Още рецепти » Картофени салати

 Картофени салати

Зимна салата с картофи

Прoдукти: 8 средно големи картофа, 3 с.л. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 3 кисели краставички, 10 зелени маслини, 10 изпържени печурки, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. наситнени зелении /копър, мента, босилек/, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и нарязваме на кубчета. Разбъркваме сметаната с мазнината, добавяме претритите жълтъци и подправките. Поливаме отгоре и разбъркваме добре с белтъците, наситнени на кубчета. Подреждаме в чиния за сервиране и украсяваме с нарязаните на лентички кисели краставички и маслините.

Картофена салата с авокадо

Прoдукти: 6 картофа, 2 кисели краставички, 1 сочен и голям лимон, 1 авокадо, 4с.л. начукано белено тиквено семе, 3 с.л. мариновани червени боровинки, 5 стръка копър, 4 стръка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 щипка пресен скълцан босилек, зехтин, сол, черен пипер, листа от мента, маслини, 1-2 с.л. тиквено семе.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме авокадото на малки кубчета и го смесваме с картофите. Прибавяме нарязаните краставички, боровинките и ситно нарязаните чесън и зелении. Овкусяваме и подреждаме салатата в продълговата чиния. Украсяваме със зелени маслини и листа от мента. Поръсваме с леко запечено тиквено семе.

Картофена салата с боб

Прoдукти: 4 големи картофа, 1 ч.ч. пъстър боб, 5 стръка зелен лук, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, 1 с.л. по-сладникава лютеница, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 к.ч. коняк, 1 щипка сух джоджен, 1 щипка суха целина, сол
Нaчин на приготвяне: Накисваме орехите за 48 часа в коняка и ги отцеждаме. Сваряваме боба, отцеждаме го и смесваме с ядките и картофите, сварени и нарязани на кубчета. Прибавяме ситно нарязания лук, лютеницата и подправките и внимателно разбъркваме.

Картофена салата с гъби

Прoдукти: 8 картофа, 1 пиперка, 1 ч.ч. стерилизирани гъби, 1 к.ч. кисело мляко, 1 с.л. кетчуп, сокът от половин лимон, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и пиперката на ситно. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към нарязаните чушка и гъби. Поръсваме със ситно нарязания копър. Смесваме киселото мляко с кетчупа, подправяме с лимоновия сок, черен пипер и сол на вкус и разбиваме много добре. Заливаме салатата с този сос и поднасяме.

Картофена салата с гъби и орехи

Прoдукти: 5-6 картофа, 1 ч.ч. орехови ядки, 200 г печурки, 1 к.ч. коняк, 4-5 с.л. олио, 1-2 с.л. оцет, 1 кубче зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Накисваме орехите за 48 часа в коняка и ги отцеждаме. Нарязваме гъбите на филийки и ги сваряваме в малко подсолена вода. Отцеждаме ги и ги смесваме с ядките и картофите, сварени и нарязани на кубчета. Поръсваме стрития бульон и заливаме с олиото, разбито заедно с оцета. Внимателно разбъркваме.

Картофена салата с орехи

Прoдукти: 4 едри картофа, 2 портокала, 2 малки ябълки, 2 домата, 1 к.ч. орехови ядки, 1 малка зелена салатка, 4 с.л. бяло вино, 1 ч.л. смлян джинджифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Обелваме портокалите, разделяме ги на резенчета и ги почистваме от ципите. Обелваме ябълките и доматите и ги нарязваме на резенчета. Измиваме зелената салата и накъсваме листата й на парченца. Смесваме плодовете и зеленчуците с нарязаните орехови ядки и изсипваме всичко в дълбок съд. Разбиваме олиото с джинджифила, сол и черен пипер на вкус и го изсипваме в салатата. След това заливаме салатата с бялото вино, внимателно разбъркваме и я подреждаме в чиния за сервиране.

Картофена салата с тиквено семе

Прoдукти: 1 кг картофи, 60 г краве масло, 1 стрък копър, кимион, 2-3 с.л. тиквено семе, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри кубчета и ги сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили малко кимион и половината от маслото. Внимаваме да не омекнат много. Изваждаме ги, подреждаме ги в чиния за сервиране и заливаме с останалото разтопено масло. Поръсваме със ситно нарязан копър и счукано на ситно тиквено семе.

Картофена салата с хрян

Прoдукти: 5-6 картофа, 1-2 главички червено цвекло, 1/2 ч.л. ситно настърган хрян, 6-7 с.л. майонеза, 3-4 с.л. олио, 2-3 твърдо сварени яйца, 6-7 маслини, чесън, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и червеното цвекло. След като изстинат, ги нарязваме на кубченца. Прибавяме сол, черен пипер, оцет и чесън на вкус. Размесваме с олиото и оставяме салатата да отлежи 1-2 часа. После я изсипваме в чиния, заливаме с майонезата и украсяваме с резенчета от сварените яйца и маслините.

