Още рецепти » Солени кексове

 Солени кексове

Царевичен кекс

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пшенично брашно, 1 ч.ч. царевично брашно, 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата и ги смесваме с киселото мляко и олиото. При непрекъснато бъркане сипваме двата вида брашно, пресято с бакпулвера. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена и набрашнена форма за кекс. Печем в умерено загрята фурна. Поднасяме кекса топъл.

Кашкавален кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.

Кекс “Мозайка”

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 глава лук, 1 червена чушка, 1 морков, 1 домат, 1 стерилизирана краставичка, 80 г шунка, 80 г сирене, 50 г кашкавал, магданоз, листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чушката на ситно. Натрошаваме сиренето, а шунката, краставичката, моркова и домата нарязваме на малки кубчета. Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме олиото, киселото мляко, пресятото с бакпулвера брашно и малко сол. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него нарязаните продукти заедно със ситно нарязани магданоз и листа от целина. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем в предварително загрята фурна при температура 150°С. Първите 35 мин печем кекса само отдолу, а след това още 10 мин отгоре. Веднага след като извадим кекса от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.

Кекс с гъби

Прoдукти: 4 ч.ч. брашно, 4 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер, 150 г гъби, 100 г сирене, 2 стръка пресен лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с млякото. Прибавяме малко сол, по-голямата част от олиото и пресятото с бакпулвера брашно. Забъркваме гъсто тесто за кекс. Нарязваме лука и гъбите на ситно и ги запържваме в останалата мазнина. После ги отцеждаме от мазнината и ги смесваме с натрошеното сирене. Изсипваме половината от тестото в намаслена кексова форма. Разпределяме отгоре плънката и покриваме с останалото тесто. Печем кекса в умерено загрята фурна.

Кекс с маслини

Прoдукти: 300 г брашно, 10 г мая за хляб, 200 г зелени маслини, 150 г настърган кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Отстраняваме костилките на маслините, а самити маслини нарязваме на ситно. Смесваме ги с разбитите яйца и настъргания кашкавал. Прибавяме брашното, втасалата мая, виното, олиото, черен пипер и сол на вкус. Бъркаме, докато получим гладка смес. Прехвърляме я в тефлонова форма и я оставяме да втаса. После печем кекса около 45 мин при температура 120°С. Поднасяме го студен.

Кекс с маслини и пушено филе

Прoдукти: 250 г пушено свинско филе, нарязано на кубчета, 220 г брашно, 1 пакетче бакпулвер, 3 яйца, 100 г бадеми, обелени и нарязани на едро, 50 г краве масло, 1 с.л. горчица, 200 г черни маслини, без костилки, 1 щипка черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото на слаб огън. Пресяваме брашното с бакпулвера. Правим кладенче и в средата слагаме яйцата. Размесваме и добавяме постепенно разтопеното масло, горчицата, маслините и кубчетата филе. Разбъркваме и сипваме във форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем около 50 минути на 180 градуса. Изваждаме кекса от формата, след като се охлади.

Кекс със сирене

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляваме. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.

Кекс със спанак

Прoдукти: 3 яйца, 200 г сирене, 500 г спанак, 1 1/2к.ч. олио, 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Почистваме спанака и го нарязваме на ситно. Задушаваме го в малко вода, докато омекне. Разбиваме яйцата и ги смесваме олиото, пресятото с бакпулвера брашно, разтворената в киселото мляко сода, задушения спанак и натрошеното сирене. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма. Печем кекса в силно загрята фурна.

Кекс с телешки салам

Прoдукти: 200 г телешки салам, 150 г брашно, 1 пакетче краве масло, 4 яйца, 150 г пушено сирене с гъби, 1 бакпулвер, 1 ч.л. ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, пресятото с бакпулвера брашно, нарязания на дребни кубчета салам, черен пипер и сол на вкус. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него нарязаното на малки кубчета пушено сирене. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена кексова форма. Поръсваме отгоре с ким и печем в гореща фурна. Нарязваме готовия кекс на филии и го поднасяме топъл.

Кекс с шунка и кашкавал

Прoдукти: 5 яйца, 150 г масло, 150 г шунка, 150 г кашкавал, 200 г брашно, 1 бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и при непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, брашното с бакпулвера, настъргания кашкавал и нарязаната на ситно шунка. Разбъркваме всичко много добре и изсипваме в намазана с масло кексова форма. Печем в умерена фурна.

