Още рецепти » Какво да сготвим с яйца? – 58 рецепти

 Какво да сготвим с яйца? – 58 рецепти

Бъркани яйца с картофи

Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат и ги нарязваме на кубчета, които запържваме в мазнината. Държим картофите на огъня, докато се зачервят. При непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, разбити със сол на вкус. Когато белтъците побелеят, отстраняваме ястието от огъня.

Бъркани яйца с патладжан

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 600 г патладжани, 2 с.л. краве масло, 1 връзка копър, 2 скилидки чесън, черен пипер, индийско орехче, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на колелца с дебелина около 1 см, посоляваме и ги оставяме поне 3-4 часа, за да си пуснат горчивия сок. Изплакваме и ги подсушаваме. Сгорещяваме мазнината и пържим патладжаните на умерен котлон 10 мин. Прибавяме счукания със сол чесън и пържим още 3 мин. Сваляме патладжаните от котлона и ги наръсваме с черен пипер, сол, индийско орехче и ситно нарязан копър. Разбиваме яйцата, посоляваме ги, загряваме останалата мазнина, връщаме патладжаните в тигана, поливаме ги с яйцата и бъркаме, докато белтъците се втвърдят.

Бъркани яйца с пилешки дробчета

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 300 г пилешки дробчета, 100 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме дробчетата 2-3 мин в кипяща подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме ги на парченца и задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме яйцата, разбити заедно със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Пържим като непрекъснато разбъркваме.

Варени яйца в сос

Продукти за 2 порции: 4 пресни яйца, 60 г краве масло, 100 г пушени гърди /или сланина/, 1 главичка лук, 4 домата, 4 с.л. брашно, 150 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. олио, черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме яйцата във вряща вода, варим ги 4 мин, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме доматите на кубчета, а пушените гърди – на 4 филийки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до омекване в олиото. Слагаме гърдите върху лука, а върху тях разстиламе настърганите домати. Задушаваме още 2-3 мин, след което оставяме под капак на края на печката. От брашното, маслото и млякото приготвяме рядък бешамелов сос, кипваме и при непрекъснато бъркане прибавяме настърганото сирене. Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче. Разпределяме задушените с лука и доматите пушени гърди в две гювечета, нареждаме върху тях сварените яйца, заливаме с приготвения сос, захлупваме и печем 10-12 мин в гореща фурна.

Вегитариански бифтек с яйце

Продукти за 5 порции: 600 г картофи, 250 г грах, 2 моркова, 1 парче целина, 100 г ориз, 1 пакетче краве масло, 7 яйца, 50 г брашно, 75 г галета, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме на ситно морковите и целината и ги сваряваме в малко вода. Поотделно в подсолена вода сваряваме граха и ориза. Смесваме всички тези продукти, прибавяме 2 яйца, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре и разделяме сместа на 5 части, които овалваме в брашното и галетата и изпържваме в сгорещената мазнина. Изпържваме останалите яйца на очи и поднасяме всеки бифтек с по едно изпържено яйце отгоре.

Ветрило с яйце

Продукти за 5 порции: 200 г сух хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 250 г печен патладжан, 200 г червени домати, 150 г сирене, 1 к.ч. олио, 5 яйца, 5 скилидки чесън, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на дребни парченца и го заливаме с млякото. Обелваме опечения патладжан и го пасираме. Прибавяме половината домати, които сме обелили и настъргали на ренде, счукания чесън, 100 г настъргано сирене. Разбъркваме добре с миксер и добавяме накиснатия хляб. Посоляваме и продължаваме да бъркаме, докато получим еднородна смес, като постепенно сипваме половината от олиото. Готовата смес разпределяме по равно в 5 чинии, където я разстиламе ветрилообразно. В основата на всяко “ветрило” слагаме по едно яйце, предварително изпържено в останалото олио.

Грах с яйца на фурна

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 100 г краве масло, 1 консерва стерилизиран грах, 200 г настърган кашкавал, 4 с.л. кисело мляко, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в малка тавичка и изсипваме вътре граха. Разбиваме яйцата с киселото мляко, 3-4 с.л. студена вода и малко сол, след което ги изсипваме при граха. Поръсваме ястието със стритата чубрица и настъргания кашкавал и печем 15 мин в умерена фурна.