Картофена салата с целина

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 голяма глава целина, оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме целината, нарязваме я на тънки дълги ивици, сваряваме я до омекване в подсолена вода и оставяме да се отцеди. Сваряваме отделно картофите, обелваме ги и ги нарязваме на тънки кръгчета. Смесваме картофите и отцедената целина и подправяме със сол и лимонов сок на вкус. Оставяме салатата да престои няколко часа в хладилник, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме.

Картофена салата с цитрусов сок

Прoдукти: 8 едри картофа, 1 глава червен лук, 2 с.л. сок от портокал или от червен грейпфрут, 2 с.л. лимонов сок, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. ананасов сок, 3 капки сок от целина, магданоз, копър, 1/2 ч.л. Вегета, 7-8 зелени маслини, 3-4 листа от мента, сол
Нaчин на приготвяне: Наситняваме лука и го поливаме с пресен сок от портокал и целина. Сваряваме картофите, нарязваме ги на кубчета и изсипваме отгоре лука. Напръскваме със зехтина и сок от лимон и ананас, поръсваме с наситнените зелении и подправките и разбъркваме. Подреждаме салатата в плато и гарнираме със зелените маслини и листата от мента.

Картофена салата с ябълки

Прoдукти: 1 краставица, 3 глави лук, 4 картофа, 2 ябълки, репички, маруля, 2 с.л. олио, 4 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме краставицата на колелца. Посоляваме и оставяме да престои 1 нощ. Нарязваме лука на четвъртинки и го изпържваме в сгорещеното олио. Когато стане златист, заливаме с оцета, посоляваме и с получения сок заливаме сварените, обелени и нарязани на колелца картофи, дребно нарязаните ябълки и изцедената краставица. Украсяваме с репички и листа от маруля.

Пикантна картофена салата

Прoдукти: 800 г сварени картофи, 3 твърдо сварени яйца, 1 връзка пресен лук или 2 стръка праз лук /бялата част/, 2 мариновани или печени червени чушки, магданоз, оцет, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите още докато са топли и ги нарязваме на кубчета. Избъркваме ги с нарязаните на ивички чушки и веднага заливаме с оцет и олио,поръсваме със сол и ситно нарязан магданоз. Прибавяме нарязания на ситно лук и избъркваме цялата салата. Обелваме твърдо сварените яйца, нарязваме ги на резенчета или колелца и подреждаме върху салатата. По желание украсяваме с маслини.

Берлинска салата с червен лук

Прoдукти: 3 големи глави лук, 500 г картофи, 100 г бяло вино, 3 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 1 щипка черен пипер, половин връзка копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме на кръгчета и ги заливаме с виното. Добавяме нарязания на филийки лук и заливаме със смес от олио, оцет, сол, черен пипер и ситно нарязан копър.

Картофена салата с репички

Прoдукти: 5-6 картофа,1 к. ч. мляко (вода), 1 к. ч. олио, половин връзка магданоз, 1 връзка репички, 1 зелена салата, 2 твърдо сварени яйца, сол, оцет.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. След като изстинат, за да стане салатата по-сочна, ги заливаме с горещото мляко (вода). Разбъркваме добре, посоляваме и прибавяме ситно нарязания магданоз, растителното масло и оцета. Изсипваме в средата на кръгла салатна чиния. Наоколо подреждаме листата от салатата, върху които поставяме кръгчета от репичките и яйцата. Посоляваме и поливаме леко със салатна заливка от оцет и олио.

Салата асорти

Прoдукти: 750 г картофи, 1 глава лук, 250 мл зеленчуков бульон, 7 с. л. бял винен оцет, сол, черен пипер, 200 сварен зрял боб, 3 стръка зелен лук или 1 стрък праз, 1/2 малка зелена салата, 250 г домати, 10 изчистени от костилките маслини, 4 с. л. олио, 3 скилидки чесън, магданоз, настърганата кора от 1/2 лимон, щипка захар, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите. Главата лук нарязваме и сваряваме в зеленчуковия бульон и 4 с. л. оцет, подправяме със сол и черен пипер. Нарязваме обелените картофи на филийки и ги пускаме в бульона. Сипваме и сварения боб. Разбъркваме и отстраняваме от огъня. Изчакваме сместа да изстине и отцеждаме. Зеления лук нарязваме на пръстенчета, салатата - на лентички, доматите - на осминки, маслините - на половинки и смесваме с картофите и боба. Чесъна счукваме и разбъркваме с останалия оцет, сол, захар, нарязания магданоз и настърганата лимонова кора. С така приготвения сос заливаме салатата.

