Още рецепти » Как се прави кебап

 Как се прави кебап

Пиян кебап

Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кората според броя на порциите, 1 яйце, 3 с. л. галета, олио, черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го запържваме в сгорещеното олио до зачервяване. Изваждаме го с решетеста лъжица и го оставяме на топло. В същата мазнина запържваме лука и морковите, нарязани на кубчета. Прибавяме доматеното пюре и брашното, разбъркваме добре и разреждаме с виното. Доливаме с топла вода и връщаме месото при зеленчуците. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, прибавяме дафинов лист. 10 минути преди да стане готов кебапът, прибавяме нароненото грозде. Оставяме да поври. Панираме филийките хляб с яйцата и галетата и ги поднасяме с ястието.

Винен кебап

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 1/2 ч.ч. олио, 4-5 глави лук, 1 морков, 1 глава целина, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. вино, 1-2 дафинови листа, 5-6 зърна черен пипер, 1/2 връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите, нарязваме го на малки парчета и задушаваме в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета целина и моркови. Когато месото и зеленчуците омекнат, прибавяме доматеното пюре, брашното и червения пипер. Заливаме ястието с виното и гореща вода, посоляваме и оставяме да ври на тих огън заедно с дафиновия лист и черния пипер. След 30 минути сваляме от огъня и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Тас-кебап

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 1/2 ч.ч. растително масло, 4 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. вино, 10 зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите, нарязваме на парченца и задушаваме в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме доматеното пюре, брашното и червения пипер. Заливаме ястието с бульон или гореща вода, посоляваме и оставяме да ври на умерен огън. Когато месото омекне, прибавяме черния пипер, бахара и виното. Готовото ястие трябва да остане на мазнина. Поднасяме кебапа поръсен със ситно нарязан магданоз.

Родопски кебап

Прoдукти: 600-700 г обезкостено телешко месо, 6 с.л. олио, 2 глави лук, 1 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. ориз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го запържваме в половината от олиото. Добавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Щом стане златист, сипваме брашното и доматеното пюре, размито в малко вода. Наливаме топла вода, която да покрие продуктите, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и варим на тих огън, докато месото омекне. Отделно запържваме ориза в останалата мазнина. Щом стане стъклен, наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекне. Разпределяме задушения ориз в чиниите за сервиране, а върху него подреждаме месото.

Друсан кебап

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. олио, 3 глави лук, 2 сухи червени чушки, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, слагаме го в тавичка, наливаме олиото и запичаме в умерена фурна. Щом месото поомекне, прибавяме нарязания на люспи лук, черния пипер и чушките. Посоляваме на вкус, наливаме 1 к.ч. топла вода и без да разбъркваме слагаме във фурната. Печем при умерена температура, като периодично раздрусваме тавата.

Врачански кебап

Прoдукти: 800 г свинско месо, 2 глави лук, 2-3 чушки, 1-2 люти чушлета, 2-3 моркова, 2 домата (може и от консерва), 2 скилидки чесън, 150 г гъби, 30 г грозде или стафиди, 1/2 к.ч. вино, целина, чубрица, сол, олио, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца, които нанизваме на шишчета и леко запичаме на скара. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме лука на дребно. Изпичаме чушките, обелваме ги и ги нарязваме на едри парчета. Останалите продукти също нарязваме на ситно. Смесваме всички зеленчуци, прибавяме и стафидите. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и стрита чубрица. Прибавяме полуизпеченото месо. Изсипваме всичко в пръстен гювеч с капак, наливаме виното и малко вода, захлупваме и задушаваме на тих огън.

Грудовски кебап

Прoдукти: 500 г свинско месо, 250 г свински черен дроб, 1,5 к.ч. олио или разтопена мас, 3 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 2,5 ч.ч. зелева чорба, 5 люти чушлета, 1 к.ч. вино, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме леко в сгорещената мазнина, след което го задушаваме заедно с черния дроб и лука, също нарязани на кубчета. Прибавяме размитото във виното доматено пюре, червения пипер и лютите чушлета. Заливаме със зелевата чорба и оставяме да ври на тих огън. Преди поднасяне поръсваме ястието със стрита чубрица.

