Още рецепти » Месни рула

 Месни рула

Дълго кюфте, пълнено с яйца

Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме каймата и я смесваме с хляба, предварително накиснат в прясно мляко или вода, 1 яйце, ситно нарязаните лук и магданоз, малко стрита чубрица и счуканите дафинови листа. Омесваме каймата и върху влажна дъска правим лист с дължината на тавичката, в която ще печем. Сваряваме твърдо 3-4 яйца и ги нареждаве в средата на каймата едно до друго по дължина. Завиваме каймата на руло около яйцата. Слагаме рулото в тавичка, наливаме 1 ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре. Поливаме с олиото и печем в умерена фурна, като често заливаме месото със соса. Разбиваме 2-3 яйца с киселото мляко и със сместа заливаме кюфтето, когато е напълно опечено. Слагаме отново в силна фурна, за да се запече заливката.

Руло в шкембе

Прoдукти: 1 кг сварено шкембе, 300 г телешка кайма, 1 малка глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 2 ч.л. доматено пюре, 30 г краве масло, 4 с.л. галета, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. вино, 3 ч.ч. месен бульон, 3-4 зърна бахар, магданоз,черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Към каймата добавяме ориза, яйцето, наситнените лук и магданоз, галетата, сол и черен пипер на вкус. Наливаме много малко топла вода, омесваме и оставяме каймада да постои 30 мин, за да поеме миризмите. Нанасяме я на тънък слой върху парчето шкембе и увиваме на руло. Стягаме добре рулото със здрав конец. Нарязваме на ситно корените за супа, заливаме ги с бульона и слагаме в тях и шкембето. Варим на умерен котлон 1 час. Изваждаме рулото, махаме конеца и го нарязваме на филии. Прецеждаме бульона, пасираме корените за супа и ги връщаме в бульона. Прибавяме виното и размитото в малко вода доматено пюре. Подправяме със сол, бахар и черен пипер. Щом сместа заври, сипваме размитото на гладка кашичка брашно. Варим с бъркане соса 5-6 мин. Разпределяме шкембето по чиниите и заливаме със соса и с малко разтопено масло.

Рулца от свински джоланчета

Прoдукти: 4 добре сварени свински джоланчета, 2 ч.л. червен пипер, 2 глави чесън, 1 с.л. стрита чубрица, 2 ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. свинска мас, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме месестата част от сварените джоланчета, като внимаваме да остане цяло парче, и докато месото е още топло, леко го начукваме с плоската страна на ножа. Поръсваме парчетата месо със сол и червен пипер. Отделно счукваме чесъна с малко сол. Разстиламе го върху месото от джоланчетата, поръсваме с чубрицата и завиваме от месото рулца, които забождаме в двата края с клечки за зъби. Нареждаме рулцата в намаслена тавичка, поръсваме с черния пипер и наливаме в тавичката топла вода /или бира/, която да покрие рулцата до средата им. След това завиваме тавичката с алуминиево фолио и печем 15 мин в предварително загрята умерено силна фурна.

Татарско руло с гъби

Прoдукти: 500 г кайма, 400 г гъби, 150 г кашкавал, 2 средно големи картофа, половин пакетче краве масло, 1 яйце, малка глава лук, сол, черен пипер и магданоз.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме смес за кюфтета от каймата, яйцето, настърганите картофи, 2/3 от кашкавала, ситно нарязан магданоз, сол и черне пипер. Намазняваме правоъгълна тавичка с маргарин и разпределяме каймата оформена ва руло. Добре измитите и почистени гъби нареждаме от двете страни на рулото, поръсваме с черен пипер и сол, слагаме бучици масло и разпределяме останалия кашкавал. Печем до зачервяване в предварително загрята до 200°С фурна.