Английска салата

Прoдукти: 500 г захарно цвекло, 300 г картофи, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 краставица, оцет, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме цвеклото и го сваряваме. Измиваме картофите, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, и варим 20-30 минути. Отцеждаме и оставяме да изстинат. Измиваме със студена вода свареното цвекло и го обелваме. Нарязваме го на кръгчета и го наръсваме с оцет и олио. Обелваме краставицата и картофите и ги нарязваме на кръгчета. Настъргваме лука и чесъна на ситно ренде. В чиния за сервиране нареждаме кръгчетата от краставица и ги наръсваме със сол и олио. Отгоре слагаме картофените кръгчета и също ги наръсваме със сол и олио. Върху тях редим кръгчетата от цвекло и отгоре ръсим нарязаните лук и чесън. Отделно в сосиера сервираме смес от олио, оцет и сол.

Богата салата

Прoдукти: 200 г шунка, 100 г млад грах от консерва, 100 г мариновани или консервирани гъби натюр, 200 г картофи, 200 г моркови, 1 главичка целина, 100 г кисели краставички, 2 яйца, майонеза
Нaчин на приготвяне: Поотделно сваряваме картофите морковите и целината, обелваме ги и ги нарязваме на дребни кубчета. Така нарязваме и останалите продукти. Смесваме всичко, посоляваме на вкус, объркваме добре с майонезата, по желание подкиселяваме с лимонов сок и подреждаме в салатиера. Отгоре наръсваме с нарязаните на ситно твърдо сварени яйца. Украсяваме с маслинки и стръкчета пресен магданоз. Тази салата задължително трябва да престои поне едно денонощие , за да поемат зеленчуците майонезата.

Драмска салата

Прoдукти: 300 г картофи, 1 краставица, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 глава лук, 1 бяла ряпа, 3 домата, 1 с.л. оцет, 2 с.л. олио, 1 с.л. горчица, вегета, магданоз, черен пипер, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, заливаме ги със студена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Разрязваме обелената краставица и чушките по дължина на четвъртинки, изчистваме от семената и нарязваме на парченца. Обелваме лука и го нарязваме на тънки филийки. Обелваме и настъргваме ряпата, а доматите нарязваме на кубчета. Подреждаме всички продукти в голяма салатиера, посоляваме и поръсваме с черен пипер, вегета, ситно нарязан магданоз, малко захар, оцет и олио.

Зимен винегрет

Прoдукти: 2 глави червено цвекло, 1 малка кисела зелка, 4-5 моркова, 1 кг картофи, 3-4 кисели краставички, 1 глава лук, магданоз, копър, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цвеклото, морковите и картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме на кубчета и краставичките. Киселото зеле нарязваме на ивички. Скълцваме ситно лука, магданоза и копъра. Смесваме всички продукти, разбъркваме добре, посоляваме и подправяме салатата с олио и оцет.

Зимна салата

Прoдукти: 500 г червено цвекло, 500 г картофи, 1ч.ч. сварен бял боб, 2 глави лук, 4-5 броя кисели краставички, олио, оцет и сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме цвеклото и го слагаме да ври в подсолена вода.След 30 мин добавяме картофите. Когато продуктите се сварят, отцеждаме, обелваме ги и ги нарязваме на малки кубчета. Красатавичките също режем на кубчета, а лука - на ситно. Смесваме всичко заедно с боба, слагаме олио, оцет и сол на вкус и бъркаме, докато салатата стане червена.

Зимна салата по славянски

Прoдукти: 1 глава червено цвекло, 4 картофа, 4 кисели краставички, 3 моркова, 2 яйца, 1 резен от кисела зелка, 2 скилидки чесън, олио, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на лентички. Измиваме зеленчуците и поотделно ги сваряваме в
леко подсолена вода. После ги обелваме, почистваме и нарязваме на колелца. Подреждаме всичко в голямо плато. Правим заливка от олио, оцет, счукан чесън и подправки на вкус.

Пъстра есенна салата

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2 картофи, 2 моркова, 2 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, 2 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода обелените картофи, остърганите моркови и карфиола. Нарязваме на кубчета картофите, морковите, краставичките и твърдо сварените яйца. Накъсваме карфиола на малки розички и смесваме всички продукти. Прибавяме майонезата, посоляваме, подправяме с олио и лимонов сок, разбъркваме и оформяме салатата в чиния за сервиране.
Можем да използваме водата, в която сме варили зеленчуците, за приготвяне на супа.

Пъстра салата с боб и картофи

Прoдукти: 200 г сварен зрял фасул, 250 г пресни картофи, 1 голяма ябълка, 1 жълта чушка, 1 малка глава лук, магданозен корен, 1 скилидка чесън, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. сладка горчица, 2 ч.л. ситно нарязана мащерка, листа от зелена салата, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълката, нарязваме я на дребни кубчета, които поръсваме с лимонов сок, за да не потъмнеят. Нарязваме картофите на по-големи парчета и ги варим в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждаме и ги слагаме при ябълката. Прибавяме ситно нарязаните магданозен корен и лук, отцедения фасул и нарязаната чушка. Отделно смесваме оцета и зехтина с горчицата, мащерката и счукания чесън. Посоляваме на вкус и разбиваме много добре. Заливаме салатата с тази смес и разбъркваме внимателно. Поднасяме върху листа от зелена салата.

