Още рецепти » Вашите рецепти за ястия с гъби

 Вашите рецепти за ястия с гъби

АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Гъби със сметана

Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с нарязаните гъби. Щом продуктите омекнат, прибавяме счукания чесън и пържим още 3-4 мин. В отделен съд кипваме виното заедно с бульона. Когато течността изври наполовина, прибавяме сметаната и варим, докато сосът се сгъсти. Накрая слагаме гъбите, подправяме с черен пипер и сол на вкус, прехвърляме сместа в тавичка и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем в умерена фурна, докато ястието добие златист цвят.

Пиле с гъби в гювече

Продукти за 2 порции: 2 пилешки бутчета, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 30 г краве масло, 1 глава лук, 300 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 к.ч. сметана, 1 яйце, бутер тесто, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата, отстраняваме кожата и ги нарязваме на едри парчета. Овалваме месото в брашното и го запържваме в половината от олиото. В смес от маслото и останалото олио запържваме нарязаните лук и гъби. Щом поомекнат, наливаме виното и задушаваме. Когато виното изври, сипваме сметаната, отстраняваме от огъня и прибавяме пилешкото месо. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и прехвърляме сместа в гювечета. Покриваме с кръгове от бутер тесто и замазваме с разбитото яйце.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА, обл. СОФИЯ

Телешко с гъби, червени и зелени чушки

Прoдукти: 800 г телешко филе, 3 глави кромид лук, 1 зелена и , червена чушка, 450 г гъби, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. доматен сок, 50 г олио, 2 ч.ч. зеленчуков бульон, 3-4 с.л. бяло вино, сол и черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера 2 с.л. олио, загряваме го и прибавяме последователно нарязаните чушки, лук и гъби. Задушаваме 10 минути. В зеленчуковия бульон разбиваме брашното и заедно с доматения сок изсипваме към зеленчуците. Оставяме да ври 10 минути. В тефлонов тиган изсипваме останалото олио и запържваме посоленото и подправено с черен пипер месо от двете страни. След това слагаме пържолите в тенджерата със соса и доливаме бялото вино. Ястието варим на тих огън, докато сосът се сгъсти.

Гъбени шишчета с чеснов сос

Прoдукти: 30 едри печурки, 2-3 с.л. оцет,1 /4 ч.ч. зехтин, сол и черен пипер. Зa соса: 6 глави чесън, предварително изпечен във фурната, 2 с.л. оцет, 3-4 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. ситно нарязан пресен босилек, 1 ч.л. ситно нарязана прясна мащерка, 1 ч.л. настърган хрян, сол и черен пипер. За намазване на гъбите: 8 с.л. зехтин, дръжките на половин връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Изпечените скилидки чесън обелваме и пасираме. Към тях добавяме оцета, заквасената сметана, босилека, мащерката, хряна и разбиваме до получаване на гладко пюре. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме в хладилника в добре затворен съд. Измитите и почистени гъби слагаме в купа и заливаме със зехтина, оцета, солта и черния пипер. Разбъркваме добре. Върху дървени шишчета нанизваме по 7-8 гъби и поливаме със зехтина, предварително смесен с наситнените дръжки от магданоз. Печем на грил или скара по 2-3 минути от всяка страна. Сервираме горещи с чесновия сос.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВРОВО, обл. ПЛОВДИВ

Черен дроб с гъби

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 200 г гъби, 3 глави лук, 1 ч.ч. вино, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, които нареждаме в тавичка. Гъбите също правим на филийки, поръсваме ги с черен пипер и слагаме върху парчетата дроб. Нарязваме лука и с него покриваме дроба и гъбите. Заливаме с олиото, водата и виното и печем в силна фурна.

Руло със спанак и гъби

Прoдукти: 500 г месо (крехко), 300 г спанак, 250 г гъби, 1 глава лук, четвърт пакетче масло, галета, 4 сварени яйца, мазнина, магданоз, копър, черен пипер, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ситно. Задушаваме гъбите и лука в маслото, докато се изпари водата. Прибавяме спанака, магданоза, копъра, галетата, черния пипер и задушаваме още 5 минути.
Оформяме голям тънък лист от месото и върху него слагаме от плънката и предварително сварените яйца. Навиваме на руло върху фолио и намазваме с олио. Печем в умерена фурна. Поднасяме рулото нарязано на филийки.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ

Пиле с гъби и сок от ананас

Прoдукти: 1 средно голямо пиле, 1 кг рижинки (може замразени или сушени), сол, черен пипер, 50 г масло, 1 с.л. течна сметана, 1 ч.л. шафран, сгъстител за сосове, 1 ч.ч. пресен сок от ананас.