Пай с варени яйца

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3 връзки магданоз, 1 връзка копър, 3 твърдо сварени яйца, 100 г обезсолено сирене, черен пипер, вегета, 60 г масло, ким.
Нaчин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, содата и олиото омесваме тесто, което оставяме за 30 минути в хладилника, за да се стегне. Сгорещяваме маслото и в него запържваме ситно нарязаните магданоз и копър. Разделяме тестото на две части. Едната част разстиламе в намаслена тавичка. Върху тестото подреждаме плънката от зелениите, отгоре слагаме натрошеното сирене и нарязаните на дребни кубчета или настъргани яйца. Поръсваме с черния пипер и вегетата и покриваме с втората част от тестото. Наръсваме с ким. Печем пая около 30 минути в предварително загрята фурна. Нарязваме го след като изстине.

Пай с шунка и кашкавал

Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

Ръжен кекс

Прoдукти: 250 г ръжено брашно, 250 г пшенично брашно, 2 яйца, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. прясно мляко, 7-8 маслини, 200 г шунка, 1 бакпулвер, 2 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме двата вида брашно заедно с бакпулвера и правим по средата на купчинката кладенче. Слагаме разбитите жълтъци и солта и започваме да месим, като постепенно сипваме млякото и олиото. Омесваме гладко тесто, към което последователно прибавяме нарязаната на дребни кубчета шунка, ситно нарязаните маслини и разбитите на сняг белтъци. Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме кекса топъл.

Соев кекс

Прoдукти: 3 яйца, 7-8 с.л. олио, 350 г кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 1/2с.л. соево брашно, 200 г натрошено сирене, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме олиото, киселото мляко, пресятото със содата брашно, соевото брашно и малко сол. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него натрошеното сирене. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем кекса в умерено загрята фурна. Поднасяме го топъл.

Солен кекс

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. кикело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, половин пакетче /125 г/ маргарин, 20 г мая, 3 ч.ч. брашно, 50 г сирене, 50 г кашкавал, 50 г шунка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, сипваме киселото мляко, в което сме разтворили содата, добавяме разтопените масло и маргарин, размитата с малко вода мая, настърганите сирене и кашкавал, нарязаната на съвсем малки парченца шунка, ситно скълцания магданоз и сол на вкус. Постепенно при непрекъсната бъркане изсипваме брашното. Разбиваме сместа добре и я изсипваме в намаслена тавичка. Печем кейка в умерена фурна.

Солен кекс със сусам

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, в което сме разтворили содата, половината настъргано сирене и накрая – брашното. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме с останалото настъргано сирене и сусама. Печем кекса в умерено загрята фурна.

Солен кекс с шунка

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настъргам кашкавал, слагаме парченца масло, след което допичаме.

Солен кекс с шунка и зеленчуци

Прoдукти: 4-5 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 100 г шунка, 100 г сирене, 2 стерилизирани краставички, 2 сварени моркова, 1 равна ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре яйцата с миксера и прибавяме олиото, солта и киселото мляко, в коетото сме разтворили содата. При непрекъснато разбиване постепенно сипваме брашното. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. Нарязваме на кубчета шунката, сиренето, стерилизираните краставички и сварените моркове. Сипваме всичко в тестото. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем в силно загрята фурна. Нарязваме готовия кекс на фигурки и поднасяме.

Солен пай

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 125 г маргарин, 250 г кисело мляко, 1/2 ч.ч. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. оцет, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 4 яйца, 250 г сирене, 1ч.л. ким.
Нaчин на приготвяне: Смесваме киселото мляко със содата и оцета. Разбиваме размекнатите маргарин и масло. Прибавяме киселото мляко и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топка. Разточваме едната топка на кора, която има по-големи размери от тавата. Слагаме я в намаслена тавичка, така че да се подават краищата. Натрошаваме сиренето и го смесваме с 3 разбити яйца. Разстиламе сместа върху кората. Разточваме останалото тесто на кора с дебелина 5-6 мм. Нарязваме я на ленти с широчина 2 см. Нареждаме лентите върху сиренето, така че да се кръстосат и да образуват ромбове. Прищипваме краищата с долната кора. Намазваме отгоре с останалото яйце, поръсваме с ким и печем в умерено загрята фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да сготвим калмари

Панирани калмари Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галет...

Биопсия при безплодие?

Кога се налага хирургична биопсия за изследване на безплодието? Това става, когато е установена пълна липса на сперматозоиди в спермата. По принцип изследванията зависят от причините за стерилитета....

Тревата – това зелено чудо

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

Как да сготвим акула

Акула в белтъчена паста Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъци...

Начало