Още рецепти » Как се прави медовина

 Как се прави медовина

Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Този начин се използва много рядко, понеже напитката е по-слаба на аромат.
Приготвянето на силната медовина не е трудно. За да се получат 5 л напитка са необходими 5 л мека, дестилирана вода, в която се разтварят около 2 кг чист мед. Сместта се вари заедно с 10 г канела, начупена на дребни късчета и 7-8 г карамфилчета, докато течността се намали до половина. Пяната се отстранява. Съдът трябва да е захлупен и съвършено чист без каквато и да е миризма. Вкусът ще стане фантастичен, ако прибавите около 20 мл хубав коняк и корите на 2 лимона.
После охладете топлата течност до 30-32 градуса. Може да налеете в дамаджана или в стъклени бутилки. На тапите се поставя отдушник, понеже ще има макар и слаба алкохолна ферментация. За да започне се добавя около 4-5 г хлебна мая.
Преди разливането добре е да прецедите медовината през фино, чисто платно. За около 20 дни ще протече алкохолната ферментация при температура в помещението около 20 градуса. Периодично дегустирайте и щом ви хареса, значи става за пиене. Бъдещото съхранение обаче трябва да е при около 8-10 градуса.
Медовината се консумира охладена при около 12 градуса и има приятна резливост. Тя е същевременно приятно, освежително, хранително, диетично питие. Подхранва организма и регулира храносмилането. Алкохолът й е около 3-4 градуса.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Лантаната се размножава с резници

Родът Lantana обхваща около 50 вида, които се срещат в топлите ариали на разпространение на Америка, Азия и Африка. Голям брой от тях имат много добри украсни качества. Най-интересни са видовете: ...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Какво да сготвим със сушени сливи

Зрял фасул със сини сливи Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол...

Десерти с кайсии

Сладкиш с кайсии Прoдукти: 250 г краве масло, 250 г пудра захар, 4 яйца, 2 ч.ч. брашно, 500 г кайсии Разбиваме маслото и пудрата захар в продължение на 20 мин с миксер. Прибавяме жълтъците и п...

Начало