Салата “Маргарита”

Прoдукти: 3 картофа, 3 червени домата, 2 зелени чушки, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Вземаме кръгла чиния. Отвън редим нарязаните на кръгчета сварени картофи. Втория ред редим кръгчета домати, а третия напречно нарязаните чушки. Четвъртия ред редим белтъка от яйцето и в средата жълтъка. Подправяме с малко сол.

Салата от зрял фасул с картофи

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял фасул, 3-4 картофа, 1 глава лук, 3 с.л. оцет, 3 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода и отцеждаме. Отделно сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме отцедения фасул и нарязания на филийки лук. Подправяме със смес от зехтина и оцета.

Салата от нахут с тиквено семе

Прoдукти: 2 картофа, 1 червена чушка, 1 ч.ч. нахут, 1 к.ч. тиквено семе, 3 с.л.лимонов сок, 4 стръка зелен лук, 3 черни и 3 зелени маслини, 1 скилидка чесън, шарен пипер, зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме нахута за 2-3 часа, сваряваме го в малко вода и го отцеждаме. Сваряваме картофите, обелваме ги и нарязваме на кубченца. Наситняваме чушката, счукваме я с чесъна в хаванче и смесваме с нахута. Тиквеното семе запържваме съвсем леко в тефлонов тиган с малко мазнина. Наситняваме зеления лук, добавяме и него, напръскваме с лимоновия сок, объркваме всички продукти, като постепенно наливаме зехтина и ръсим подправките. Украсяваме с маслините.

Салата с кашу и тиквено семе

Прoдукти: 6 картофа, 1 глава червен лук, 1 връзка магданоз, 2 стръка целина, 4 стръка зелен лук, 5 с.л. начукано печено и запържено кашу, 3 с.л. печено тиквено семе, 3 с.л. зехтин, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. червено вино, 1ч.л. соев сос, 1 ч.л. леко лют червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите със соевия сос, червения пипер и 1 щипка сол. Обелваме и оставяме да изстиват, след което нарязваме на кубчета. Смесваме доматеното пюре, виното, сока и соса, наситнените червен лук и стръковете от целина. Оставяме малко да постоят и пасираме. Отделно лекозапържваме кашуто и тиквените семена в тефлонов тиган с малко мазнина, счукваме ги леко и добавяме към соса. Заливаме оцветените картофи, посипваме с наситнените зелении и леко разбъркваме.

Салата с царевица и грах

Прoдукти: 5 картофа, 1 глава червен лук, по 1 к.ч. грах и царевица от консерва, 2 яйца, 5 стръка магданоз, 2 стръка копър, 3 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги нарязваме на кубчета, объркваме ги с царевицата, граха и наситнения лук. Смесваме лимоновия сок с олиото и поливаме отгоре. Поръсваме сол, наситнен копър и малко черен пипер.

Картофи с колбаси и майонеза

Прoдукти: 1 кг картофи, 150 г телешки салам или шунка, 1 главичка лук, 1 опаковка трапезна майонеза, 2 ч.л. горчица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме сварените картофи и ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с нарязания на кубчета колбас и нарязания на ситно лук. Заливаме с олио и оцет, подправяме с малко сол и магданоз и избъркваме добре. Смесваме майонезата с горчицата и изливаме върху салатата.

Картофи с майонеза

Прoдукти: 500 г картофи, 1 опаковка майонеза, 2 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и още топли ги обелваме, а след като изстинат ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с майонезата и прибавяме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Салата от яйца и зеленчуци

Прoдукти: 3 твърдо сварени яйца, 300 г картофи, 2 стерилизирани краставички, 4 домата, 100 г майонеза, 150 г зелен фасул, 1 с.л. олио, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме сварените картофи и ги оставяме да изстинат. След това ги нарязваме на парченца. Нарязваме на парченца краставичките и яйцата и заедно с картофите ги смесваме със счукания чесън и майонезата, която сме разредили с малко оцет и сме поръсили със сол и черен пипер. Подреждама салатата в салатиера и наоколо гарнираме с резенчета домати и зеления фасул, който сме сварили до омекване и сме подправили с оцет, олио, черен пипер и сол.

Салата с мозък и майонеза

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 опаковка майонеза, 1 морков, 1 глава целина, 3-4 картофа, 1 корен магданоз, 1 кисела ябълка, 1 главичка червено цвекло, 4-5 кисели краставички, 200 г консервиран грах, сол, лимон, 1-2 с.л. олио или зехтин
Нaчин на приготвяне: Измитото цвекло сваряваме, обелваме, нарязваме на кубчета и изкисваме в оцет. Обелваме ябълката и също я нарязваме. Смесваме я с граха, нарязаните на кубчета кисели краставички и свареното цвекло. Сваряваме поотделно нарязаните на кубчета картофи, моркови, обелената и наситнена целина и обеления магданозен корен. Прецеждаме водите, смесваме ги и сваряваме в тях мозъка, завит в тензух. Объркваме зеленчука, солим го и го наръсваме с олио. Оставяме го да престои и го смесваме с майонезата. В подходящ съд редим пласт зеленчуци, пласт нарязан на филийки мозък. Украсяваме с резенчета варени яйца, маслини и магданоз.