Гъби с яйца на фурна

Продукти за 2-3 порции: 400 г гъби, 2-3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. олио, 30 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги пържим в смес от олиото и половината от маслото, докато останат на мазнина. Изсипваме ги в тавичка, посоляваме и поръсваме със ситно нарязания магданоз и малко черен пипер. Разбъркваме, заглаждаме ги отгоре и заливаме с яйцата, които сме разбили заедно с млякото и останалото разтопено масло. Запичаме 15 мин в умерена фурна.

Гъби с яйца по панагюрски

Продукти за 4 порции: 200 г гъби, 8 яйца, 60 г краве масло, 1-2 с.л. оцет, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Подсоляваме и подкиселяваме с оцета 1 л вода, след което я кипваме. Внимателно счупваме яйцата във врящата вода. Варим 5 мин, изваждаме и ги отцеждаме добре. Отделно сваряваме гъбите в подсолена вода, след това ги задушаваме, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Разпределяме гъбите в чинии за сервиране, като правим вдлъбнатинки за яйцата. Слагаме яйцата при гъбите и заливаме с разтопеното масло, оцветено с малко червен пипер.

Домати с бъркани яйца на фурна

Продукти за 5 порции: 1 кг домати, 1 пакетче краве масло, 2 глави лук, 200-300 г сирене, 2-3 яйца, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го пържим в сгорещената мазнина, докато омекне. Прибавяме обелените и настъргани домати и варим 15 мин. Поръсваме с брашното и сол на вкус и отстраняваме от огъня. Прибавяме натрошеното сирене и разбитите с млякото яйца. Разбъркваме, поръсваме с наситнения магданоз, изсипваме в тавичка и печем в умерена фурна.

Домати с яйца на фурна

Продукти за 4 порции: 8 средно големи домати, 8 яйца, 1 ч.ч. настъргано сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на тънки филийки. Нареждаме ги в намаслена тавичка, посоляваме и леко ги запичаме в умерена фурна. Щом позасъхнат счукваме отниско върху тях яйцата, като внимаваме да останат цели. Поръсваме отгоре настърганото сирене и червения пипер, поливаме с олиото и печем, докато яйцата се втърдят.

Забулени яйца върху задушени гъби

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 300 г гъби, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме до омекване в 2/3 от мазнината, към която постепенно прибавяме 1 к.ч. гореща вода. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус и ги разпределяме в чиниите за сервиране. В съд с вряща и подкиселена с оцета вода чукваме от ниско яйцата, захлупваме и варим, докато белтъка забули жълтъка. Изваждаме и ги разпределяме върху гъбите /по 2 в порция/. Заливаме яйцата с останалото разтопено масло, което сме оцветили с червения пипер.

Забулени яйца със сирене

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 250 г сирене, 100 г краве масло, 1 с.л. оцет, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме дъното на малка тавичка с 1/3 от разтопеното масло и разстиламе натрошеното сирене. В съд с вряща вода, към която сме прибавили оцета и малко сол, счупваме от ниско яйцата и ги варим, докато белтъкът забули жълтъка. Изваждаме ги и ги нареждаме върху сиренето. Поливаме отгоре с останалото разтопено масло и запичаме 10 мин в умерена фурна. Поръсваме готовото ястие с червен пипер.

Задушен зарзават с яйца

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 2 средно големи картофа, 2 домата, 2 чушки, 1/2 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 яйца, 4 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи, ситно нарязаните чушки, обелените и настъргани домати. Задушаваме 15 мин на тих огън, след което посоляваме и прибавяме разбитите яйца. Държим на огъня, докато яйцата стегнат. Отстраняваме от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Задушено свинско с бъркани яйца

Продукти за 4 порции: 250 г свинско месо от плешката, 2 глави лук, 4 домата, половин малка тиквичка, 1 зелена чушка, 1 с.л. олио, 150 мл месен бульон, 4 яйца, черен пипер, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и заедно с нарязания на парченца лук го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме обелената и нарязана на кубчета тиквичка, попарените, обелени и ситно нарязани домати и нарязаната на ивички чушка, заливаме с бульона, посоляваме, поръсваме с черен пипер и и задушаваме 40 мин. Разпределяме ястието в чинии и покриваме с отделно изпържените бъркани яйца.

