет. Претакаме ги последователно 3-4 дни, докато солта и захарта се стопят. Бурканите не се затварят плътно.

Туршия от зелени домати с люти чушки

Прoдукти: 10 кг зелени домати, 12 л вода, 600 г сол, 2 кг люти чушлета “Бяла шипка”, 1 кг листа от целина
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави зелени доматчета от един сорт. Избождаме ги с игла на места и ги редим в буркани като между тях слагаме листа и нарязани на парченца клончета целина, както и люти чушлета, които също сме надупчили с игла и сме им подрязали дръжките. Затискаме ги с кръстачка и камък и заливаме със студена саламура, приготвена от изброените продукти. Претакаме всеки ден в продължение на 2 седмици.

Люти чушлета с домати

Прoдукти: 1,5 кг люти чушлета, 5 кг домати, 1 ч. ч. олио, 1 к. ч. оцет, 1 к. ч. захар, 1 връзка магданоз (копър), сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и изрязваме върховете на дръжчиците на чушлетата. Доматите измиваме и смиламе или настъргваме на едро ренде, като отстраняваме люспите. Към смлените домати прибавяме олиото, оцета, захарта и солта. Варим сместа докато водата се изпари. Добавяме чушлетата и варим още 10 минути. Отстраняваме от огъня и слагаме нарязания на ситно магданоз. Насипваме в по-малки буркани и стерилизираме 10 минути.

Лютеница от сурови чушки

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 2 кг домати, 2 кг патладжан, 1 кг моркови, 3 глави чесън, 3 с.л. сол, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио
Нaчин на приготвяне: Смиламе нарязани на парченца сурови чушки, прибавяме сварените и смлени моркови, опечените, обелени и смлени патладжани и нарязаните на парчета и смлени домати. Подправяме сместа със солта, захарта, наситнения чесън и олиото и бъркаме, докато поеме напълно мазнината. Насипваме в буркани и стерилизираме 20 мин.

Лютеница с камби

Прoдукти: 10 кг камби, 2 кг моркови, 800 г доматено пюре, 2 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме камбите, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Сваряваме морковите и също ги прекарваме през месомелачката. Прибавяме чушките, подправяме с черен пипер и сол на вкус и сипваме олиото. Разбъркваме много добре, сипваме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Пюре от чушки и патладжани

Прoдукти: 3 кг чушки, 3 кг патладжани, 300 мл олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме и обелваме чушките и патладжаните. Прекарваме ги през месомелачка и посоляваме на вкус. Сгорещяваме олиото и сипваме в него пюрето. Пържим при непрекъснато бъркане, докато сместа започне да се отделя от тавата. Разпределяме изстиналото пюре в малки бурканчета и наливаме отгоре по 2 пръста запържено и охладено олио. Затваряме херметически, но не стелиризираме.

Пюре с картофи, чушки и домати

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 кг чушки, 2 кг домати, 2-3 връзки копър, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги още топли и ги пасираме. Опичаме доматите, обелваме ги и заедно с опечените, обелени и почистени чушки, ги смиламе в машинка за месо. Смесваме пюретата, подправяме с наситнен копър и сол, разливаме в бурканчета, които затваряме и стерилизираме 6 минути.

Смесено пюре

Прoдукти: 5 кг червени домати, 5 кг червени чушки, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената и ги прекарваме през месомелачка заедно с обелените и нарязани домати. Посоляваме на вкус и сгъстяваме пюрето на умерен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Разпределяме готовото пюре в сухи буркани, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Апетитка с бяла шипка

Прoдукти: 2 кг люти чушки (бяла шипка), 3 кг зелени месести чушки, 10 връзки копър, 5 връзки магданоз, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките и лютите чушки, обелваме ги, почистваме от семките и смиламе. Към тях прибавяме нарязаните на ситно листни подправки, олиото, оцета и солта. Насипваме в бурканчета и стерилизираме 10 минути.

Апетитка със зелени чушки

Прoдукти: 6 кг узрели домати, 6 кг зелени чушки, 2 кг люти чорбаджийски чушки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз; зa маринатата: 4 ч.ч. оцет, 3.5 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Обелените домати смиламе. Зелените чушки изпичаме, обелваме и нарязваме на ивички. Отрязваме дръжките на чорбаджийските чушки и ги нарязваме на парченца по 2-3 см. Наситняваме чесъна. Сваряваме доматите на гъсто пюре. Възвираме маринатата и варим в нея 15 мин чорбаджийските чушки. Прибавяме зелените чушки, доматеното пюре и чесъна и сгъстяваме. Наръсваме с магданоза. Насипваме топлата апетитка в буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Люти чушки в доматен сос

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 500 г люти чушки, 400 мл олио, 200 мл оцет, 2 китки копър, 300 г захар, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и варим, докато се сгъстят. Прибавяме почистените от дръжките и надупчени люти чушки, наситнения копър, оцета, олиото, захарта и солта. Варим повторно до сгъстяване. Насипваме топлата лютеница в чисти и сухи буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Лютивка с много чесън

Прoдукти: 1 кг леко люти чушлета, 20 глави чесън, 1 бутилка оцет, 3 ч.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. “Вегета”, 3 щипки индийско орехче, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Запичаме леко чушлетата от всички страни и ги почистваме от дръжките и семената. Смиламе ги с машинка за месо заедно с чесъна чесъна. Добавяме оцета, олиото и солта. Бъркаме, като постепенно прибавяме наситнения магданоз и подправките. Щом получим гладка смес, посоляваме на вкус и разсипваме в малки бурканчета. Затваряме с херметически капачки и съхраняваме на хладно място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се прави вино от черници?

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...

Незаменимата фритилария

Фритиларията (Fritilaria) е чест обитател на нашите градини. Срещат се два вида – F. imperialis и F. meleagris. По-разпространена е Fritilaria imperialis, позната като ведрица или ходжово лале. В по...

Избрано от френската кухня

Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...

Маргаритки в градината

Още от ранна пролет фирмите за цветя започват да предлагат прелестни маргаритки под името остеоспермум. Обикновено те са достатъчно закалени и спокойно понасят отрицателни температури от 3-4 градуса. ...

Начало