Още рецепти » МАНДЖИ С АРПАДЖИК

 МАНДЖИ С АРПАДЖИК

Безмесен чумлек в гърне

Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне:Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещеното олио до златист цвят. Прибавяме обелените и настъргани домати, обелените лукчета, чесъна, черния и червения пипер, дафиновия лист и малко вода. Посоляваме и поръсваме с чубрица. Изсипваме продуктите в пръстен съд, захлупваме и задушаваме до омекване на лукчетата. Накрая прибавяме размитото в студена вода брашно. Оставяме ястието да поври още 5-6 мин и отстраняваме от огъня.

Вегитарианска попска яхния

Продукти за 4 порции: 1-2 моркова, половин главичка целина, 1 глава лук, 2 стръка праз, 1 ч.ч. олио, 1 кг арпаджик, 2 глави чесън на скилидки, 1-2 дафинови листа, 1 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне:Настъргваме морковите и целината и на едро ренде. Изсипваме ги в глинен съд, в който сме налели олиото. Задушаваме ги заедно с лука и праза. Когато зеленчукът омекне, прибавяме червения пипер, обеления арпаджик, обеления чесън и дафиновите листа. Наливаме толкова вода, колкото да покрие зеленчуците. Задушаваме, докато лукът поомекне, прибавяме размитите във вода брашно и доматено пюре и поръсваме с оцет. Захлупваме плътно с капака и го замазваме с тесто. Варим 20 мин на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Плакия от бамя и гъби

Продукти за 4 порции: 500 г бамя, 1 ч.ч. ситно нарязани гъби, 1 ч.ч. дребни лукчета /арпаджик/, 5-6 скилидки чесън, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне:Слагаме бамята в тенджера заедно със ситно нарязаните гъби, арпаджика и нарязаните скилидки чесън. Наливаме олиото и виното и подправяме със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Отгоре нареждаме нарязаните на кръгчета домати, захлупваме плътно и сваряваме ястието на слаб огън.

Гювеч с ориз и лукчета

Продукти за 4 порции: 20-25 малки лукчета, 2-3 с.л. оцет, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 1/2 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лукчетата, разцепваме ги до половината на кръст и ги варим до омекване във вода, към която сме прибавили оцета и малко сол. Отделно нарязваме на ситно лука и чесъна. Посоляваме и запържваме в 1 к.ч. олио. Прибавяме ориза и също го позапържваме. Наливаме 2 1/2ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и оставяме сместа да ври, докато се посвари оризът. Тогава изсипваме в намаслена тавичка, нареждаме отгоре лукчетата, така че да потънат наполовина, и заливаме с останалото олио. Печем гювеча в умерено силна фурна.

Манастирска яхния

Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 1глава лук, 250 г картофи, 1 морков, 1 парче целина, 200 г арпаджик, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 2 домата, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме арпаджика, почистените от костилките маслини, нарязаните на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме ориза и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след 10 мин - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Агнешко по ориенталски

Продукти за 4 порции: 1 агнешка плешка, 200 г сурова наденица, 2 глави лук, 150 г малки лукчета /арпаджик/, 100 г пушени гърди, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. червено вино, 3 картофа, 1 връзка магданоз, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костите от плешката, без да разрязваме ципата. Измиваме и поръсваме със сол, черен и червен пипер. Нарязваме на ситно лука и магданоза и ги запържваме. Прибавяме към тях каймата от суровата наденица и ситно нарязаните пушени гърди. Посоляваме на вкус. С така приготвената смес пълним плешката, завиваме я като руло, завързваме добре с канап. Запържваме плешката от всички страни в сгорещена мазнина. Прибавяме обелените лукчета цели, виното, 1 ч.ч. вода, настърганите картофи, червен пипер и сол. Варим на умерен огън около час и половина, докато течността изври наполовина. По желание можем да сгъстим соса с 1 с.л. брашно, размито в студена вода. Преди сервиране отстраняваме канапа и нарязваме месото на филии.

Заек, задушен в пръстен гювеч

Продукти за 4-5 порции: 1 кг заешко месо, 500 г дребни лукчета /арпаджик/, 50 г сланина, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 4 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, смлян черен пипер, сол, 1-2 ч.ч. оцет за маринатата.

Нaчин на приготвяне: Киснем заешкото месо 5-6 часа в марината, приготвена от равни количества вода и оцет. Измиваме го, нарязваме го на парчета и намазваме парчетата с мазнина. Нареждаме месото в глинен гювеч и го покриваме с един ред цели обелени лукчета. Върху арпаджика нареждаме малки парченца сланина, добавяме зърната бахар и черен пипер и заливаме с подсолена гореща вода, така че водата да е 1 см над продуктите. Захлупваме, замазваме капака с тесто и варим около 3 часа на тих огън. Готовото ястие поръсваме с черен пипер.