Нaчин на приготвяне: Подправяме пилето със сол и черен пипер. Намазваме го със сока от ананас и печем във фурна до пълна готовност и образуване на златиста коричка. Гъбите пускаме във вряща подсолена вода и варим до омекване, като гледаме в края на готвенето течността да ги покрива. Овкусяваме с черния пипер, сметаната, шафрана, маслото и варим още малко. Сосът правим с помощта на сгъстител според указанията на опаковката. Поднасяме пилето горещо, гарнирано с гъбите от соса.

Руладини от риба

Прoдукти: 4 филета от големи риби (есетра, чига, мерлуза и др.), сокът от 1 лимон, 100 г гъби, 2 –3 моркова, 4 клонки магданоз, захар, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно гъбите и морковите и задушаваме в маслото. Рибните филета осоляваме и напръскваме с лимонов сок. Върху всяко от тях слагаме клонка магданоз, по няколко парчета гъби, моркови, щипка захар и бучка масло. Навиваме на рулца и закрепяме с клечка за зъби. Руладините нареждаме на дъното на тенджерата, заливаме с горещо масло и чаша вино и задушаваме под капак.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Задушени броколи с гъби

Прoдукти: 350 г броколи, 150 г гъби (печурки), 1-2 скилидки чесън (пресован) , сока на 1 лимон, 150 г сирене, 2 с.л. зехтин, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Отделяме цветните главички на добре измитите броколи. Почистваме гъбите и ги нарязваме на шайби. В загрятия зехтин запържваме броколите за 3-5 минути. Добавяме гъбите и пресования чесън и пържим още 5 минути. Прехвърляме задушените зеленчуци в съд за сервиране. Поливаме ги с дресинг от лимоновия сок, солта и черния пипер. Поръсваме с настърганото сирене.

Татарско руло с гъби

Продукти за 6 порции: 500 г кайма, 400 г гъби, 150 г кашкавал, 2 средно големи картофа, половин пакетче краве масло, 1 яйце, малка глава лук, сол, черен пипер и магданоз.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме смес за кюфтета от каймата, яйцето, настърганите картофи, 2/3 от кашкавала, ситно нарязан магданоз, сол и черне пипер. Намазняваме правоъгълна тавичка с маргарин и разпределяме каймата оформена руло. Добре измитите и почистени гъби нареждаме от двете страни на рулото, поръсваме с черен пипер и сол, слагаме бучици масло и разпределяме останалия кашкавал. Печем до зачервяване в предварително загрята до 200°С фурна.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Мусака от гъби

Прoдукти: 400 г гъби, 500 г сварени и обелени картофи, 80 г краве масло, 250 мл кисело мляко, 3 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на колелца. Задушаваме гъбите в маслото и ги подправяме със солта и черния пипер. В намаслена тавичка редим ред картофи, върху тях ред гъби. Заливаме с яйцата, разбити с киселтото мляко и печем в сгорещена фурна.

Кебап с гъби

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. мазнина, 5 глави лук, 1 глава чесън, 250 г гъби, 1 с.л. брашно, 5 домата, черен пипер, чубрица, 1 к.ч. вино, някоко резенчета лимон.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета и го запържваме в мазнината. Слагаме и нарязания лук, скилидките чесън, нарязаните гъби. После добавяме брашното и настърганите домати, чубрицата, черния пипер и виното. Пускаме и резенчетата лимон. Оставяме да ври на бавен огън, докато остане на мазнина. Поднасяме с гарнитура от задушен ориз или картофено пюре.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Руло с месо и домати

Продукти за палачинката: 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол. Зa плънката: 300 г кайма, 1-2 глави лук, 1 –2 доматчета, 150 г пушено сирене, 6-7 гъби, 200 г лапад, черен пипер, магданоз, кашкавал за поръсване.