Запечени яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 200 г настърган кашкавал, 5 с.л. масло, 1 к.ч. оцет, червен и черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена и подкиселена с оцета вода и чукваме едно след друго от ниско яйцата в нея. Внимаваме да останат цели. Варим 2-3 мин и ги изваждаме с решетеста лъжица. Застиламе дъното на намаслена тавичка с настърган кашкавал, подреждаме отгоре яйцата и ги заливаме с горещо масло, подправено с червен пипер. Подправяме с черен пипер и запичаме в умерена фурна.

Зеле със забулени яйца

Продукти за 4 порции: 1 зелка, 1 лимон, 1 к.ч. олио, 1 л вода, 3-4 с.л. оцет, 8 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на лентички. Прибавяме изстискания лимонов сок, олиото и сол на вкус. Разбъркваме и изсипваме в тавичка. Печем в силна фурна. Отделно кипваме водата, която сме смесили с оцета. Внимателно чуквамеме във врящата вода яйцата, така че да останат цели. Варим 5 мин, изваждаме ги и ги нареждаме върху запеченото зеле.

Зеленчукова смес

Продукти за 4 порции: 1 зелена чушка, 250 г домати, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 4 яйца, 1 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушката на ивички, прибавяме ситно нарязания лук и счукания чесън и запържваме сместа в сгорещеното олио, докато лукът стане прозрачен. Прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати, задушаваме, прибавяме яйцата и бъркаме още 5 мин на огъня. Посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Кайгана

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 1 к.ч. брашно, 2 с.л. краве масло, сол, 2-3 с.л. настърган кашкавал /натрошено сухо сирене, мед, мармалад, конфитюр, захар/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и при непрекъснато бъркане прибавяме толкова брашно, че да получим гъста каша. Посоляваме и изсипваме сместа в тавичка, намазана с 1 с.л. краве масло. Отгоре нареждаме останалото краве масло, нарязано на тънки люспи. Печем в умерена фурна. Готовото ястие нарязваме на квадрати, върху които слагаме по желание някой от следните продукти - натрошено сухо сирене, настърган кашкавал, мед, мармалад, конфитюр, захар.

Парени яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 с.л. оцет, 100 г натрошено сирене, 100 г краве масло, 1-2 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В тиган с широко дъно кипваме 2 ч.ч. вода, прибавяме оцета и чукваме от ниско едно след друго яйцата, като внимаваме да останат цели. Когато се забулят ги прехвърляме в затоплени чинии /по две във всяка чиния/, в които предварително сме разсипали натрошеното сирене. Запържваме маслото, поръсваме го с червения пипер и заливаме с него яйцата. Накрая посоляваме и поднасяме.

Пиперки със сирене и яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1кг червени чушки, 200г сирене, 60 г краве масло, 2с.л. олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, нарязваме ги на ситно и ги слагаме в намаслена тавичка. Задушаваме 15 мин в умерена фурна. Прибавяме ситно натрошеното сирене и маслото, нарязано на малки кубчета. Правим осем вдлъбнатини между пиперките и във всяка счупваме по едно яйце. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и запичаме, докато яйцата се стегнат.

“Пияни” яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.л. брашно, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме подправките във виното, кипваме го и внимателно сипваме яйцата в него. След като се забулят, ги изваждаме, а винената смес варим още 5-6 минути. Размиваме брашното със съвсем малко вода и заедно с разтопеното масло го прибавяме към виното. Посоляваме и варим още 5-6 мин. Подправяме готовите яйца със сол и черен пипер, разпределяме ги в чиниите за сервиране и заливаме с винения сос.

Пържени домати с яйца

Продукти за 4 порции: 3-4 големи домата, 60 г краве масло, 1 глава лук, 12 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Нарязваме ги на 12 кръгчета с дебелина около 1 см. Сгорещяваме маслото и запържваме лука, който сме нарязали много ситно. След това нареждаме отгоре доматените кръгчета и ги позапържваме без да бъркаме. От ниско счупваме върху всяко доматено кръгче по едно яйце. Посоляваме и оставяме на огъня, докато белтъка се втвърди. Посоляваме и поднасяме.