Месни топки в кисело мляко

Продукти за 4 порции: 400 г кайма /смес/, 500 г арпаджик, половин глава лук, 3 с.л. брашно, 4 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка канела, черен пипер, сух джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с яйцето, ситно нарязания лук, черен пипер, канела и сол. Оформяме ги на топчета с големината на орех, овалваме топчетата в 1 с.л. от брашното и ги изпържваме в част от олиото. Обелваме арпаджика, измиваме го и го задушаваме в останалото олио. Прибавяме останалото брашно и го запържваме до златисто. Разреждаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Когато сместа заври, сипваме разбитото кисело мляко и прибавяме изпържените топчета. Оставяме ястието да се вари около 15 мин. Накрая посоляваме, подправяме със счукания чесън и поръсваме със стрития сух джоджен.

Овнешко рагу

Продукти за 4 порции: 1 кг овнешко месо от гърдите, 2 супени лъжици брашно, 3 скилидки чесън, 2 супени лъжици доматено пюре, 200 г дребен лук, 2 моркова, 500 г картофи, 1 кафена чаша олио, 1 дафинов лист, половин връзка магданоз, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и запържваме в олиото, наръсваме с брашното и пържим още няколко минути като разбъркваме. Добавяме настъргания чесън и вода, колкото да покрие месото. Прибавяме доматеното пюре, дафиновия лист, черния пипер. Посоляваме и оставяме да ври около 40 мин. През това време обелваме лука, нарязваме морковите, обелваме и нарязваме на едри парчета картофите. Прибавяме всичко към ястието. Варим до пълно сваряване, като преди сервиране поръсваме с наситнен магданоз.

Попска яхния

Продукти за 4 порции: 800-900 г говеждо месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 кг малки лукчета /арпаджик/, 1 глава чесън, 1/2 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. доматено пюре,1 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, кимион, дафинов лист, бахар, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го нарязваме на малки късчета. Обелваме арпаджика и чесъна и ги запържваме в разтопената мас, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица. За да запазят формата си, лукчетата не се солят. Изваждаме изпържените лукчета с решетеста лъжица и слагаме в същата мазнина парчетата месо, които сме поръсили със сол, черен и червен пипер. Запържваме месото от всички страни. Прибавяме изпържените лукчета, доматеното пюре и бялото вино, бахара, дафиновия лук и счукания и пресят кимион. Захлупваме ястието и оставяме да ври на тих огън. Постепенно лукчетата поемат парата от яхнията, а месото се задушава и става меко. Добавяме по малко вода, докато ястието се свари напълно, а лукчетата се налеят хубаво със сок. Преди да отстраним от огъня, прибавяме припеченото брашно, което сме размили в малко вода, и кипваме яхнията.

Свинско рагу със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 400 г свинско месо, 200 г зрял фасул, 200 г моркови, 200 г гъби, 300 г картофи, 150 г малки лукчета, 80 мл мазнина, 1 ч.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 600 г домати, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ във вода почистения и измит фасул. На следващия ден го варим до омекване в подсолена вода. Нарязваме месото на четири порции, посоляваме, изпържваме го в сгорещената мазнина и леко го задушаваме. Прибавяме обелените лукчета и нарязаните на парченца моркови, наливаме малко топла вода и продължаваме да задушаваме. След малко прибавяме гъбите и попарените, обелени и нарязани на по-големи парчета домати, обелените и нарязани на кръгчета картофи и размитото във виното картофено брашно и задушаваме.

Задушени хапки по манастирски

Продукти за 6-8 порции: 1,2 кг шарено свинско месо, 5-6 моркова, половин глава целина заедно с листата, 2 глави лук, 1-2 ябълки, 5-6 гъби, 1-2 с.л. къпини, 1 с.л. лимонов сок, 2 ч.ч. вино, 1 ч.л. доматено пюре, 1 стрък праз с част от листата, 10-15 малки лукчета, 2 корена от магданоз, 1 дафинов лист, 1-2 с.л. брашно, джоджен, черен и червен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме и го пържим няколко минути под похлупак в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и продължаваме да пържим. След още четвърт част прибавяме почистените и ситно нарязани моркови, целина, магданозени корени, ябълки и лук. Прибавяме също така къпините. Заливаме с 1 ч.ч. топла вода и задушаваме 20-30 мин на силен огън. След това прибавяме лукчетата, гъбите, доматеното пюре, лимоновия сок, половината вино, джоджена, черния и червения пипер и сол на вкус. Захлупваме, замазваме капака с тесто и печем 30 мин в умерена фурна. Накрая прибавяме останалото вино и брашното, размито в малко студена вода, кипваме ястието и след 5-6 мин го отстраняваме от огъня.

Котлети с мариновани лукчета

Продукти за 4 порции: 4 свински котлета по 200 г, 50 г брашно, сол, черен пипер, 50 мл зехтин, 2 глави лук, 450 г цели консервирани домати със сока, 250 мл червено вино, 150 г сладки мариновани лукчета, 1 с.л. оцет, мащерка, сол, черен пипер, 1 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, солта и пипера. С дървено чукче изтъняваме леко котлетите, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в тиган с двойно дъно в 1 с.л. зехтин. Прехвърляме ги в огнеупорен съд, отцедени от мазнината. Доливаме в тигана останалия зехтин и пържим 2 мин нарязания на ситно лук. Прибавяме нарязаните на парченца домати заедно със сока, подправяме със сол и черен пипер и готвим, докато течността поизври. Прибавяме виното, оцета и отцедените от маринатата лукчета. Готвим още 3 мин. Подправяме с мащерката. Заливаме котлетите с този сос и ги наръсваме със захарта. Захлупваме и печем 1 час на 180°С.

