Още рецепти » Пълнени картофи

 Пълнени картофи

Пълнени картофени кюфтета

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 яйце, сол, мазнина за пържене; зa плънката: 300 г телешко месо, 4 с.л. олио, 1-2 глави лук, 1 зелена чушка, 1 парче джинджифил, 2-3 зърна бахар, 1 ч.л. червен пипер, кориандър, кимион, индийско орехче, канела, черен пипер, сол; зa панировката: 2 яйца, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, 150 г галета.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, намачкваме ги и ги омесваме с яйцето. Нарязваме на ситно лука, джинджифила, чушката и месото. Загряваме олиото и пържим 1-2 мин лука и джинджифила. Прибавяме чушката, а след 1-2 мин – месото. Когато месото побелее, добавяме подправките, пържим още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.
С намазнени ръце разстиламе кръгове от картофеното пюре и слагаме във всеки по малко от плънката. Загъваме плънката в картофеното пюре и оформяме кюфтета. Потапяме кюфтетата в разбитите яйца, към които сме прибавили наситнения магданоз, овалваме ги в галетата и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Пълнени картофи с топено сирене

Прoдукти: 5 големи картофа, 250 г топено сирене, 1 твърдо сварено яйце, 3 стръка пресен лук (или 1 главичка стар), черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и разрязваме надлъжно картофите на две половини, които издълбаваме малко. Смесваме издълбаното количество с топеното сирене, пасирания жълтък, много ситно нарязаните лук и белтък. Подправяме с черен пипер и сол. Разбъркваме всичко добре и пълним със сместа издълбаните половинки. Нареждаме ги в намазана с мазнина плитка тава и ги запичаме във фурна, докато горния слой леко покафенее. Сервираме ги със зелена салата и бял хляб.

Пълнени картофи на фурна

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 350 г лук, 50 г чесън, 50 г магданоз, 1 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбират се кръгли картофи със средна големина. Обелват се и отдолу се отрязват малко, за да могат да се закрепят прави. Отгоре се издълбават и се напълват. Плънката се състои от нарязания на тънки филийки лук, изпържен в разтопено масло и подправен със ситно нарязаните магданоз и чесън и сол. След напълването картофите се посоляват и се нареждат в огнеупорен съд с капак. Заливат се с останалото разтопено масло, захлупват се и се пекат в умерена фурна до златист цвят. Поднасят се топли.

Пълнени картофи по манастирски

Прoдукти: 8 картофа, 2-3 с.л. олио, половин глава лук, 2 твърдо сварени яйца, 1 с.л. магданоз, черен пипер, сол, 4-5 с.л. краве масло.
Нaчин на приготвяне: Избираме гладки, средно големи картофи, варим ги в подсолена вода, докато поомекнат, и ги обелваме. След като изстинат, отрязваме капачета от двата им срещуположни края и ги издълбаваме. Посоляваме ги. Отделно запържваме в олиото ситно нарязания лук и издълбаната част от картофите. Отстраняваме от огъня и прибавяме твърдо сварените яйца, нарязани на дребни кубчета, магданоза, черен пипер и сол. Разбъркваме и пълним картофите с тази смес. Нареждаме напълнените картофи в намаслена тавичка, заливаме ги с разтопеното масло и печем в силна фурна до зачервяване. Поднасяме картофите топли в съда, в който са печени, със салата за гарнитура.

Провадийски пълнени картофи

Прoдукти: 1200 г еднакво големи картофи, 2 глави лук, 1 непълна к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 по-голям домат, 1-2 моркова, 3-4 с.л. брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, магданоз, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме обелените картофи и им правим дъно, за да бъдат устойчиви. След това ги пържим и посоляваме. Приготвяме плънка от запържения, нарязан на ситно лук, моркови и нарязания на малки парченца домат. Когато се изпържат, прибавяме измития ориз, нарязания на дребно магданоз, солта и черния пипер. Пълним картофите, нареждаме ги в тава и ги печем с малко вода до омекването им. Поднасяме ги залети със сос бешамел, приготвен по следния начин: Затопляме брашното с маслото и правим кашичка с млякото. След като изстине, добавяме яйцето и посоляваме. С къдрав шприц върху всеки картоф правим роза от бешамела и запичаме до зачервяване.

