Още рецепти » Какво да сготвим с джанки

 Какво да сготвим с джанки

Пай с джанки

Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. гореща вода, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. бакпулвер, 2 ванилии или настъргана кора от 1 лимон, 700 г джанки, изчистени от костилките, кокосово брашно.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците със захарта на сняг и прибавяме един по един жълтъците, водата, ванилията, пресятото заедно с бакпулвера брашно и разтопеното масло. В обла тавичка, намазана с масло и поръсена с галета, нареждаме джанките. Отгоре изсипваме приготвената смес. Печем около 45 мин в умерена фурна. След като сладкишът поизстине, внимателно го обръщаме в тортена чиния, така че джанките да останат отгоре. Поръсваме с кокосово брашно. Сервираме пая леко охладен.

Постни сарми от лапад и джанки

Прoдукти: 1-2 връзки листа от лапад, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 20-25 зелени джанки, 3-4 с.л. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лападовите листа в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ориза, ситно нарязаните магданоз и джоджен, черен пипер и сол и задушаваме сместа. След това я разпределяме върху лападовите листа и навиваме сърми. Нареждаме ги в тенджера, прибавяме джанките и заливаме с топла вода. Варим, докато омекне оризът.

Гола чорба

Прoдукти: 500 г зелен фасул, 2 домата, 5-6 картофа, 1 глава лук, 8-10 зелени джанки, 1 чушка, магданоз, копър, черен пипер, сол, 1-1,5 л гореща вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на половинки, картофите - на кубчета, а лука, доматите и чушката скълцваме на ситно. Посоляваме врящата вода и сипваме всичко, включително и джанките. Варим до хубаво омекване на зеленчуците. Готовата чорба поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Супа от зелена бакла с чесън

Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме баклата на малки парченца и я пущаме в 6 ч.ч. вряща вода. След 5-6 мин прибавяме ситно нарязаните чушка, лук и морков. Когато зеленчуците омекнат, слагаме джанките и варим още 5-6 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме брашното, размито с 1 к.ч. топла вода, счукания чесън и разтопеното масло. Поръсваме супата със ситно нарязан копър и смлян черен пипер и отстраняваме от огъня.

Бакла с джанки

Прoдукти: 1 кг млада бакла, 3 глави лук, 1 шепа зелени джанки, 5-6 скилидки чесън, 5-6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме баклата, нарязваме я на парченца и наливаме вода, колкото да я покрие. Варим 5-6 мин на умерен огън и сипваме мазнината и ситно нарязания лук. Поръсваме брашното, червения пипер и ситно скълцания чесън. Наливаме 1 и 1/2 ч.ч. топла вода и прибавяме джанките. Варим, докато ястието остане на мазнина. Преди да отстраним от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Кокошка с джанки

Прoдукти: 1 кг кокоше месо, 1/2 ч.ч. олио, 50 г сланина, 1 малка глава лук, 2-3 домата, 2 равни с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус, 500-600 г джанки, 1 връзка копър.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, а сланината на кубчета. Запържваме ги в мазнината. След като се позачервят, добавяме ситно нарязания лук, настърганите домати и брашното, размито в няколко супени лъжици вода. Поръсваме с червен пипер, посоляваме, заливаме с гореща вода и варим ястието. Щом месото омекне, прибавяме джанките. Готовото ястие поръсваме с черен пипер и ситно нарязан копър.

Баница с листа от цвекло

Прoдукти: 800 г пшенично брашно, 150 г царевично брашно, 4 глави лук, 2-3 ч.ч. ситно нарязани листа от цвекло, 200 г зелени джанки, 1 1/2ч.ч. вода, сол.
Нaчин на приготвяне: От пшеничното брашно, водата и малко сол омесваме средно твърдо тесто. От него разточваме 1 голяма и 4-5 малки кори. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко подсолена вода заедно със цитно нарязаните листа от цвеклото. Щом омекнат, отстраняваме от огъня и оставяме да поизстинат. Разстиламе голямата кора в малка тавичка, така че краищата й да останат навън. Разпределяме върху нея плънката и джанките и я покриваме с 1 малка кора. Отгоре нареждаме нареждаме останалите малки кори, навити на рула, и покриваме с краищата на голямата кора. Печем баницата в силна фурна.