Пържени бъркани яйца със сирене и домати

Продукти за 2 порции: 4 яйца, 4 средно големи домата, 1 глава лук, 100 г сирене, 1 с.л. краве масло, 2 с.л. олио, сок от 1 лимон, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 връзка магданоз, сол, 2 люти чушки /по желание/

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Посоляваме отвътре и ги обръщаме да се отцедят. Загряваме маслото и задушаваме ситно нарязания лук, вътрешността на доматите и капачетата, нарязани на дребно. След 5 мин последователно прибавяме натрошеното сирене, лютите чушки и леко разбитите яйца. Когато белтъкът побелее, отстраняваме от огъня. На дъното на блюдо за сервиране разстиламе ситно нарязания магданоз, леко посолен и размесен с олиото и лимоновия сок. Отгоре нареждаме доматите, напълнени с изпържените яйца и поръсени с настъргания кашкавал.

Пържени чушки с яйца

Продукти за 4 порции: 6 яйца, 200 г зелени чушки, 10-12 зърна червен пипер, 1 непълна к.ч. зехтин или олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките на кръгчета и ги пържим в сгорещената мазнина до порозовяване. Изваждаме ги и в същата мазнина изпържваме яйцата. След това без да бъркаме изсипваме върху яйцата изпържените чушки. Разпределяме в 4 чинии и сервираме ястието, поръсено със сол, черен и червен пипер.

Пържени яйца в тиролски сос

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 пакетче краве масло, 4 с.л. олио, 500 г домати, 1 к.ч. оцет, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме половината от маслото и изпържваме яйцата на очи. Посоляваме и ги разпределяме в чиниите за сервиране.Задушаваме ориза в останалато масло, посоляваме и го разпределяме на купчинки в чиниите с яйцата. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото, докато стане златист. Заливаме го с оцета и варим на умерен огън, докато оцетът се изпари наполовина. Прибавяме обелените и настъргани домати, скилидките чесън и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме соса 10-15 мин на тих огън. Прецеждаме го и заливаме изпържените яйца и ориза.

Пържени яйца със зеленчук

Продукти за 3 порции: 6 яйца, 2 малки моркова, 1 корен от магданоз, 1 парче целина, 3 гъби, 1 средно голям сварен картоф, половин глава лук, 1 ч.л. доматено пюре, четвърт пакетче краве масло, 50 г кашкавал, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 6-7 стафиди, магданоз, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Прибавяме ситно нарязаните зеленчуци, посоляваме, заливаме с част от зеленчуковия бульон и продължаваме да задушаваме. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме нарязания на кубчета сварен картоф, стафидите, доматеното пюре, червения пипер и останалия бульон. Разбъркваме сместа добре. Отгоре изсипваме леко разбитите яйца и държим на огъня, докато белтъкът побелее. Отстраняваме от огъня и поръсваме с наситнен магданоз и настърган кашкавал.

Пържени яйца със сос от краставички

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 2 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. ситно нарязани и изстискани кисели краставички, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме яйцата на очи в сгорещена мазнина и посоляваме. Отделно в олиото запържваме брашното до златисто, наливаме бульона и варим, докато получим умерено гъст сос. Прибавяме оцета и нарязаните и изстискани краставички, разбъркваме, отстраняваме от огъня и поръсваме с черен пипер. Гарнираме изпържените яйца с приготвения сос.

Раци с яйца

Продукти за 4 порции: 5 яйца, 200 г месо от раци, 1 с.л. вино, 1-2 к.ч. олио, 1-2 щипки брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с малко сол, като отделяме 1 белтък. Разбиваме отделения белтък с брашното и малко сол. Прибавяме нарязаното месо от раците и разбъркваме добре. Изпържваме сместа в част от олиото и отцеждаме. Смесваме раците с яйцата и разбъркваме. Изпържваме тази смес в останалото олио, като внимателно разбъркваме. Отстраняваме съда от огъня и напръскваме ястието с виното.