Пълнени картофи с извара

Прoдукти: 1 кг картофи, 2-3 домата, 400 г прясна извара (или сирене), 2 яйца, половин пакетче краве масло, 4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, разрязваме ги на половинки и ги издълбаваме с помощта на малка лъжичка. Посоляваме ги и ги напълваме със смес от изварата, яйцата, маслото, ситно нарязаните домати и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Нареждаме ги в намаслена тавичка, поливаме ги с олиото и малко топла вода и ги печем до зачервяване в умерена фурна.

Пълнени картофи с кашкавал

Прoдукти: 1,2 кг картофи, 50 г краве масло, 2 твърдо сварени жълтъка, 100 г кашкавал, 1/2 кофичка сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, издълбаваме ги и ги нареждаме в намаслена тавичка. Посоляваме и печем в умерена фурна. Издълбаното от картофите смесваме с натрошените жълтъци, част от настъргания кашкавал, сметаната и маслото. Подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Напълваме опечените картофи с така приготвената смес. Поръсваме с останалия настърган кашкавал и отново запичаме.

Пълнени картофи с грах

Прoдукти: 8 големи картофа, половин консерва грах, маргарин, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, отрязваме от едната им страна капачета и издълбаваме вътрешността им. Запържваме граха в маргарина и напълваме картофите. Затваряме ги с капачетата и нареждаме в йенска тенджера. Заливаме ги с няколко лъжици разтопен маргарин и 1 к.ч. вода. Покриваме тенджерата с капак или фолио. Слагаме ястието във фурната да се пече, като внимаваме а не се разваряват картофите. В средата на голяма чиния поставяме пържени картофи, а наоколо подреждаме пълнените. Украсяваме със стръкчета магданоз.

Пълнени картофи със сирене и яйца

Прoдукти: 1250 г картофи, 1 пакетче краве масло, 250 г сирене, 2 глави лук, 2 яйца, 250 г домати, магданоз, сол; зa соса: 30 г брашно, 30 г масло, 50 г кашкавал, 1 яйце (или жълтък).
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри гладки картофи. Обелваме ги внимателно, издълбаваме ги с картофобелачка като делвичка с дебелина на стената около 1 см. За да не потъмнеят по време на подготовката, ги поставяме в съд с подсолена вода. Приготвяме плънката по следния начин: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме, докато омекне. Отстраняваме го от огъня и прибавяме част от доматите, нарязани на дребно, сиренето, яйцата и магданоза. Посоляваме на вкус, пълним с готовата смес издълбаните картофи и ги подреждаме в тава. Заливаме ги с разредения доматен сос, приготвен от останалите домати и сгорещено масло и ги слагаме да се пекат. Заливаме опечените картофи със сос, приготвен от брашно, масло, настърган кашкавал и жълтък или ги намазваме с яйце.

Пълнени картофи с просо

Прoдукти: 4 големи картофа, 2 ч. ч. просо, 50 г настърган кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги варим 20 минути заедно с кората. Изстудяваме ги под течаща студена вода и ги издълбаваме, като оставяме стена, дебела 1 см. Напълваме ги със свареното просо (сварено в подсолена вода, два пъти повече от обема на просото). Наръсваме напълнените картофи с кашкавал и ги запичаме за 10 минути във фурната. В момента на сервирането ги наръсваме със ситно нарязан магданоз.

Картофи, пълнени със сух хляб

Прoдукти: 8 картофа, 2 жълтъка, 2 с. л. сметана, 1 филия стар бял хляб /без кората/, 1 к.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, но не съвсем картофите, обелваме ги и ги разрязваме на две. Издълбаваме ги. Правим плънка от пасираната им вътрешност, сметаната, потопения в млякото и изцеден хляб и подправките. Намазваме отвън и отвътре картофите с разтопеното и оцветено с червен пипер масло и ги пълним с приготвената смес. Редим ги в тавичка със сгорещена мазнина. Поръсваме с галета и печем, докато получат хубав златист цвят. Поднасяме с пържен магданоз или с доматен сос.

