Още рецепти » Пълнени тиквички

 Пълнени тиквички

Тиквички с плънка от лук и сирене

Прoдукти: 4 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме тиквички с еднаква големина, разрязваме ги надлъжно на две и ги издълбаваме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в половината от маслото. Щом поомекне, прибавяме брашното и заливаме с 1-2 с.л. горещо мляко. Смесваме с настърганото сирене и половината от разбитите яйца. Напълваме издълбаните тиквички с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с останалата част от разбитите яйца и млякото и печем във фурна до полуготовност, след което поливаме с останалата част от маслото и допичаме.

Тиквички, пълнени с пиперки

Прoдукти: 4 тиквички, 5-6 печени чушки, 50 г царевица, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 яйце, 1 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, разрязваме ги надлъжно наполовина и издълбаваме вътрешността им. Пускаме ги за 3-4 във вряща подсолена вода заедно с 2-3 стръкчета копър и 1-2 скилидки чесън.
Нарязваме вътрешноста на тиквичките на кубчета, а чушките – на ивички. Смесваме ги, прибавяме отцедената царевица и останалия ситно нарязан чесън. Поръсваме 2-3 с.л. настърган кашкавал, добавяме мазнината, подправяме с наситнен копър, черен пипер и сол на вкус и разбъркваме.
Пълним тиквичките с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с яйцето, разбито със сметаната, поръсваме с останалия настърган кашкавал и печем 25-30 мин при температура 150°С.

Пълнени тиквички с извара

Прoдукти: 4 по-големи тиквички, 1 морков, 1-2 скилидки чесън, 1 главичка лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. счукани лешници, 1 с.л. счукани бадеми, 100 г прясно меко сирене, 100 г извара, 3 с.л. ръжени мюсли, сол, 1 щипка къри, 1 стрък мента, 200 мл зеленчуков бульон, 1 стрък мащерка, 1 дафинов лист, 1 с.л. маргарин, 1 ч.л. брашно, магданоз, копър, сол
Нaчин на приготвяне: Разрязваме тиквичките надлъжно на две и внимателно издълбаваме сърцевината им. Нарязваме я на ситно. Счукваме чесъна с малко сол и натъркваме с него вътрешната страна на тиквичките. Сгорещяваме мазнината и задушаваме в нея нарязаните на ситно лук и моркови. Прибавяме сърцевината на тиквичките и готвим още 5 мин. Подправяме със сол и черен пипер, сваляме от котлона и оставяме сместа да изстине. Разбъркваме с натрошеното сирене, изварата, листните подправки, мюслите, ядките и кърито. Шприцоваме тази смес в тиквичките, нареждаме ги в тавичка, наливаме бульона, прибавяме мащерката и дафиновия лист, завиваме с фолио и печем 20 мин на 200°С. Изваждаме тиквичките в затоплен съд. Загряваме котлона, изливаме сока от печенето в тенджерка и прибавяме маргарина. Размиваме брашното с малко вода, сипваме го в соса и на слаб котлон с бъркане варим 5 мин. Подправяме соса с ароматните треви, оставяме да изстине и заливаме тиквичките.

Пълнени тиквички с кьопоолу и маслини

Прoдукти: 2 тиквички, 1 връзка копър, 2-3 скилидки чесън, половин лимон, 1 връзка магданоз, 1 кофичка кисело мляко, 100 мл олио, сол; зa плънката: 200 г кьопоолу, 100 г маслини.
Нaчин на приготвяне: Почистените и измити тиквички нарязваме на по-дебели шайби, издълбаваме ги и ги пълним със смес от кьопоолу и нарязаните маслини. Редим ги в тавичка с малко мазнина и вода и запичаме на фурна до готовност. Поднасяме със сос от киселото мляко, лимона, чесъна, копъра и магданоза.