Нaчин на приготвяне: От продуктите за палачинката приготвяме тесто и оформяме голяма палачинка. Печем я в умерено загрята фурна в тавичка с размери 30 х40 см, в която предварително сме загряли 100 г масло. За плънката запържваме каймата, доматите, лука и гъбите. Прибавяме нарязаното на малки късчета пушено сирене, магданоз, черен пипер и сол. Плънката изсипваме по средата на палачинката, завиваме на руло и поръсваме с настърган кашкавал. Връщаме рулото във фурната и печем няколко минути, докато се разтопи кашкавала.

Зеленчуков киш

Прoдукти: 175 г брашно, 6 с.л кисело мляко, 4 с.л зехтин, 1 ч.л. чесън на прах, 100 г шунка, 10 печурки, 100 г броколи, 2 яйца, 50 мл сметана, 25 мл прясно мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: В голяма купа смесваме брашното, киселото мляко, зехтина и чесъна на прах. От посочените продукти омесваме гладко тесто. Разточваме го и с него покриваме кръгла форма с диаметър 23 см, като отстраняваме стърчащите краища от ръба. Броколите накъсваме на розички и ги пускаме във вряща подсолена вода за 2 минути. Шунката нарязваме на кубчета, а гъбите - на полумесеци и заедно с броколите ги изсипваме върху разточеното тесто. Яйцата, сметаната, млякото и солта разбиваме добре и с получената смес поливаме киша. Печем 20-30 минути при температура 190°С.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Медальони със свинско месо и гъби

Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.

Воденичарска каварма

Прoдукти: 1 кг крехко свинско месо, 300 г гъби, 4-5 глави кромид лук, 500 г свински черен дроб, 4 с.л. мазнина, 3-4 с.л. вино, 1-2 люти чушки, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го задушаваме в мазнина и малко вода. Прибавяме филийките лук, а малко след това и нарязаните на кубчета дроб и гъби. Слагаме виното и малко вода, подправяме с черния пипер и чубрицата, посоляваме и печем ястието в пръстен гювеч.

Гъби в гювече

Прoдукти: 1 кг гъби, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка отцедено кисело мляко, 100 г кашкавал, 50 г краве масло, смлян черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме гъбите, след което ги поръсваме с лимоновия сок. Нарязваме ги на парченца и ги задушаваме в маслото, колкото да пуснат вода. Отделно смесваме разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко, добавяме сол, черен пипер и индийско орехче. Разпределяме гъбите в гювечета и във всяко сипваме от соса. Покриваме с настърган кашкавал и запичаме във фурната.

Гъби по гръцки

Прoдукти: 300 г гъби, 1 глава лук, 1 чушка, 1-2 скилидки чесън, сол, 10-15 зелени маслини, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 к.ч. зехтин, чубрица, черен пипер и магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ситно, а гъбите на средно големи парчета. Заливаме със зехтин и лимон, поръсваме с подправките и печем в силна фурна 10 минути. Разбъркваме ястието и прибавяме маслините. Поднасяме с чаша бяло вино.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Мусака с пилешко и гъби

Прoдукти: 2 глави кромид лук, 1 кг картофи, 500 г гъби, 1-2 моркова, 2-3 сварени яйца, 2-3 домата, 500 г сварено пилешко месо, 1 с.л. чубрица,сол и черен пипер на вкус. Зa заливката: 5-6 с.л. брашно, 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, олио.

Нaчин на приготвяне: Измитите и обелени картофи нарязваме на малки кубчета. Измиваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Изпържваме наситнения лук и морковите в загрято олио и към тях добавяме картофите и гъбите. Разбъркваме добре и пресипваме в тавичка. Добавяме нарязаните на ситно домати, накълцаното пилешко месо и нарязаните на парчета сварени яйца. Подправяме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме гореща вода и печем в умерена фурна. Към края на печенето приготвяме заливката: В малко олио запържваме брашното и разреждаме с прясното мляко. Махаме от котлона и постепенно добавяме разбитите яйца. Заливаме мусаката и допичаме във фурната до готовност.