Ефектно руло

Прoдукти: 1 кг кайма, 2 филии хляб, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 чушка, 50 г сланина, 1 с.л. краве масло, 2 яйца, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. горчица, 2 с.л. счукани фъстъци, сол, смлян черен пипер, 4 резена шунка, 4 с.л. олио, 1 връзка магданоз, 1 твърдо сварено яйце, копър.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба. Нарязваме ситно лука, чесъна и чушката. Нарязваме сланината на кубчета, накълцваме магданоза. Загряваме маслото и в него изпържваме сланината. Добавяме лука, чесъна и чушката. Задушаваме. Загряваме фурната до 180 градуса. Омесваме каймата с яйцата, отцедения хляб, доматеното пюре, горчицата, фъстъците, магданоз, лучената смес, сол и черен пипер на вкус. Отделяме 400 г от омесената кайма. Върху кухненския плот разстиламе кърпа, а отгоре слагаме фолио. Върху него разстиламе каймата на пласт с дебелина 1,5 см. Отгоре подреждаме шунката. Завиваме рулото с помощта на фолиото. Слагаме го в средата на правоъгълна тавичка, поливаме го с 2 с.л. олио и печем около час и половина. От заделената кайма оформяме малки кюфтенца и ги изпържваме в олио. Сервираме рулото в средата на голяма овална чиния. Отстрани нареждаме кюфтенцата. Украсяваме с резенчета яйце и стръкчета копър.

Месно руло с царевица

Прoдукти: 500 г кайма, 200 г консервирана царевица, 2 моркова, 150 г грах от консерва, 1 глава лук, 1 яйце, галета, майорана, настърган кашкавал, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно, а морковите на кубчета. Запържваме ги в олио до омекване. Смесваме каймата с 50 мл вода, наситнения лук, яйцето, подправките и омесваме добре. Прибавяме зеленчуците, смесваме внимателно и оформяме на руло, което поставяме в правоъгълна тавичка застлана с фолио. Печем във фурна на 180°С. Поръсваме рулото с настърган кашкавал 5 минути преди да го извадим от печката.

Месно руло с кренвирши

Прoдукти: 600 г кайма, 200 г кренвирши, 200 г гъби, 100 г пушено, 100 г топено сирене, 2 яйца, четвърт пакетче краве масло, бахар, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кренвиршите, разрязваме ги по дължина на две, а после напречно на малки парченца. Нарязваме сиренето на парченца, големи колкото царевично зърно. Измиваме гъбите и ги нарязваме на ситно. В дълбок съд омесваме всичко заедно с каймата. Прибавяме разбитите яйца, подправките и сол на вкус. Накрая добавяме маслото, нарязано на малки парченца. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем около 30 мин в предварително загрята умерено силна фурна, докато рулото се зачерви. Поднасяме го топло, нарязано на филийки с дебелина около 2 см.

Руло по селски

Прoдукти: 250 г телешко було, 750 г телешко месо, 150 г лой, 100 г краве масло, половин яйце, 1,5 кг картофи, 2 филии сух бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 500 г зелени домати, няколко люти пиперки, чесън, риган, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обираме месото и лойта от костите, нарязваме на парчета и накълцваме със сатър. Прибавяме накиснатия в млякото сух хляб, счукания чесън, малко масло, риган и сол. Добавяме яйцето и омесваме всичко добре. Оформяме хлебче, което завиваме в булото и слагаме в пръстен гювеч. Наоколо нареждаме нарязаните на филийки картофи и зелени домати. Посоляваме, заливаме с разтопеното масло и малко вода, захлупваме и печем около 2 часа в умерена фурна. Нарязваме готовото руло и го поднасяме в гювеча, в който сме го приготвили.

Руло по тетевенски

Прoдукти: 500 г кайма, 1 филия бял хляб, 1/2 к.ч. прясно мляко или вода, 2 сурови яйца, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол; зa плънката: 1 морков, 1 парче целина, 50 г сланина, 2 твърдо сварени яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с дребно нарязаните лук и магданоз, суровите яйца /без единия белтък, който сме отделили за намазване на рулото/, черен пипер и сол. Оставяме да отлежи около 30 мин на хладно и разстиламе върху мокра кърпа на правоъгълен пласт с дебелина около 2 см, върху който по дължина нареждаме продуктите за плънката по следния начин. Разрязваме твърдо сварените яйца по дължина на половинки и ги нареждаме през 3-4 см. Около тях нареждаме нарязаната на ивички сланина и предварително сварените в подсолена вода морков и целина, които също сме нарязали на ивички. С помощта на кърпата навиваме каймата с плънката на руло. Притискаме рулото по дължина и в краищата, за да не изпадне плънката и слагаме в намаслена тава. Намазваме рулото отгоре с отделения и леко разбит белтък, поръсваме с галетата, заливаме с олиото, набождаме на няколко места с вилица и печем в предварително загрята умерена фурна.