Тиквички с плънка от сирене и домати

Прoдукти: 5 тиквички, 250 г сирене, 3-4 домата, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим обелените тиквички в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждаме и като изстинат ги нарязваме напречно на две, а после ги издълбаваме. Напълваме ги със смес от ситно нарязаната издълбана вътрешност, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета домати, дребно нарязания копър, разбитите яйца и сол. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с разтопеното масло и малко от водата, в която са врели, и запичаме във фурната.

Пълнени тиквички с агнешко

Прoдукти: 1 кг млади тиквички, 800 г агнешко или телешко месо, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 50 г ориз, 1 жълтък, 1 лимон, джоджен, копър, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, скълцваме го на ситно. Обелваме тиквичките и издълбаваме вътрешността им. Нарязваме лука на дребно и заедно с издълбаната вътрешност на тиквичките запържваме до порозовяване в сгорещеното олио. Прибавяме ориза , заливаме с малко топла вода и пържим няколко минути. След това слагаме ситно нарязаните домати, а малко по-късно скълцаното месо, сол и черен пипер. Бъркаме интензивно върху огъня с дървена лъжица, докато месото побелее без да се пържи. Ако плънката стане много сбита, добавяме малко топла вода. С така приготвената плънка напълваме издълбаните тиквички и ги нареждаме в разлат съд. Поливаме с малко топла вода, захлупваме и оставяме ястието да се вари на тих огън. След като отстраним готовото ястие от огъня, поръсваме с джоджен и застройваме с яйцето, разбито в лимоновия сок. Накрая леко запържваме червения пипер и поливаме тиквичките с него.

Тиквички, пълнени с кайма

Прoдукти: 500 г кайма, 1 кг тиквички, 1/2 ч.ч. ориз, 100 мл олио, 200 г лук, 3 домата, 1 с.л. брашно, сол, копър, червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме тиквичките и ги разрязваме напречно на половинки. Издълбаваме вътрешността им и ги посоляваме отвън и отвътре. Запържваме наситнения лук, прибавяме ориза и продължаваме да пържим, като прибавяме каймата, посоляваме и поръсваме с червения пипер. Слагаме настърганите домати и наситнения копър, бъркаме и пържим, докато се изпари водата. С тази смес пълним тиквичките. Затваряме ги с кръгчета от домати и ги подреждаме в един ред в разлята тенджера. Заливаме с 1,5 ч.ч. гореща вода и варим на тих огън 1 час. Малко преди да ги свалим от огъня, заливаме ястието със смес от 1 яйце, киселото мляко, брашното и наситнен копър.

Тиквички, пълнени с месо и соя

Прoдукти: 1 кг тиквички, 500 г телешка или говежда кайма, 3 глави лук, 1 ч.ч. соя, 3 с.л. олио, 2-3 домата или 1 ч.л. доматено пюре, червен пипер, копър или магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме, остъргваме и издълбаваме тиквичките.Накисваме соята в 3 ч. ч. вода за една нощ, след което изхвърляме водата и варим соята 30 мин на пара. Към каймата прибавяме ситно нарязания лук, соята, олиото, нарязаните домати или лъжичката доматено пюре, щипка червен пипер, няколко стръкчета градинска чубрица, сол и черен пипер на вкус. Всичко това смесваме много добре и с получената смес пълним тиквичките. Отвора на напълнените тиквички потапяме в брашно. Нареждаме ги в тенджера, поръсваме с малко олио и ситно нарязан копър и заливаме с топъл бульон или вода. Варим ги на умерен огън. Сервираме тиквичките със сос, приготвен от 4 с.л. препечено брашно, разредено с бульона, в който сме ги варили. По същия начин можем да пълним пиперки или да правим сарми с лозови листа.

Пълнени тиквички с кайма и овесени ядки

Прoдукти: 800 г тиквички, 200 г кайма, 2 глави лук, 100 г домати, 2 с.л. овесени ядки, 2 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме средно дебели тиквички. Издълбаваме ги и ги посоляваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото, добавяме накълцаната вътрешност на тиквичките. Когато поомекне, добавяме доматите и продължаваме задушаването, докато водата се поизпари. Слагаме каймата и предварително накиснатите в малко вода овесени ядки. Сваляме от огъня, слагаме подправките и разбъркваме добре. Пълним тиквичките и затваряме отворите с парче домат. Печем в умерена фурна.