Пълнени картофи с ориз

Прoдукти: 800 г картофи, 3-4 домата, 1 к. ч. доматен сок, 2-3 моркова, 1 глава целина, 2 глави кромид лук, половин пакетче масло, 1 ч. ч. ориз, 1/2 ч. ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно и задушаваме в част от мазнината лука, морковите и целината. Прибавяме ситно нарязаните домати и също ги задушаваме. След това прибавяме ориза, заливаме с 1 ч. ч. топла вода и го варим докато набъбне. След като свалим сместа от огъня прибавяме ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Обелваме картофите, нарязваме ги на половинки и ги издълбаваме с лъжичка, след което ги посоляваме леко и ги пълним със сместа. Нареждаме ги в намазана с масло тавичка, заливаме ги с млякото и доматения сок, поръсваме ги с разтопено масло и ги печем в гореща фурна.

Пълнени картофи със сух хляб

Прoдукти: 8 картофа, 2 жълтъка, 2 с.л. сметана, средата от 1 филия стар бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 бучка краве масло, 1-2 с.л. галета, черен пипер, магданоз, сол, мазнина за печенето.
Нaчин на приготвяне: Варим картофите в малко вода, докато поомекнат. Обелваме ги и ги разрязваме на две. Издълбаваме вътрешността им и я пасираме. Прибавяме сметаната, накиснатия в млякото и отцеден хляб, подправките. Разбъркваме добре. Намазваме картофите отвътре и отвън с маслото и ги пълним с приготвената смес. Редим ги в тавичка със сгорещена мазнина. Поръсваме с галета и печем до златисто.

Пълнени картофи със зеленчуци

Прoдукти: 1250 г картофи, 1 пакетче краве масло, 100 г моркови, 50 г целина, 25 г пащърнак, 200 г лук, 30 г ориз, 200 г домати, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно или настъргваме на едро ренде морковите, целината и пащърнака и ги задушаваме до омекваме. Запържваме до зачервяваме дребно нарязания лук, след което прибавяме задушените зеленчуци, ориза, част от обелените и настъргани домати и малко вода. Оставяме сместа да поври няколко минути. Отстраняваме я от огъня и добавяме подправките. Пълним предварително издълбаните картофи с готовата плънка, заливаме ги с кипящ доматен сос и масло и ги печем. Поднасяме със зелена салата.

Пълнени картофи с гъби

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г пресни гъби - печурки, 100 г краве масло, 100 г кашкавал, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Избираме гладки картофи със средна големина, измиваме ги, полусваряваме ги в подсолена вода и ги обелваме. Отрязваме ги от едната страна до един сантиметър, за да могат да се закрепват и ги издълбаваме до дебелина 6-8 мм. Нарязваме издълбаната вътрешност на картофите на дребни кубчета и ги задушаваме в част от маслото заедно с гъбите, нарязани на филийки. Подправяме сместа със сол, черен пипер и дребно нарязания магданоз и я разпределяме в издълбаните картофи. Поръсваме напълнените със сместа картофи със настъргания кашкавал и ги нареждаме в намазана с масло тава, заливаме ги с останалото разтопено масло и малко гореща вода и ги печем във фурна до готовност. Поднасяме ги с кисело мляко или салата от пресни зеленчуци.

Пълнени картофи със спанак

Прoдукти: 500 г спанак, 12 картофа, 2 суп. л. настърган кашкавал, сол, черен пипер, краве масло (олио), галета.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме измития, нарязан на ситно спанак в малко подсолена вода. Когато омекне, го заливаме с горещо масло (олио) и го объркваме с кашкавал. Сваряваме картофите, но не напълно, обелваме ги и ги издълбаваме. Солим със сол и червен пипер и ги пълним със спаначното пюре. Поръсваме с галета, редим в намаслена тавичка и заливаме с гореща мазнина. Печем в силна фурна докато хванат златиста корица. Поднасяме с кашкавален сос.