Смесена зимна салата

Прoдукти: 200 г шунка, 2 кисели краставички, 1 малка глава цвекло, 1 глава целина, 2 картофа, 2-3 моркова, 250 г майонеза, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите и картофите в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Отделно варим цвеклото и целината, докато омекнат, след което ги нарязваме на кубчета. Прибавяме нарязаните на кубчета шунка и кисели краставички и размесваме с картофите и морковите. Сипваме майонезата, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме много добре и поднасяме.

Френска салата

Прoдукти: 500 г моркови, 500 г картофи, 250 г ряпа, 500 г грах, 250 г зелен фасул, 200 г майонеза, мащерка, дафинов лист, целина, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджерата 3 л вода, прибавяме дафиновия лист, ситно нарязаните мащерка, целина и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Слагаме морковите да се варят, след 5 мин слагаме и ряпата, а след още 5 мин граха и зеления фасул. Варим на умерен огън. /Ако грахът и фасулът са от консерва, слагаме ги накрая./ Отцеждаме сварените зеленчуци и ги изплакваме с хладка вода. Оставяме ги да изстинат, нарязваме ги и ги разбъркваме с майонезата.

Език със зеленчуци

Прoдукти: 500 г език, 300 г картофи, 100 г моркови, 150 г кисели краставички, 4 яйца, 100 мл олио, 2 лимона, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме езика с ароматните подправки и лука. Изваждаме го от бульона, заливаме със студена вода и обелваме. Отделно сваряваме картофите и морковите и ги нарязваме на кубчета или ивички. Размесваме продуктите, посоляваме, заливаме с лимонов сок и олио. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Объркваме всичко добре.

Кавказка салата

Прoдукти: 150 г студено варено агнешко месо, 2 големи картофа, 250 г грах, 2 моркова, 1 краставичка, 2 яйца, 1 с.л. олио, 2 сладки ябълки, 150 г кисела сметана, 2 с.л. майонеза, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно картофите, морковите и граха и ги оставяме да изстинат. Разбъркваме яйцата с малко сол и изпържваме омлет в сгорещеното олио. Нарязваме на кубчета картофите, морковите, обелените краставичка и ябълки. Прибавяме отцедения грах, нарязаното на кубчета месо и нарязания на ивички омлет. Поливаме сместа с майонеза и сметана, подправяме с черен пипер и сол и леко разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър.

Картофена салата

Прoдукти: 400 г картофи, 250 г пушени свински гърди, олио, оцет, 3 малки глави лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме сланината на дребни парченца и леко запържваме. Приготвяме смес от 5 с.л. олио, 2 с.л. оцет и черен пипер на вкус. Смесваме изпържената сланина без мазнината с картофите, поръсваме с олио, сол и ситно нарязан лук. Разбъркваме и поднасяме.

Неаполска салата

Прoдукти: 200 г шунка, 2 кисели краставички, 1 малка глава цвекло, 1 глава целина, 1 ч.ч. сварени и нарязани моркови, 1 ч.ч. сварени и нарязани картофи, 250 г майонеза, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме целината и цвеклото, сваряваме ги в подсолена вода до омекване и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме сварените моркови и картофи, които също сме нарязали на кубчета, а така краставичките и шунката /също нарязани на кубчета/. Сипваме майонезата, подправяме на вкус със сол и черен пипер, разбъркваме и подреждаме салатата в чиния за сервиране.

Пилешка салата

Прoдукти: 1 пиле, 1 кг картофи, 1 буркан стерилизирани краставички, 10 яйца, 1 ч.ч. заквасена сметана, 1 ч.ч. майонеза, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, отстраняваме кожата и костите и го нарязваме на малки късчета. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги настъргваме. Нарязваме яйцата и краставичките много ситно. Смесваме продуктите, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и разбъркваме. Отделно разбиваме майонезата със смметаната и заливаме салатата с получения сос.

Салата от говежди език

Прoдукти: 300-400 г сварен говежди език, 1-2 зелени пиперки, 3-4 сварени картофа, 4-5 домата, половин глава сварена целина, 3-4 с.л. оцет, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. горчица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В чиния за салата приготвяме сос от оцета, олиото и горчицата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Нарязваме езика на ивички, пиперките - на парченца, а картофите - на кубчета. Пускаме доматите за малко във вряща вода, обелваме ги, разрязваме ги на четвъртинки и ги почистваме от семето. Нарязваме целината на парченца, смесваме всички продукти, прибавяме ги към соса, разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин.