Дряновски кебап

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 500 г арпаджик, 500 г картофи, 4-5 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло /или олио/, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 1 с.л. натрошен сух джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, измиваме го и го нарязваме на кубчета. Изпържваме го в сгорещената маснина и го изваждаме с решетестта лъжица. Сипваме в същата мазнина доматите, които сме обелили и настъргали на едро ренде. След десетина минути прибавяме обеления арпаджик и подправките и задушаваме 2-3 мин. След това връщаме месото, наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, захлупваме и варим на тих огън. Когато месото омекне, прибавяме обелените и нарязани на кръгчета картофи, посоляваме на вкус, захлупваме и продължаваме да варим, докато омекнат и картофите.

Кавърма-кебап

Прoдукти: 750 г свинско месо, 1 к.ч. олио, 3 стръка праз, 3 червени чушки, 1-2 с.л. вино, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. сминдух, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и леко го запържваме леко в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания праз и нарязаните на парченца пиперки. След като позапържим и тях, прибавяме доматеното пюре, размити в 1-2 с.л. вода. Наливаме виното и малко топла вода. Посоляваме, поръсваме с чубрица, сминдух и черен пипер и задушаваме ястието на тих огън, докато остане на мазнина.

Варен кебап

Прoдукти: 600 г месо по избор, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 ч.л. доматено пюре, 1 непълна к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обекостяваме месото. Нарязваме го на малки парченца, посоляваме, пускаме парченцата в съд с кипяща вода, към която сме добавили 3 с.л. олио, и варим. В останалата мазнина задушаваме до омекване ситно нарязаните лук и корени за супа, поръсваме с червения пипер, прибавяме размитото доматено пюре и разбъркваме. Добавяме и месото заедно с бульона. Посоляваме ястието и го оставяме да къкри на тих огън до сваряването на месото. След това прибавяме размитото в млякото брашно и след няколко минути оттегляме от огъня.

Кебап от свинско месо с картофи

Прoдукти: 600 г свинско месо от бута, 2 с.л. олио, 2 глави лук, 3-4 средно големи картофа, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме мазнините от месото, нарязваме го на малки кубчета и го слагаме в нагорещена суха тенджера. Държим тенджерата отворена на умерен огън, докато месото побелее, като постоянно бъркаме с дървена лъжица. После наливаме мазнината и запържваме леко месото. Прибавяме нарязания на филийки лук и го запържваме до златисто. Тогава поръсваме с червения пипер, разбъркваме, слагаме нарязаните на кубчета картофи и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Захлупваме и варим на умерен огън, докато месото и картофите омекнат. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Поднасяме кебапа топъл.

Кебап с гъби

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. мазнина, 5 глави лук, 1 глава чесън, 250 г гъби, 1 с.л. брашно, 5 домата, черен пипер, чубрица, 1 к.ч. вино, някоко резенчета лимон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета и го запържваме в мазнината. Слагаме и нарязания лук, скилидките чесън, нарязаните гъби. После добавяме брашното и настърганите домати, чубрицата, черния пипер и виното. Пускаме и резенчетата лимон. Оставяме да ври на бавен огън, докато остане на мазнина. Поднасяме с гарнитура от задушен ориз или картофено пюре.

Бърз кебап със зеленчуци

Прoдукти: 600 г крехко свинско месо от плешката, 4 домата, 4 пиперки, 3-4 картофа, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, пиперките, лука и картофите и ги нарязваме на филийки. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки и го слагаме в тенджера под налягане. Покриваме го с нарязаните зеленчуци и добавяме настърганите домати, чесъна и мазнината. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и стрита чубрица и наливаме 1 ч.ч. топла вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 30 мин. Преди поднасяне поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз.

Агнешки кебап с вино

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пo-едри кубчета и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязания лук и задушаваме 15 мин на тих огън. Прибавяме размитото доматено пюре и червения пипер и заливаме с 2 ч.ч. горещ бульон. Сипваме виното и варим на тих огън 30 мин, докато месото омекне напълно. Накрая добавяме размитото брашно и поръсваме със ситно нарязани пресен джоджен и магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вашите предложения за постите

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...

Вкусни гозби с пресни картофи

Задушени пресни картофи Прoдукти: 500 г пресни картофи, 60 г краве масло, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на парчета. (По желание можем да ги оставим цели.)...

Проектиране и строеж на алпинеуми

Алпинеумите водят началото си от недалечно минало. Те са се изграждали с учебна и научна цел за опознаване на високопланинската флора в ботаническите градини, а в последствие започват да се използват...

Вкусни соленки

Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...

Начало