Роженска манджа

Продукти за 3-4 порции: 6 яйца, 1 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. натрошено сухо сирене, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 скилидки чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: В тава наливаме 1 л подсолена вода. Загряваме я на огъня и чукваме в нея яйцата. В тенджера запържваме в 2 с.л. олио препеченото брашно. Поръсваме половината от червения пипер и разреждаме с 1 к.ч. топла вода. Слагаме натрошеното сухо сирене и сварените на очи яйца. Сипваме и част от водата в тавата. Държим тенджерата на огъня и внимателно разбъркваме. Когато сосът се сгъсти, прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Отделно запържваме в 1 с.л. олио останалия червен пипер и заливаме с него ястието. Запичаме 10 мин в умерена фурна.

Яйца в гнезда от картофи

Продукти за 4 порции: 700-800 г картофи, 8 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 5-6 с.л. разтопено краве масло, 4-5 с.л. натрошено сирене или настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Прибавяме млякото, 2 с.л. разтопено масло, ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол и 2 с.л. натрошено сирене или настърган кашкавал. Разбъркваме сместа и я разстиламе в намаслена тавичка. Правим 8 вдлъбнатини и във всяка счукваме по едно яйце. Поръсваме с останалото сирене /или кашкавал/, поливаме с останалото масло и запичаме в умерена фурна.

Яйца в домати

Продукти за 4 порции: 4 пресни домата, 4 твърдо сварени яйца, 3-4 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 малка глава лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме обелените яйца в предварително издълбаните домати. Задушаваме издълбаната месеста част на доматите заедно със ситно нарязаните чесън и лук. Подправяме със сол и черен пипер и заливаме доматите. Запичаме в умерено загрята фурна.

Яйца в лучен сос

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 1/2 ч.ч. сварен ориз, 3 с.л. олио, 1 с.л. ситно скълцан лук, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 с.л. сос „Бешамел”, 2-3 с.л. прясна сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Чукваме яйцата в кипяща подсолена вода, в която да станат на топки, или ги изпържваме на очи. Отделно запържваме лука в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме червения пипер, бъркаме няколко секунди и след това сипваме бешамеловия сос. Оставяме сместа да поври 5-6 мин на тих огън, като от време на време разбъркваме. Прецеждаме през ситна цедка, посоляваме и подправяме с 2-3 с.л. прясна сметана. Нареждаме готовите яйца върху сварения ориз и заливаме с приготвения сос.

Яйца в сос “Бешамел”

Продукти за 6 порции: 7-8 твърдо сварени яйца, 150 г кашкавал, сол, черен пипер; зa соса: 100г масло, 80 г брашно, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Обелваме твърдо сварените яйца и ги нарязваме на четвъртинки. В сгорещеното масло пържим брашното до порозовяване, разреждаме с бъркане с хладкото мляко, подправяме със сол и черен пипер и оставяме кашата на котлона да се посгъсти. Като изстине, я застройваме със суровите яйца. Изсипваме тази смес в огнеупорен съд, отгоре нареждаме четвъртинките яйца, наръсваме с настъргания кашкавал и запичаме.

Яйца върху лук

Продукти за 3 порции: 6 яйца, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, прибавяме олиото и 1 к.ч. вода, посоляваме, разбъркваме, захлупваме и задушаваме 10 мин, като често разбъркваме. Чукваме върху лука яйцата, посоляваме и оставяме да се пържат 3-4 мин на тих огън без да бъркаме. От време на време разклащаме тигана, за да се изпържат и белтъците. Накрая поръсваме с червен пипер и отстраняваме от огъня.

Яйца върху млечна подложка

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 кг кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. оцет, сол, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, 60 г масло

Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме млякото, брашното, оцета и 2 яйца. Подправяме със сол и черен пипер, подлучваме със счукания чесън и разреждаме с 350 мл вода. Изсипваме тази смес в огнеупорна тавичка и отгоре счукваме останалите яйца, като гледаме да се запазят цели. Най-отгоре разпределяме маслото, нарязано на люспи и запичаме в умерено слаба фурна 10 мин.

Яйца върху паниран хляб

Продукти за 6 порции: 6 филии бял хляб, 6 яйца, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 2-3 бучки захар, 2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: От хлебните филии оформяме квадратчета, които изпържваме в половината от олиото и нареждаме в дълга чиния. В същата мазнина изпържваме и яйцата, като ги чукваме от ниско, за да останат на очи. Разпределяме яйцата върху филийките хляб и посоляваме. В останалата мазнина запържваме брашното, прибавяме захарта и доматеното пюре. Разреждаме с гореща вода, посоляваме на вкус и заливаме филийките с яйцата.