Салата от леща с шунка и картофи

Прoдукти: 200 г леща, 250 г картофи, 500 г шунка, 1 зелена и 1 червена чушка, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 2-3 с.л. оцет, 1 ч.л. горчица, черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Натопяваме лещата във вода от вечерта. На другия ден я варим около 30 минути в подсолена вода. Прецеждаме я. Сваряваме картофите и заедно с шунката ги нарязваме на кубчета, чушките и лука - на тънки ивички и омесваме с олиото. В дълбока купа размесваме всички продукти. Подправяме със заливка от горчицата, олиото и оцета, поръсваме с черен пипер и сол. Тази салата може да престои 1 час.

Салата от месо и червено цвекло

Прoдукти: 250 г варено месо, 2 картофа, 1 глава сварено червено цвекло, 1 твърдо сварено яйце, 1 ябълка, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. винен оцет, 1 глава лук от туршия, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на кубчета и ги оставяме да изстинат. Отцеждаме свареното цвекло, нарязваме го на кубчета и го смесваме с изстиналите картофи. Обелваме ябълката, нарязваме я на ситно и я прибавяме към цвеклото и картофите. Прибавяме също ситно нарязаното месо и разбъркваме. Отделно смесваме зехтина с оцета, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме добре и заливаме салатата с тази смес. Поръсваме със ситно нарязания магданоз, украсяваме с парченца от твърдо свареното яйце и лука от туршията и поднасяме.

Салата от пуйка

Прoдукти: 1 ч.ч. ситно нарязано месо от варена или печена пуйка, 4 картофа, 4 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме олиото и лимоновия сок заедно със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол, докато побелеят като майонеза. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета, които смесваме със ситно нарязаното месо. Заливаме тази смес с приготвената марината, похлупваме и оставяме салатата да престои 1-2 часа на хладно. Преди да поднесем, украсяваме с лимонови резенчета и листа от зелена салата.

Салата с бекон и броколи

Прoдукти: 1 к.ч. грах от консерва, 1 к.ч. бланширани броколи, 1 к.ч. нарязан бекон, 5-6 с.л. царевица от консерва, 5 с.л. сварен ориз, 4 сварени картофа, 1 глава червен лук, 3 с.л. лимонов сок, 3 с.л. мастика, 2 с.л. лимонов сок, 2 скилидки чесън, 3 капки соев сос, зехтин, ябълков оцет, подправки
Нaчин на приготвяне: Кипваме в малко вода и лимоновия сок накъсаните броколи и граха, за да поомекнат. Отцеждаме добре, размесваме с леко запържения бекон, нарязан на лентички, царевицата, накиснатия в мастиката лук, счукания чесън, сварените картофи, нарязани на малки кубченца и сварения ориз. Объркваме сместа и заливаме със соса, зехтин, оцет и подправки на вкус.

Салата с шунка и кашкавал

Прoдукти: 4 картофа, 1 глава червен лук, 200 г шунка, 200 г кашкавал, 1 резен ананас от компот, 1 малка маруля, 1 яйце, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. сухо бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. фина горчица, 1 ч.л. сол, 5 стръка зелен лук, 3 стръка магданоз, 3 листа пресен джоджен, 2 листа мента, 1 щипка семена от анасон, сол и червен пипер
Нaчин на приготвяне: Варим картофите с джоджена, анасона и щипка сол в малко вода 10-15 мин. Изваждаме от водата и оставяме да се охладят. Смесваме виното, оцета, горчицата, зехтина, лимоновия сок, наситнения лук и подправки на вкус. Заливаме картофите и нарязания ананас с получената смес, като отделяме 1-2 с.л. от нея. Прибавяме кашкавала и шунката, нарязани на ситни кубченца. Наситняваме зелените стръкове и марулята, напръскваме с отделената марината и объркваме всичко много добре. Разпределяме в плато, а отстрани редим нарязаните филийки от яйцето, които поръсваме с червен пипер. Отгоре редим листата от магданоз и мента.

Салата-торта

Прoдукти: 6-7 картофа, 400 г хамбургски салам, 2 кутии майонеза, 1-2 краставици, 3-4 твърдо сварени яйца, 150 г сирене, 150 г кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме. Нарязване яйцата, сиренето, кашкавала и салама на дребно, а краставиците и картофите настъргваме на едро ренде. В подходяща широка чиния за сервиране нареждаме продуктите в следния ред: картофи, майонеза, салам, сирене, краставици, кашкавал и яйца. Украсяваме с клончета магданоз и оставяме салатата 3-4 часа в хладилник преди поднасяне.

Славянска салата

Прoдукти: 5 едри картофа, 4-5 кисели краставички, 4-5 моркова, 1 ч.ч. нарязана шунка, 1 опаковка майонеза, сол
Нaчин на приготвяне: Поотделно нарязваме на кубчета сварените картофи и моркови, както и консервираните краставички. Смесваме всички продукти в голяма купа, посоляваме и разбъркваме внимателно. Охлаждаме леко салатата и поднасяме.