Пълнени картофи със зарзават

Прoдукти: 1200 г картофи, 1 средно голям патладжан, 4-5 пиперки, 4-5 домата, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, 2-3 с. л. счукан сухар, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, разрязваме на половинки и издълбаваме картофите. Нарязваме на ситно издълбаната вътрешност и я смесваме с яйцата, изпечените и ситно нарязани патладжани и пиперки, половината от маслото, ситно нарязания магданоз, черен пипер, сол. Пълним картофите със сместа, похлупваме я с кръгче домат и ги нареждаме в намазана с масло тавичка. Поръсваме ги със счукания сухар, заливаме ги с 1 ч. ч. топла вода и останалото масло и ги печем до зачервяване в умерена фурна.

Пълнени картофи по панагюрски

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 пакетче краве масло, 250 г лук, 300 г пресни домати, 1 глава чесън, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Избираме средно големи картофи. Обелваме ги и ги отрязваме от едната страна. Издълбаваме ги с върха на нож за ръчно белене на картофи и ги посоляваме. Задушаваме лука, нарязан на дребно в част от маслото до омекване. Прибавяме ситно нарязаните домати, чесън и магданоз, сол и черен пипер. Разбъркваме и напълваме картофите със сместа. Подреждаме ги в тавичка, като поставяме във всеки отгоре парченце от останалото масло, а помежду им изсипваме останалата част от плънката. Заливаме ги с гореща вода и ги печем до готовност. Поднасяме ги топли.

Самоковски пълнени картофи

Прoдукти: 12 по-едри картофа, 3 глави лук, 2-3 с.л. ориз, 1 ч.ч. олио, 2 домата /пресни или от консерва/, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, измиваме ги и издълбаваме вътрешността им. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от олиото. Когато омекне, прибавяме изчистения, измит и подсушен ориз, запържваме го и наливаме 1 к.ч. топла вода. Поръсваме малко черен пипер и варим на умерен огън, докато оризът омекне. Посоляваме и пълним с тази смес издълбаните картофи. Нареждаме картофите в намаслена тавичка. Отделно в останалото олио запържваме обелените и настъргани домати, наливаме 1 ч.ч. топла вода и изсипваме соса в тавичката с картофите. Печем на умерена фурна, докато картофите омекнат. Накрая заливаме картофите с яйцата, които сме разбили заедно с млякото и малко сол. Допичаме във фурната, докато ястието се зачерви.

Пълнени картофи

Прoдукти: 800 г еднакво големи картофи, 60 г мазнина, 40 г мляко, 20 г брашно, 280 г смляно месо, 2 яйца, сол, магданоз, 1 глава лук, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и издълбаваме картофите, като ги изравняваме отдолу, за да могат да стоят. Отделно изпържваме смляното месо като за мусака. Слагаме сол и червен пипер. Изпържваме издълбаните картофи от всички страни, за да омекнат и ги пълним с месото. Отделно върху огъня приготвяме гъсто тесто от млякото, брашното и маслото. Щом свалим тестото от огъня, разреждаме с яйце и го подправяме със сол вкус. Получената средно гъста смес прекарваме през къдрав шприц, а върху всеки картоф правим капак. Печем така приготвените картофи на фурна с малко вода или бульон.

Пълнени картофи с кайма

Прoдукти: 9 средно големи и кръгли картофа, 4 домата, 300 г кайма, 100 г сирене, 100 г шунка, 200 г кашкавал, половин глава лук, 3 стръка магданоз, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, олио, сол, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги издълбаваме. Слагаме ги в подсолена вода и леко ги сваряваме. Изваждаме ги внимателно и ги пълним със смес от ситно нарязания и задушен лук, каймата, настърганите домати, сиренето, шунката, червения пипер, солта и чубрицата. Слагаме ги в йенски съд и заливаме с вода и олио до половината. Печем в умерена фурна, похлупени с капак. Малко преди да ги извадим от фурната ги заливаме с размито в малко вода брашно и поръсваме с настърган кашкавал. Украсяваме с наситнен магданоз.

Картофи, пълнени с мозък

Прoдукти: 8 по-едри картофа /еднакви по големина/, 1 телешки мозък, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1 яйце, 5-6 с.л. сметана, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. галета, червен пипер, черен пипер, сол, 1 ч.ч. бульон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме полусварените в подсолена вода картофи и ги издълбаваме за пълнене. Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и 2 с.л. вода. Посоляваме, прибавяме почистения и нарязан мозък и след 2-3 мин отстраняваме от огъня. Добавяме магданоза, яйцето, сол, червен и черен пипер. Разбъркваме добре и пълним картофите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка и заливаме с топлия бульон, смесен със сметаната. Печем картофите в умерена фурна, докато останат на мазнина. Поръсваме с галетата и запичаме, колкото да се зачерви. Поднасяме ястието със зеленчукова салата.