Зелен фасул със зеленчуци

Прoдукти: 1 кг зелен фасул, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка пресен чесън, 1 парче целина, 2 моркова, 1 ч.ч. джанки, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме зарзавата и го нарязваме. Сипваме го в тенджера с мазнината и леко го задушаваме. Прибавяме джанките и доматеното пюре, размито в малко вода. Наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, посоляваме, захлупваме и варим ястието на тих огън. Накрая поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен.

Тиквички плакия

Прoдукти: 1кг тиквички, 2 връзки лук, 4-5 стръка чесън, 3 домата, 10 кисели джанки, 6 с.л. олио, 1ч.ч. вода, 1с.л. брашно, 1/2 връзка копър, 1връзка магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, чесъна, магданоза, копърът и сливите. Посоляваме и разбъркваме всичко добре. Остъргваме тиквичките ги и ги нарязваме на филийки. Подреждаме половината от тях в обилно намазнена тава, а отгоре разстиламе на равномерен пласт лучената смес. Покриваме с останалата част от тиквичките. Най-отгоре разстиламе нарязаните на дребно домати и заливаме с олиото и водата. Размиваме брашното с малко студена вода и заливаме плакията. Печем ястието в умерена фурна.

Джанки в оцет

Прoдукти: 1,5 кг полуузрели джанки, 1-2 глави чесън, съцветия копър, люти чушки “Бяла шипка” /по желание/, 500 мл вода, 80 мл оцет, 100 г сол, 100 г захар
Нaчин на приготвяне: Надупчваме джанките с игла на три-четири места и ги сипваме в буркани, като слагаме между тях обелени скилидки чесън и съцветия копър. Заливаме ги със сварена и изстинала саламура от изброените продукти, затваряме с капачки и държим на сухо и тъмно място.

Сладко от джанки

Прoдукти: на 1 кг захар – 60-65 узрели, здрави джанки, 1 ч.л. лимонтузу, 3-4 листа индрише, варна вода – на 5 л вода – 250 г гасена вар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме джанките и отстраняваме костилките. Слагаме плодовете във варната вода за 2 часа. Измиваме ги и ги пускаме в сгъстения сироп, който сме сварили. Оставяме ги да престоят в сиропа 5-10 мин, след което слагаме сладкото да се вари първо на умерен, а после - на силен огън. Малко преди да сложим лимонтузу, пускаме индришето за ароматизиране. Варим до нужната гъстота. Насипваме в бурканчета, след като сладкото изстине и плодът се напои със сироп.

Конфитюр от джанки

Прoдукти: на 3 кг джанки – 1 кг захар, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.л. лимонтузу, 2 ванилии, варна вода – 5 л вода – 250 г гасена вар
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави, узрели джанки, отстраняваме костилките и ги оставяме да киснат 1 час във варна вода. Измиваме джанките много добре в няколко студени води и ги слагаме да се варят със захарта и 3 ч.ч. вода. Когато конфитюрът получи гъстотата на сладко, прибавяме содата бикарбонат, като бъркаме непрекъснато. Преди да свалим конфитюра от огъня, прибавяме лимонтузуто, а за аромат – ванилиите. Още топъл наливаме конфитюра в сухи затоплени бурканчета. Съхраняваме го на сухо и хладно място.

Желе от джанки

Прoдукти: на 1 л сок от джанки – 800 г захар, 1 щипка лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите джанки с малко вода и варим, докато омекнат. След това прецеждаме, без да ги притискаме. Отмерваме получения сок и прибавяме захарта. Варим желето на силен огън до необходимата гъстота. Сваляме от огъня и прибавяме лимонтузуто. Още горещо наливаме желето в сухи затоплени бурканчета, затваряме и съхраняваме на сухо място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Есенни гозби в гювеч

Телешки джолан в гювеч Прoдукти: 1 телешки джолан, 3-4 домата, 1 глава целина, 5 глави лук, 2 корена магданоз, 1 морков, 1 люта чушка, 1 кг картофи, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 500 мл че...

Как да преодолеем намаления слух

Намаленият слух създава сериозни проблеми на страдащите в ежедневните им социални контакти и на трудоспособността им независимо от професията. Причините за намаляването на слуха са многобройни. Пред...

Непознатият Сингапур

В туристическите гидове под рубриката „Кога да отидем в Сингапур?" пише: „По всяко време." Просто защото в страната цари вечно лято - температурите целогодишно са между 28 и 34 градуса. Паднат ли докъ...

Как се отглежда разсад от петунии

За да отгледате разсад, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на ...

Начало