Яйца върху пюре от леща

Продукти за 4 порции: 500 г леща, 4 резена шунка, 4 яйца, половин пакетче краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и я пасираме. Сипваме полученото пюре в намаслен огнеупорен съд и подреждаме отгоре резените шунка. Върху всеки резен внимателно счупваме по едно яйце. Посоляваме и поливаме с разтопеното масло. Запичаме ястието във фурната, докато белтъците побелеят и се втърдят.

Яйца на очи върху задушени гъби

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 500 г гъби, 100 г краве масло, 50 г кашкавал, 1 к.ч. вода, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на тънки филийки и ги слагаме в тавичка заедно с маслото и водата. Леко посоляваме и задушаваме, докато омекнат. Поръсваме с настъргания кашкавал. Оформяме на повърхността 10 вдлъбнатинки, в които счупваме от ниско яйцата, като внимаваме да не се разкъса жълтъкът. Поръсваме със сол и черен пипер и запичаме, докато се втвърди белтъкът.

Яйца на очи по тревненски

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 4 филийки сух бял хляб, 1 ч.ч. бяло вино, 1 морков, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 2-3 гъби, 1-2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме половината от маслото и изпържваме хлебните филийки. Възвираме 1 л вода заедно с виното, чесъна, дафиновия лист, ситно нарязания магданоз, нарязаните на колелца лук и морков, черен пипер и сол на вкус. Счупваме яйцата над водата и ги варим 4-5 мин. Изваждаме ги и върху всяка филийка слагаме по 1 яйце. Прецеждаме соса от варенето, прибавяме ситно нарязаните гъби, сгъстяваме с брашното, подправяме с останалото разтопено масло и заливаме яйцата.

Яйца на очи с лук

Продукти за 2 порции: 4 яйца, 2 глави лук, 1-2 с.л. олио, 1 домат, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в мазнината до омекване. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати. Разбъркваме и отгоре счупваме от ниско едно по едно яйцата. Посоляваме и запичаме във фурна. Готовото ястие поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Яйца на очи със скариди

Продукти за 4 порции: 200 г скариди, 150 г шунка, 8 яйца, 1 глава лук, 2 моркова, половин стрък праз, 1 глава целина, 2 с.л. краве масло, 1 щипка смляно индийско орехче, 1 щипка лютив червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, праза - на тънки кръгчета, а морковите и целината - на малки кубчета. Сгорещяваме маслото и запържваме в него лука. Прибавяме нарязаните праз, моркови и целина и задушаваме, докато поомекнат. Посоляваме и поръсваме с индийско орехче, червен и черен пипер. Сваряваме скаридите в подсолена вода, отцеждаме и ги прибавяме към зеленчуците заедно със ситно нарязаната шунка. Поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркваме сместа и я разпределяме в чиниите за сервиране. Върху всяка порция слагаме по две яйца, изпържени на очи.

Яйца на фурна

Продукти за 4 порции: 100 мл прясно мляко, 9 яйца, 1 филия хляб, черен пипер, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме 8 от яйцата, изстудяваме и ги обелваме. Срязваме ги напречно, малко по-горе от средата. Изваждаме жълтъците, пасираме ги и ги смесваме с натопената в мляко и надробена на трохи филия. Прибавяме сол, черен и червен пипер на вкус и деветото сурово яйце. Всичко омесваме много добре. С тази смес , пълним белтъците, а отгоре затваряме с отрязаните белтъчни капачета. Нареждаме яйцата в намаслена тавичка, а между тях разпределяме остатъка от пълнежа. Запичаме в силна фурна.

Яйца по баски

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 30 г краве масло, 3 с.л. олио, 4 тънки парчета шунка или пушено месо, 800 г домати, 2 чушки, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на четвъртинки. Изпичаме чушките и ги нарязваме на ивички. Прибавяме чесъна и изпържваме в 2 с.л. олио. Посоляваме и задушаваме под похлупак 20 мин, докато сосът се сгъсти. Изваждаме чесъна. Изпържваме шунката в маслото смесено с останалото олио, обръщаме и върху всяко парче чукваме по 1 яйце. Посоляваме, поръсваме черен пипер върху белтъците и след това ги оставяме да се втърдят. Разпределяме зеленчуковия сос в затоплени чинии и върху него слагаме шунката с яйцата.