Пълнени тиквички с риба

Прoдукти: 4 тиквички, сол, черен пипер, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. краве масло, 200 г рибно филе, 30 г грис, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2 яйца, 2 домата, 4-5 с.л. зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца отрязаните капачета на тиквичките. Издълбаваме тиквичките и ги бланшираме 4-5 минути в подсолена вода. Оставяме да се отцедят и после поръсваме отвътре със сол и черен пипер. Нарязваме лука на пръстенчета и го задушаваме в маслото. След като изстине, го разбъркваме с накъсаната риба, гриса, яйцата, черния пипер, копъра и нарязаните на ситно домати. Пълним тиквичките със сместа. Сипваме в тавичка капачетата им, останалите домати и зеленчуковия бульон. Захлупваме и печем 30 мин при 200°С.

Пълнени тиквички с раци и гъби

Прoдукти: 600-700 г тиквички, 500 г раци, 250 г гъби, 2-3 червени пиперки, 2-3 стръка пресен чесън, 50 г сметана, 150 г кашкавал, 50 г доматено пюре, 75 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на парчета с дължина 8 см. Обелваме ги и ги издълбаваме от едната страна. Нарязваме чесъна на ситно, а гъбите - на тънки ивички. Сгорещяваме половината от маслото и в него задушаваме гъбите и лука. Настъргваме пиперките на ситно ренде и ги прибавяме към гъбите и лука. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме раците. Отделно в останалото масло задушаваме доматеното пюре, нарязаната на дребно вътрешност на тиквичките и копъра. Прибавяме към задушените продукти сметаната и солта. Напълваме издълбаните тиквички с гъбите и раците. Изсипваме в подходяща тавичка сметановата смес, върху която подреждаме напълнените тиквички и ги задушаваме във фурна при умерена температура. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал и запичаме 5-6 мин.

Пълнени тиквички по австралийски

Прoдукти: 8 средни тиквички, 1 с. л. зехтин, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 60 г свинско месо, 2 с. л. доматено пюре, 2 ч. л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка смлян черен пипер, 1 домат, нарязан на кръгчета, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 с. л. ситно нарязан зелен лук, 100 г гъби, 1 лимон
Нaчин на приготвяне: Срязваме на две по дължината измитите и остъргани тиквички. С чаена лъжичка издълбаваме вътрешността. Бланшираме за 1-2 мин тиквичките във вряла вода, изваждаме и ги отцеждаме. Затопляме зехтина и добавяме нарязания на ситно лук и счукания чесън. Запържваме до златисто. Махаме от огъня и прибавяме предварително свареното и нарязано на ситно месо, сварените и нарязани гъби, доматеното пюре, настъргания заедно с кората лимон, магданоза, меката част на тиквичките, която сме издълбали. Разбъркваме много добре. Добавяме черния пипер. Напълваме тиквичките с тази смес и ги слагаме в намазнена тавичка. Печем при температура 180 градуса 20 минути. Сервираме изпечените тиквички горещи, украсени с кръгчета домати и зеления лук. Към тях поднасяме кисело мляко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ХОРМОНИТЕ – какво ни причиняват?

Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те регулират различни дейности на организма, но същевременно влияят на настроението, опр...

Симуланти ли са хипохондриците?

Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...

Планински кът насред моравата

Къде е мястото на алпинеума? Това е първият въпрос, на който трябва да намерите отговор. Разположете каменната градина на открито място, например, на терасата, редом с ъгълчето за почивка или около пъ...

Слънце в детската стая

Изстрадана истина е, че хубавите неща в живота не са вечни. Като летните отпуски например. Или ученическите ваканции. След два дни е началото на новата учебна година. Родителите стягат учебници, чанти...

Начало