Чешка салата

Прoдукти: 5-6 твърдо сварени яйца, 5-6 варени картофа, 4-6 кисели краставички, 1 глава лук, 250 г майонеза, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сварените и охладени картофи на малки кубчета. В паничка наливаме малко оцет, посоляваме, слагаме нарязания на ситно лук и кубчетата картофи. Заливаме с малко гореща вода, разбъркваме и след това отцеждаме течността. Нарязваме краставичките на малки парченца и ги добавяме към горната смес. Сипваме майонезата, разбъркваме и прехвърляме салатата в чиния за сервиране. Отгоре подреждаме нарязаните яйца и подправяме с черен пипер.

Винегрет със солена риба

Прoдукти: 300 г солена риба, 300 г кисели краставички, 200 г моркови, 300 г картофи, 100 г цвекло, 200 г майонеза, черен пипер, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите, цвеклото и картофите, обеламе и ги нарязваме на кубчета. Солената риба нарязваме на тънки филийки, които смесваме със сварените зеленчуци. Нарязваме краставиците на филийки и ги добавяме към сместа. Подправяме с майонеза, сол и черен пипер. Украсяваме с магданоз.

Картофена салата със солена риба

Прoдукти: 4 средно големи осолени риби (селда, херинга), 750 г картофи сварени с кората, 2 по-едри глави лук, 250 гшунка или варено месо, смлян черен пипер, 4 с. л. оцет, 4 с. л. захар, 1 щипка сол, горчица на вкус, 200 г сметана
Нaчин на приготвяне: Накисваме солената риба във вода или смес от равни части вода и прясно мляко. Изчистваме я и я нарязваме на кубчета. Сваряваме, обелваме и нарязваме на кубчета и картофите. Месото нарязваме на тънки и дълги ивички. Смесваме продуктите. Разбиваме сметаната. Лука нарязваме много на ситно. В оцета разбъркваме горчицата, солта и захарта и с тази смес заливаме салатата. Прибавяме и лука. Объркваме всичко добре, прехвърляме в салатиера и отгоре правим "шапка" от сметаната. Слагаме салатата в хладилник за 2 часа.

Пъстра салата с миди

Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно картофите, гъбите и целината. Нарязваме всичко на кубчета и размесваме. Прибавяме мидите, посоляваме на вкус и заливаме с майонезата. Разбъркваме и прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране.

Рибена салата с картофи

Прoдукти: 4 картофа, 4 кисели краставички, 2 моркова, 2 сварени белтъка, 1пушена риба, 1 кутия майонеза, 100 г кашкавал, 2 с.л. отцедено кисело мляко, 1 ч.л. фина горчица, 1 ч.л. комбинирана подправка за риба, маслини, мариновани червени боровинки, сол.
Нaчин на приготвяне: Сварявяме отделно картофите и морковите и ги нарязваме. Нарязваме на кубченца кашкавала, зеленчуците и рибата, която поръсваме с лимонов сок. Разбъркваме майонезата с горчицата, млякото и заливаме продуктите с получения сос. Подправяме на вкус. Готовата салата разпределяме върху листа от маруля. Украсяваме с клонче от копър, маслини и червени боровинки.

Салата “Копърка”

Прoдукти: 1 консерва копърка, 1 кисела ябълка, 2 варени картофа, 1 морков, 1 глава червен лук, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде ябълката, моркова и картофите. Смесваме със ситно нарязания лук и прибавяме копърката. Разбъркваме добре и подправяме с лимонов сок.

Салата от риба с картофи и майонеза

Прoдукти: 2 риби /сафрид, мерлуза, хек/, 6 картофа, 4 глави лук, 2 ч.ч. майонеза, магданоз, 2 лимона, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно картофите и рибата в подсолена вода. Изчакваме да изстинат и ги нарязваме на филийки. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, майонезата, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре и разпределяме в чинии за сервиране. Украсяваме с резенчета лимон и листа от магданоз.

Салата от селда

Прoдукти: 2 мариновани селди, 500 г картофи, 2 твърдо сварени яйца, 10-12 маслини, 150 г заквасена сметана, 1 малка ябълка, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Обезкостяваме рибата и я накъсваме на дребни късчета, които прехвърляме в салатиера заедно с картофите и нарязаните на кръгчета яйца. Прибавяме маслините, на които сме отстранили костилките. Поръсваме с настърганата ябълка и заливаме със сметаната, разбита с оцет и черен пипер. Разбъркваме много добре, охлаждаме и поднасяме.