Яйца по панагюрски

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 2 кофички кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 200 г натрошено краве сирене, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, сол

Нaчин на приготвяне: Разпределяме сиренето в чиниите за сервиране. Заливаме с киселото мляко, подправено с чесъна и разбъркваме. Възвираме вода, подправена със сол и оцет. Счупваме в кипящата вода яйцата като внимаваме да останат цели и ги вадим, щом белтъкът се втвърди. Във всяка порция слагаме по 1 яйце и заливаме с маслото, запържено с червения пипер.

Яйца с гъби

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 600 г пресни печурки, 100 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца. Разтопяваме половината от маслото на тих огън, сипваме гъбите и ги пържим 10 мин, след което посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отделно разбиваме яйцата с 2-3 ч.л. вода, сипваме ги в останалото разтопено масло, прибавяме гъбите и пържим всичко на тих огън.

Яйца с доматен сос

Продукти за 4 порции: 8 твърдо сварени яйца, 600 г ориз, 2 ябълки, 1 глава лук, 2 ч.ч. бульон /или вода/, 1 ч.ч. доматен сок, 1-2 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме яйца и ги разрязваме на две. Нарязваме лука на ситно. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки филийки. На слаб огън затопляме олиото и изпържваме в него нарязания лук заедно с ябълковите резенчета. Поръсваме с брашното, наливаме бульона и доматения сок, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и варим до сгъстяване. Отделно сваряваме ориза в подсолена вода и го разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре нареждаме яйцата и заливаме с горещия сос.

Яйца със зрял боб на фурна

Продукти за 4 порции: 1 1/2 ч.ч. зрял боб, 3-4 яйца, 1/2 к.ч. разтопено краве масло, 2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в подсолена вода. Намачкваме сварения боб и прибавяме разбитите яйца, галетата и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем в умерена фурна 30 мин, докато отгоре се образува коричка.

Яйца с кашкавал

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 200г кашкавал, 40г масло, магданоз, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 правоъгълни филии. Слагаме ги в 4 намаслени гювечета. Върху всяка филийка счупваме по 1 яйце и добавяме ситно нарязан магданоз, сол и по парченце от маслото. Печем 10-15 мин в силна фурна.

Яйца с кисело мляко

Продукти за 2 порции: 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 4-5 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 3 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и запържваме в него брашното. Щом стане розово, прибавяме разбитите с малко сол яйца и като бъркаме ги пържим, докато се надробят и белтъкът побелее. Оставяме яйцата да изстинат, а през това време разбиваме киселото мляко със счукания чесън и сол на вкус. Заливаме яйцата с млякото, разбъркваме и поднасяме.

Яйца с магданозен сос

Продукти за 3 порции: 6 яйца, 1 с.л. оцет, сол, 3 с.л. краве масло, 3 с.л. брашно, 1 връзка магданоз, 1 глава лук, черен и червен пипер, сол, лимон

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло пържим нарязания на ситно лук, прибавяме брашното, продължаваме пърженето и накрая сипваме наситнения магданоз и червения пипер. Наливаме на части хладка вода или прясно мляко, докато се получи гъст сос. Оставяме да поври 5 мин и го подправяме със сол и черен пипер. Възвираме 2 л студена вода с оцета и солта. От ниско чукваме яйцата едно по едно и щом жълтъците им се забулят, ги вадим с решетеста лъжица. Слагаме ги върху соса и ги напръскваме с лимонов сок.

Яйца с магданоз и копър

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 2 връзки копър, 2 връзки магданоз, 4-5 с.л. олио, 4 с.л. разтопено краве масло, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме копъра и магданоза на ситно и ги задушаваме в олиото и малко сол, докато омекнат. Отцеждаме и ги разстиламе на равномерен пласт в намаслена тавичка. Отгоре счукваме от ниско яйцата, заливаме всяко с по 1 с.л. разтопено масло, поръсваме със сол и червен пипер и запичаме в умерена фурна, докато белтъците побелеят и се втвърдят.