Руло със спанак и гъби

Прoдукти: 600-700 г крехко месо /филе или плешка/, 300 г спанак, 200 г гъби, 1 глава лук, половин пкетче краве масло, 2 с.л. галета, 4 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. бяло вино, 3-4 с.л. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме спанака, измиваме го и го нарязваме на ситно. Задушаваме гъбите, нарязани на парченца, и ситно нарязания лук в сгорещеното масло, докато се изпари водата. Прибавяме нарязания спанак, ситно нарязаните магданоз и копър, галетата, черен пипер и сол. Разбъркваме и задушаваме още 5 мин. Разрязваме месото и го начукваме добре, така че да се получи по-голям лист. Върху месото разстиламе приготвената плънка и нареждаме яйцата едно до друго. Навиваме месото на руло, слагаме го върху алуминиево фолио, намазваме с мазнина, поливаме с виното и загъваме фолиото. Печем в умерена фурна.

Руло с яйца и арпаджик

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 5 яйца, 4 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 глава лук, 500 г арпаджик, 1 ч.ч. бульон, 1 с.л. галета, магданоз, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата със ситно нарязания лук, 1 яйце, черен пипер, кимион и сол. Омесваме я добре и я разстиламе върху дъска. Сваряваме яйцата, обелваме ги и ги слагаме цели по дължината на растланата кайма. Навиваме каймата на руло, овалваме я в галета и я слагаме в намаслена тавичка. В отделен съд запържваме в сгорещената мазнина обеления арпаджик. Добавяме доматеното пюре, задушаваме 10 мин на тих огън и след това разреждаме с 1 ч.ч. горещ бульон. Изсипваме задушения арпаджик около рулото, слагаме тавата в предварително загрята умерена фурна и печем 20 мин, като по време на печенето обливаме рулото със соса. Поднасяме рулото нарязано и полято със сос, като отстрани сервираме арпаджика, а отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Руло от шницели с плънка и маслини

Прoдукти: 4 шницела, четвърт пакетче краве масло, 4 резенчета сланина, 1 глава лук, 1 к.ч. бяло вино, 1 скилидка чесън, 100 г зелени маслини, черен пипер, сол; зa плънката: 2 филии сух бял хляб без кората, 4 с.л. прясно мляко, 100 г гъби, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме хляба и го заливаме с млякото. Почистваме гъбите, измиваме ги и ги нарязваме на дребно. Скълцваме на ситно магданоза и чесъна. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Начукваме шницелите и разпределяме върху тях плънката. След това ги навиваме на руло и ги увиваме в резенчетата сланина. Вързваме ги с конец и ги изпържваме от всички страни в тенджера със сгорещена мазнина. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Връщаме рулцата в тенджерата, прибавяме виното, 1 к.ч. топла вода, черен пипер и сол на вкус. Захлупваме и варим 30 мин на умерен огън. Прибавяме изчистените от костилките маслини и доваряваме още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне отстраняваме конците и сланината.

Руло Уелингтън

Прoдукти: 1 кг телешко филе, сол, черен пипер, 60 г масло, 300 г готово бутер тесто, 1 жълтък; зa плънката: 1 глава лук, 150 г гъби, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 60 г масло, подправки за месо.
Нaчин на приготвяне: Измитото филе подсушаваме и го натриваме със сол и пипер. Стопяваме маслото и пържим филето на умерен котлон около 30 мин, като внимаваме да остане сочно. В разтопеното за плънката масло задушаваме 3-4 мин почистените и нарязани на ивички гъби, прибавяме нарязания на ситно лук, задушаваме още 2-3 мин и поръсваме с подправките. Разбъркваме плънката и я оставяме да изстине. Оставяме тестото да се отпусне, разточваме го на кора и разстиламе равномерно плънката в средата на тестото. Върху плънката слагаме филето, похлупваме двата края и навиваме на руло. Прищипваме добре краищата, намазваме с разбития жълтък и отгоре правим плетеничка от тесто. Загряваме фурната на 200°С и печем около 35 мин. Рулото може да се сервира топло или студено, нарязано на филийки.