Салата от скумрия с картофи

Прoдукти: 1 пушена скумрия, 5 картофа, 1 връзка пресен лук, 1/2 к. ч. оцет, 2 с. л. олио, 10 маслини, 1 лимон, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Почистваме скумрията от костите и кожата и я нарязваме на парченца. Сваряваме картофите, обелваме ги и нарязваме на кубчета. Почистеният лук нарязваме на кръгчета. Размесваме изброените продукти, поливаме ги с оцет и олио и украсяваме с обезкостени маслини, резенчета лимон и наситнен магданоз.

Салата от солена селда

Прoдукти: 1 солена селда, 150 г варено месо, 150 г сварено червено цвекло, 200 г варени картофи, 2 малки ябълки, 1 стерилизирана краставичка, 1-2 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. заквасена сметана, оцет, захар, черен пипер, сол;. за украса: 1 твърдо сварено яйце, 1 резен сварено червено цвекло, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Почистваме селдата и оставяме да престои 1 нощ в прясна вода. Отстраняваме кожата и костите и я накисваме за 2 часа в прясното мляко. Изваждаме рибата от млякото, изплакваме и я нарязваме на малки кубчета. По същия начин нарязваме месото, цвеклото, картофите, ябълките и краставичката. Сипваме всичко в по-голям съд и разбъркваме. Подправяме на вкус със сол, захар, черен пипер и оцет, прибавяме сметаната и леко разбъркваме. Прехвърляме сместа в салатиера и охлаждаме. Накрая поръсваме със ситно настърганите цвекло и яйца, украсяваме с магданозени клончета и поднасяме.

Салата Пикадили

Прoдукти: 1 кг картофи, 3 по-големи глави лук, 1 херинга или друга солена риба, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, 1 ч.л. горчица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на кръгчета и ги посоляваме. Обелваме лука и го нарязваме на филийки. Измиваме, почистваме, обезкостяваме и нарязваме на парченца рибата. В подходяща чиния редим на пирамида последователно картофите, лука и рибата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и поливаме със смес от оцета и олиото, в която сме разтворили горчицата.

Салата с аншоа и картофи

Прoдукти: 800 г картофи, 100 г аншоа, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 твърдо сварени яйца, 1 морков, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в малко вода – почти на пара. Посоляваме ги и когато изстинат, ги нарязваме на люспи. Почистваме аншоата и я киснем 1 час в прясното мляко, а след това я нарязваме на парчета и я смесваме с картофите, които сме разбъркали равномерно с майонезата. Разпределяме салатата в чинии за сервираме и украсяваме с кръгчета твърдо сварени яйца, кръгчета морков и клончета магданоз.

Салата с калмари и пресни картофи

Прoдукти: 1,5 кг калмари, 1 кг пресни картофи, около 2 връзки пресен лук, 2 моркова, олио, 1 ч.л. джинджифил, 1 с.л. анасон, 1 с.л. винен оцет, 4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги нарязваме на тънки ивици. Изпържваме ги на силен огън в сгорещеното олио. Отцеждаме ги, получения сок оставяме настрани. Сваряваме картофите.Нарязваме ситно лука и морковите. Половината лук смесваме с оцета, олиото и солта. Изпържваме останалия лук и морковите, заливаме ги със сока от калмарите и ги слагаме на огъня да кипнат. Добавяме подправките и калмарите и ги варим на слаб огън още 3 минути. Разпределяме изстудените калмари заедно с получилия се сос по чиниите, отгоре поставяме кръгчета от горещите картофи и поръсваме с подкиселения лук.

Салата с херинга и картофи

Прoдукти: 300 г солена херинга, 400 г майонеза, 300 г картофи, 200 г зелен фасул, 200 г кисели краставички, 1-2 скилидки чесън, 1-2 домата.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме нарязания на дребни парчета зелен фасул, нарязаните на кубчета кисели краставички и ситно накълцаното филе от солена лакерда. Подправяме със счукания чесън, заливаме с майонезата и разбъркваме много добре. Оставяме сместа да престои 2 часа на студено. След това оформяме от нея купчинки в чиния за сервиране и ги украсяваме с нарязаните на кръгчета домати.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Палма де Майорка - другото име на рая

Прекрасният град Палма де Майорка има население от около 333 хил души. Столицата е заобиколена от едноименен плаж, който е с дължина около 30 км. Плайа да Палма е най-известният плаж в града и винаги ...

Разходка из Лондон

Огромният град на брега на Темза е космополитен, жизнен и непрестанно променящ се. Той съчетава в себе си внушителни исторически сгради и модерна архитектура, уникални музеи и разкошни паркове, могъщи...

Украсете градината с речни камъчета

Дребните речни камъчета - филц, са многофункционален материал, който с успех се използва при оформянето на градинските пътеки. Днес той е предпочитан като нетрадиционно меко покритие и намира приложен...

Менструацията подсказва болести

За съжаление, далеч не винаги жените знаят какъв е менструалният цикъл, който може да се смята за нормален. Често разстройствата в менструалния цикъл възникват още, когато малкото момиче се превръща ...

Начало