Яйца с мозък

Продукти за 5 порции:1 телешки мозък, 5 яйца, 2 с.л. масло, 1 с.л. олио, сол, черен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме мозъка в подсолена вода и го обелваме. Изпържваме разбитите яйца в смесената мазнина, така че да останат сочни. Прибавяме нарязания на парченца мозък, подправяме със сол, черен пипер и магданоз, разбъркваме и сваляме от огъня.

Яйца с пиперки и патладжани

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 4-5 червени пиперки, 2 патладжана, 4-5 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцеди горчивия сок. Изпържваме ги в половината от мазнината. В останалата сгорещена мазнина счукваме отниско яйцата, така че да останат цели. Изпържваме ги и посоляваме. Изпичаме чушките, обелваме ги и отстраняваме семенната част. Посоляваме и ги нареждаме в чиния за сервиране. Отгоре нареждаме част от нарязаните на филийки домати. Върху доматите нареждаме изпържения патладжан, а върху него – изпържените яйца. Украсяваме отстрани с останалите доматени резенчета, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.

Яйца с праз и сирене

Продукти за 3-4 порции: 5 яйца, 3 стръка праз, 3-4 домата /пресни или от консерва/, 1 к.ч. олио, 1 люта чушка, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза и го задушаваме в мазнината. След като омекне, прибавяме обелените и настъргани домати. Изсипваме сместа в тавичка и поръсваме с натрошеното сирене. Разбиваме яйцата, посоляваме ги, нарязваме в тях лютото чушле и ги сипваме в тавата. Поръсваме с червен пипер и запичаме ястието.

Яйца със салам

Продукти за 4 порции: 6 твърдо сварени яйца, 300 г телешки салам, 2 жълтъка, 1 л прясно мляко, 100 г брашно, 2 жълтъка, 2 с.л. счукана галета, 200 г настърган кашкавал, 60 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в малко сгорещено масло. Постепенно прибавяме студеното мляко, като непрекъснато бъркаме, докато сосът се сгъсти. Отстраняваме от огъня и прибавяме жълтъците, нарязания на малки парченца салам, настъргания кашкавал и нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и изливаме сместа в намаслена тавичка. Отгоре разпръскваме останалото масло, настъргано на люспи, поръсваме с галетата и малко настърган кашкавал и запичаме в умерена фурна.

Яйченик

Продукти за 4 порции: 100 г брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. овче кисело мляко, 60 г краве масло, 50 г захар, сода бикарбонат, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко, посоляваме, прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Накрая прибавяме щипка сода бикарбонат и бъркаме до получаването на гладка смес. Изсипваме в намаслена тава, заглаждаме и печем в умерена фурна.

Яйчени формички

Продукти за 4 порции: 60 г кашкавал, бялата част на 1 стрък праз, 1 к.ч. отцеден грах от консерва, щипка индийско орехче, 1-2 скилидки чесън, сол, 1 с.л. краве масло, 150 г сметана, 4 яйца.

Нaчин на приготвяне: Пасираме на пюре граха, а праза скълцваме на ситно. Смесваме ги и прибавяме счукания с малко сол чесън и индийското орехче. Добавяме сметаната. Загряваме фурната на 220°С. Намазняваме 4 формички, наръсваме ги с част от настъргания кашкавал и ги държим във фурната 3-4 мин. Разливаме по формите сметановата смес и печем още 4-5 мин. Разбиваме яйцата с вилица, леко посоляваме и доливаме с тях формичките. Наръсваме с останалия кашкавал. Превключваме фурната само на горен реотан и печем още 15 мин, докато кашкавалът поруменее, а яйцата се втвърдят. По желание можем да добавим малко бекон или шунка, нарязани на тънки ивички.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кованата мебел – прегръдка на влюбени

Замисляли ли сте се, защо така ни привлича кованата мебел? Възможно ли е чувственосстта на нейните извивки да ни остави равнодушни? Преплетените, някога горещи метални дъги, сякаш напомнят прегръдката...

Практични решения за малката спалня

Обзавеждането на малката спалня така, че да получите максимален обем шкафове и гардероби и в същото време помещението да не изглежда задръстено от мебели, е трудна задача. Основната мебел в спалнята е...

Алергията към тебешира

Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...

Хипертония при децата

Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева. Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в...

Начало