Пълнени картофи с шунка на фурна

Прoдукти: 6 големи картофа, 60 г шунка, средата на 1 филия бял хляб, 2 глави лук, 1 яйце, 2 суп. л. настърган кашкавал, 1 суп. л. нарязан магданоз, 100 г масло, 1 ч. ч. бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме ситно нарязаната шунка с накиснатата и изцедена среда от хляба, яйцето, ситно нарязаните лук и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа много добре и пълним с нея обелените и издълбани картофи. Нареждаме ги в намаслена тавичка.Разтапяме маслото и прибавяме към него бульона. Заливаме картофите с тази смес и задушаваме 40 минути в умерено загрята фурна.

Пълнени картофи по елховски

Прoдукти: 800 г еднакво големи картофи, 1/2к.ч. мазнина, 3 с.л. прясно мляко, 2с.л. брашно, 300 г кайма /смес/, 2 яйца, сол, магданоз, 1 глава лук, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и издълбаваме картофите, като ги изравняваме отдолу, за да могат да стоят. Отделно изпържваме смляното месо като за мусака. Слагаме сол и червен пипер. Издълбани, изпържваме картофите от всички страни, за да омекнат и ги пълним с месото. Гарнираме така приготвените картофи с круста. Приготвяме я от затоплено в масло брашно, което разбъркано с млякото дава гъсто тесто. Като свалим тестото от огъня, го разреждаме с яйце и го подправяме със сол. Получената средно гъста смес прекарваме през къдрав шприц, а върху всеки картоф правим капак. Печем така приготвените картофи на фурна с малко вода или бульон. По желание поднасяме със салата. Ако не можем да използваме издълбаната част на картофите за супа, правим от нея пюре, което сервираме заедно със пълнените картофи.

Пълнени картофи с рибна кайма

Прoдукти: 300 г рибна кайма, 8 средни (еднакви по големина) картофа, 1 ч. л. доматено пюре, 1 яйце, 1 с.л. краве масло, 1-2 суп. л. брашно, 2 с.л. олио, лимонов сок, черен пипер, ким, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Мариноваме (наръсваме) с лимонов сок, сол и черен пипер рибната кайма (или нарязаното много на ситно рибно месо), и оставяме да отлежи половин час. Обелваме картофите, подрязваме ги от едната страна за да са устойчиви и ги издълбаваме. Смесваме рибната кайма с доматеното пюре и пълним с нея издълбаните картофи. Слагаме на дъното на подходящ съд 1 с. л. растително масло и нареждаме напълнените картофи. Във всеки картоф капваме по няколко капки олио. Сипваме отстрани 1/2-1ч. ч. топла вода (водата да не е повече на 1/2 от височината на картофите), прибавяме кима и варим ястието на тих огън 25 минути. Отцеждаме внимателно водата, застройваме с маслено-брашнена застройка (правим топче от 1 ч. л. брашно и 1 ч. л. краве масло, което пускаме в соса и сосът ври 5-6 минути), кипваме, подправяме на вкус със сол, черен пипер, лимонов сок. Разпределяме картофите в чинии и ги заливаме с подготвения сос. Наръсваме с магданоз. Отделно поднасяме салата по избор или туршия и маслини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Класически италиански сосове за паста

Сос Болонезе Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г говеждо месо, 100 г шунка или варен бекон, 50 г сушени гъби, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 5 с.л. краве масло, 3 с.л. зехтин, 1 к....

Къде да засадим черешата

Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...

Десерти с кайсии

Сладкиш с кайсии Прoдукти: 250 г краве масло, 250 г пудра захар, 4 яйца, 2 ч.ч. брашно, 500 г кайсии Разбиваме маслото и пудрата захар в продължение на 20 мин с миксер. Прибавяме жълтъците и п...

Лечение с елхови шишарки

Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на с...

Начало