Макаронена салата с пиле и гъби

Прoдукти: половин пакет макарони, 200-300 г пресни гъби, 300 г пушено пиле, нарязани орехови ядки, маслини без костилки. За дресинга: половин кутийка майонеза, 2 с.л. кисело мляко, нарязан на ситно магданоз или копър.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Почистените и нарязани гъби задушаваме в малко олио. Оставяме да се охладят и смесваме с нарязаното пилешко месо и маслините. Добавяме отцедените макарони. Заливаме с дреснига, приготвен от майонезата и киселото мляко, поръсваме с ореховите ядки и украсяваме със зелените подправки. Охлаждаме салатата и сервираме.

КРАСИМИР ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА

Пълнени домати с гъби и ориз на фурна

Прoдукти: 800 г домати, 300 г гъби, 100 г ориз, 150 г лук, 100 мл олио, яйца, 3/4 ч.ч. прясно мляко, брашно, черен и червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олио нарязаните на ситно гъби и лук. Прибавяме ориза и издълбаната вътрешност на доматите, червения пипер, сол на вкус и малко вода. Когато набъбне оризът, прибавяме ситно нарязания магданоз и черен пипер. Разбъркваме сместа и пълним доматите. Отгоре поръсваме с брашно. Поливаме с олио и печем. Десетина минути преди да извадим от фурната заливаме с разбитите яйца и прясното мляко.

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА

Каша от гъби със зелен лук

Прoдукти: 500 г пресни гъби, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 глава счукан чесън, магданоз, джоджен, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и го запържваме в сгорещено олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Когато лукът омекне, сипваме брашното и пържим, докато стане златисто. Разреждаме с гореща вода и варим на тих огън като непрекъснато разбъркваме. Отстраняваме готовата каша от огъня, подправяме със счукания чесън и поръсваме с черен пипер, наситнен магданоз и джоджен.

Гъби с кисело зеле

Прoдукти: 500 г гъби, 1 к.ч. ориз, 1 кисела зелка, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме гъбите на парченца. Задушаваме ги в 2 с.л. олио и 2 с.л. вода. Нарязваме зелката и я запържваме в останалата мазнина. Когато омекне, прибавяме почистения и измит ориз и червения пипер. Доливаме равни части вода и зелев сок, добавяме гъбите, посоляваме на вкус разбъркваме и запичаме в умерена фурна. След като извадим ястието от фурната го поръсваме с черен пипер.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Топло предястие

Продукти за 4 порции: 12 по-едри гъби, 1 глава лук, 100 г бекон, 100 г кашкавал, малко краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Махаме пънчетата на гъбите и ги нарязваме на дребно. Заедно с наситнения лук ги задушаваме в маслото. Гъбите нареждаме в намаслена тавичка с отворите нагоре. Слагаме последователно малко от лука, нарязан на дребно бекон и настърган кашкавал. Поръсваме с щипка черен пипер и сол на вкус. Слагаме по бучка масло и печем в силна фурна 10-15 минути.

Вегетарианска дроб-сарма

Продукти за 6 порции: 1 средно голяма зелка, 3-4 глави лук, 200 г гъби, 0,5 кг картофи, 150 г ориз, 4 твърдо сварени яйца, 1 ч.л. черен пипер, магданоз, джоджен, сол, 100 г краве масло, 200 г кисело мляко, 4 яйца, 1 с.л. брашно.

Нaчин на приготвяне: Издълбаваме кочана на зелката и я посваряваме в подсолена вода. Отцеждаме я, отделяме листата и изрязваме дебелите жилки. В по-голяма част от мазнината изпържваме нарязаните на кубчета картофи и ги изваждаме. В същата мазнина пържим нарязания на дребно лук и ориза. Заливаме с 2 чаши вода и като набъбне ориза, сваляме от котлона. Отделно задушаваме нарязаните гъби. Смесваме ориза, гъбите, изпържените картофи и нарязаните на дребно яйца. Добавяме черния пипер, магданоз, джоджен и сол на вкус. Правим сарми от зелевия лист и плънката и ги редим в намазнена тавичка. Заливаме с 1-2 чаши вода, 3-4 с.л. горещо масло и печем в умерена фурна. Десетина минути преди края заливаме с разбитите яйца, кисело мляко и брашно. Допичаме до зачервявана и поднасяме с топло с кисело мляко.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Свинско с гъби и топено сирене