Телешко руло “Соти”

Прoдукти: 500 г телешко месо, 200 г телешка кайма, 1 глава лук, 7-8 скилидки чесън, 1 лимон, 2 филии хляб, 300 г гъби, 2 големи моркова, 1 кубче телешки бульон, горчица, 1 яйце, 1 малка кофичка сметана, 150 г шунка - по желание.
Нaчин на приготвяне: Начукваме месото, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме с горчица от едната страна. Оставяме да престои не повече от час. Смесваме каймата с нарязаните лук, чесън, яйцето и намокрените филии хляб. Прибавяме настърганата лимоновата кора, омесваме добре сместа и я разстиламе върху намазаната с горчица страна на месото. Навиваме го на руло и връзваме с конец. Слагаме в тава и заливаме с телешкия бульон. Наоколо разстиламе нарязаните гъби и нарязаните на ситно моркови. Печем около 40 минути, като периодично поливаме рулото и обръщаме. След като е готово, слагаме в продълговата чиния и нарязваме на филии. Пасираме бульона с гъбите, добавяме сметаната и поднасяме отделно в сосиера.

Панирано пилешко руло

Прoдукти: 2 големи и 2 малки пилешки филета, сол, черен пипер, лимонов сок, 1 сварено яйце, 4-5 гъби от буркан, 4-5 с.л. грах, 30 г масло, 100 г настърган кашкавал, 2 яйца за паниране, галета, олио.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко филетата, наръсваме ги със сол, черен пипер и лимонов сок и ги оставяме да престоят 1 час в хладилника. Нарязваме свареното яйце ситно и го смесваме с омекналото масло, нарязаните гъби, граха, настъргания кашкавал и черен пипер на вкус. Така приготвената плънка разстиламе върху голямото филе и покриваме с малкото. Завиваме на руло, стагяме с конец и потапяме в разбитите яйца, галета, пак яйца и изпържваме до златисто в сгорещено олио. Поднасяме рулото, след като махаме конците и го нарязваме на резени.

Пилешко руло с гъби

Прoдукти: 500 г пилешко месо, 200 г мариновани гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 с.л. брашно, чесън на прах, черен пипер, магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Смиламе пилешкото месо заедно с лука и гъбите. Към сместа добавяме яйцето, брашното, чесъна на прах, солта, черния пипер и магданоза. Внимателно оформяме на руло и слагаме в обилно намазана със зехтин тавичка. Печем рулото в предварително загрята фурна до готовност.

Руло от кайма и грозде

Прoдукти: 800 г кайма, 1 глава лук, 1 с. л. масло, 50 г сметана, 3 яйца, 2 с. л. кълцан магданоз, 100 г червено грозде, 100 г бяло грозде, 2-3 с. л. брашно, 2 с. л. зехтин, 250 мл сухо бяло вино, 600 г бутер тесто, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме лука на много ситно и го задушаваме в масло. Омесваме го с каймата, сметаната, 2 яйца, магданоза, черния пипер и солта. Загряваме фурната на 200 градуса. Разстиламе каймата върху фолио на правоъгълник с дебелина 1 см. Смесваме зърната грозде и ги разпределяме върху каймата, навиваме на руло, поръсваме го с брашното и с олиото (зехтина). Слагаме го в тавичка, поръсваме с черния пипер, наливаме виното и печем около 50 минути. Изваждаме рулото и го оставяме да изстине. През това време разточваме бутер тестото във формата на правоъгълник с дебелина 2-3 см и в него завиваме рулото. Разбиваме третото яйце и намазваме отгоре. Печем около 30 мин при 200 градуса.

Руло от риба

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 8 рулца от раци, половин глава лук, 1 ч.ч. пюре от картофи, 8 каперси, галета, магданоз, бял пипер, масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе филето от риба заедно с лука. Овкусяваме със сол и бял пипер, омесваме добре и разстиламе върху намаслена тавичка на равен пласт. Отгоре намазваме с картофено пюре. Нарязваме рулцата от раци и смесваме с каперсите и наситнен магданоз. Тази смес поръсваме върху пюрето. Отлепваме внимателно рибната кайма от дъното на тавичката и завиваме на руло. Поръсваме с галета и разтопено масло и изпичаме в умерена фурна до готовност.