Прoдукти: 600 г свинско филе, 400 г пресни печурки, 4 с.л. зехтин, 2-3 стръка праз (бялата част, около 300 г), 400 г сметана, 200 г топено сирене, магданоз, копър, сол, смлян черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме и го нарязваме на хапки, които леко начукваме и подправяме на вкус. Измиваме гъбите и ги нарязваме на едро. Почистваме праза, измиваме го, разполовяваме го по дължина и нарязваме на парченца с дължина 2 см. Загряваме в тиган 2 с.л. зехтин, изпържваме в него гъбите и ги изваждаме в чиния. В същата мазнина запържваме праза за 3-4 минути. С останалия зехтин намазваме формата за печене и нареждаме в нея свинското месо. Отгоре слагаме гъбите и праза. Заливаме със сметаната, разредена с малко вода, и подправяме със сол и черен пипер. Печем в предварително загрята фурна на 180°С за 45 минути. След това изваждаме ястието от фурната, покриваме го с нарязаното на парченца топено сирене и връщаме да се допече още 15 минути. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязани зелени подправки.

Кюфтета от гъби и спанак

Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС

Задушени гъби с винен сос

Прoдукти: 750 г пресни гъби, 1/2 ч.ч. олио, 2-3 глави лук, 3 1/2 с.л. брашно, 2-3 домата, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода, отцеждаме ги и задушаваме в мазнина. Прибавяме наситнения лук, брашното и червения пипер. Запържваме и тях и добавяме настърганите домати. Подправяме с черен пипер и заливаме с виното и бульона от сварените гъби. Оставаме ястието да къкри на тих огън до сгъстяване на соса.

Гъби с яйца

Прoдукти: 750 г пресни гъби, 5 яйца, 1-2 глави лук, 5 с.л. олио, 100 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените, измити и нарязани гъби сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги задушаваме в сгорещеното олио заедно с нарязания лук. Прибявяме маслото, разбитите яйца, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и пържим до побеляване на белтъка.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Лазаня с гъби

Прoдукти: 400 г тиквички, 200 г домати, 200 г гъби, 2 червени чушки, 250 г сирене, 200 г спанак, 250 г кашкавал, 4 ч.ч. доматен сос, 3 с.л. пресен босилек, 1 ч.л. сол, кори за лазаня.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките и чушките на кубчета, доматите - на парчета, гъбите - на лентички. Смесваме ги в тенджера, заливаме с чаша вода и ги сваряваме. Накрая добавяме босилека и махаме от котлона. Почистваме спанака, сваряваме го и отцеждаме. Смесваме го с 1 ч.ч. ситно настърган кашкавал и натрошено сирене. Формата за печене намазваме с 1 ч.ч. доматено пюре. Слагаме 1/4 от корите и разстиламе 1 ч.ч. спаначено пюре. Покриваме с още един пласт кори и с 1 ч.ч. доматен сос. Следващият ред гарнираме с гъбената смес. Редим на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме с кори и доматен сос. Покриваме ястието плътно с фолио и печем 45 минути. Махаме фолиото, поръсваме лазанята с останалия кашкавал и запичаме още 15 минути.

Гъби плакия

Прoдукти: 1 кг пресни гъби, 2-3 глави кромид лук, 3 домата, 1-2 моркова, 1 глава целина, 10-12 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1 с.л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: В по-голямата част от мазнината задушаваме с малко вода нарязаните на парченца гъби, моркови, целина и лук. След като омекнат ги изсипваме в тава, посоляваме ги и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Отгоре покриваме с кръгчета домати и поръсваме със счукания чесън, размитото в малко вода брашно и останалата мазнина. Запичаме във фурната. Поднасяме плакията студена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете банята градина

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Гобленът в съвременния интериор

Всеки, който поне малко се интересува от оформление на интериора, задължително е чувал за гоблена. Гобленът най-често се свързва със средновековна Франция, замъци, рицари, и прочее атрибути на онова в...

Посланието на детската рисунка

Докато рисува, детето разкрива своя мъничък свят, изтъкан от скрити радости и несподелени тревоги. Невръстните му творби съвсем не са лишени от смисъл и символика. Напротив, ако се опитате да разтълку...

Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към...

Начало