Рула от черен дроб с ябълки

Прoдукти: 500 г черен дроб, 1 глава лук, 4 ябълки, 200 г пушени гърди, дафинов лист, черен пипер, сол, 5-6 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода. Почистваме черния дроб и го нарязваме на резени, които леко начукваме. На всеки резен слагаме парченце пушени гърди, част от лука и парче ябълка. Завиваме на руло и забождаме с клечка или завързваме с конец. Запържваме рулата от всички страни в олиото и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с бульон или гореща вода и задушаваме под капак. След 20 минути подправяме със сол, черен пипер и дафинов лист и задушаваме до готовност.

Руло от телешко шкембе

Прoдукти: 1 кг сварено телешко шкембе, 300 г телешка кайма, 1 малка глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 2 ч.л. доматено пюре, четвърт пакетче краве масло, 4 с.л. счукана галета, 2 с.л брашно, 1 к.ч. вино, 3 ч.ч. бульон по избор, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От каймата, ситно нарязаните магданоз и лук, яйцето, ориза, галетата и сол на вкус приготвяме плънка, която увиваме в свареното шкембе. Стягаме добре рулото с канап. Нарязваме на ситно корените, заливаме ги с бульона и кипваме. Пускаме завързаното руло и го варим около 1 час и 30 мин. След това го изваждаме, освобождаваме го от канапа и го нарязваме на филии. Претриваме през сито сварените корени и ги връщаме в прецедения бульон. Прибавяме виното, доматеното пюре, размито с малко вода, и сол на вкус. Кипваме соса, застройваме го с размитото със студена вода брашно и варим 5-6 мин. После заливаме със соса филиите руло, които сме разпределили в чиниите за сервиране. При поднасяне заливаме всяка порция с разтопеното масло.

Рулца с горчица и чесън

Прoдукти: 600 г свинско месо от филето, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. червено вино, 150 г пушени гърди, 1 с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, 1 с.л. горчица, 2-3 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, които начукваме добре и поръсваме със сол и черен пипер. Нарязваме лука на филийки, смесваме го със ситно нарязаните, и разпределяме сместа върху месото, което след това навиваме на рулца и завързваме с канап. В тавичка сгорещяваме маслото и запържваме леко рулцата от всички страни. Размиваме във виното брашното, доматеното пюре и горчицата, прибавяме счукания чесън, посоляваме на вкус и изливаме соса върху рулцата. Покриваме тавичката с алуминиево фолио и запичаме в умерена фурна.

Руло с мента

Прoдукти: 2 по-дебели тестени кори, 1300 г кайма смес, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 150 г шунка, 1 ч.л. ситно нарязан босилек, 2 яйца, 3 жълтъка, сол, черен пипер, 1 с.л. майонеза, 120 г пушено сирене, пресни листенца мента
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите в подходяща тава и леко ги напръскваме да понабъбнат. Смиламе половината шунка и я смесваме с каймата, наситнените лук и чесън, яйцата, 2 жълтъка, майонезата и подправките. Разбъркваме добре, като прибавяме малко топла вода, за да стане каймата по-пухкава. Разстиламе я на равномерен пласт върху корите като по средата разпределяме парченцата топено сирене и филийки от шунката. Навиваме корите на стегнато руло, което отгоре намазваме с последния жълтък и наръсваме с наситнената мента. Печем първо на слаба, а после на силна фурна, докато рулото хване приятна коричка.

Руло с месо и домати

Прoдукти: 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол; зa плънката: 300 г кайма, 1-2 глави лук, 1 –2 доматчета, 150 г пушено сирене, 6-7 гъби, 200 г лапад, черен пипер, магданоз, кашкавал за поръсване.
Нaчин на приготвяне: От продуктите за палачинката приготвяме тесто и оформяме голяма палачинка. Печем я в умерено загрята фурна в тавичка с размери 30 х40 см, в която предварително сме загряли 100 г масло. За плънката запържваме каймата, доматите, лука и гъбите. Прибавяме нарязаното на малки късчета пушено сирене, магданоз, черен пипер и сол. Плънката изсипваме по средата на палачинката, завиваме на руло и поръсваме с настърган кашкавал. Връщаме рулото във фурната и печем няколко минути, докато се разтопи кашкавала.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Предзимно засяване на зеленчуци

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...

Кога кафето е опасно за сърцето?

Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Начало