Руло с яйца и арпаджик

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 5 яйца, 4 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 глава лук, 500 г арпаджик, 1 ч.ч. бульон, 1 с.л. галета, магданоз, кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата със ситно нарязания лук, 1 яйце, черен пипер, кимион и сол. Омесваме я добре и я разстиламе върху дъска. Сваряваме яйцата, обелваме ги и ги слагаме цели по дължината на растланата кайма. Навиваме каймата на руло, овалваме я в галета и я слагаме в намаслена тавичка. В отделен съд запържваме в сгорещената мазнина обеления арпаджик. Добавяме доматеното пюре, задушаваме 10 мин на тих огън и след това разреждаме с 1 ч.ч. горещ бульон. Изсипваме задушения арпаджик около рулото, слагаме тавата в предварително загрята умерена фурна и печем 20 мин, като по време на печенето обливаме рулото със соса. Поднасяме рулото нарязано и полято със сос, като отстрани сервираме арпаджика, а отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Свинско по орманджийски

Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо от бута, 100 г свинска мас, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен пащърнак, 100 г дребни лукчета, 2 домата, 1/2 к.ч. червено вино, 1 дафинов лист, бахар, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото, след което го нарязваме на порции. Посоляваме порциите и ги изпържваме до зачервяване от всички страни. Прибавяме изчистените лукчета и нарязаните на кубчета корени и задушаваме заедно с месото, докато поомекнат. Тогава прибавяме нарязаните домати, посоляваме, слагаме подправките и доливаме малко вода. Сипваме ястието в пръстен съд, захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме 1 час в умерено слаба фурна.

Телешки котлети по селски

Продукти за 5 порции: 5 телешки котлета /около 1 кг/, 2-3 с.л. брашно, 250 г варена сланина от гърдите, 150 г арпаджик, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио /или 1 пакетче краве масло/, 750 г картофи, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетите. Подсушаваме ги, поръсваме ги със сол и черен пипер и ги пържим в от двете страни до златистокафяво. Нарязваме сланината на правоъгълничета. Почистваме арпаджика и запържваме лукчетата както са цели, докато се зачервят. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на филийки и ги посоляваме. Нареждаме котлетите в подходящ съд, около тях подреждаме изпържения арпаджик и нарязаните картофи. Поръсваме със счукания чесън, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Захлупваме и задушаваме 5-6 мин в умерена фурна.

Пиле “Аблама”

Продукти за 4 порции: 1 средно голямо пиле, 300 г арпаджик, 1 пакетче краве масло, 4 с.л. брашно, 4 лимона, кимион, суха чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме пилето в сгорещената мазнина до златисто. Пилето е готово, когато при набождане пуска бистър сок. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме до омекване целите главички лук, после ги изваждаме да се отцедят. В част от мазнината запържваме брашното, разреждаме с 1 ч.ч. бульон и варим, за да получим гъст сос. Накрая прибавяме лимонов сок, кимион, чубрица, и сол на вкус. Разделяме пилето на порции, нареждаме го в плато, нареждаме върху него лукчетата и заливаме със соса. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пиле на фурна

Продукти за 5 порции: 1 голямо пиле, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. разтопено краве масло, 150 г пушени гърди, 250 г арпаджик, 3 моркова, 500 г картофи, 2 главички чесън, магданоз, мащерка, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме пилето със смес от предварително счукания чесън, половината от кравето масло и сол. Вкарваме краката в коремната кухина, а крилата кръстосваме на гърба. Нарязваме пушените гърди на малки кубчета, бланшираме ги във вряща вода, изваждат и ги запържваме в сухо тиганче. Поотделно в малко мазнина задушаваме нарязаните на кубчета моркови и картофи и целите лукчета. Сгорещяваме 1 с.л. от мазнината и запържваме пилето от всички страни до златисто оцветяване. Прибавяме последователно морковите, картофите, лукчетата, подправките и 1 ч.ч. вода. Задушава във фурната около 20 мин, като често обръщаме пилето, а останалите продукти размесваме чрез разклащане на тавичката. Нарязваме готовото пиле на порции, гарнираме с продуктите, в които е задушено и поливаме със соса от тавичката.

Попска яхния с бъбреци

Продукти за 6 порции: 500-600 г бъбреци, 2-3 ч.ч. айрян, 2 глави лук, 500 г арпаджик, 1 скилидка чесън, 2-3 домата, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 2 ч.ч. бульон, 1 ч.ч. вино, 1 с.л. оцет, 1 дафинов лист, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бъбреците от лойта и ципите. Разрязваме ги по дължина, измиваме ги много добре, заливаме ги с айряна и ги оставяме да киснат. След 2 часа ги изваждаме, подсушаваме ги и ги варим, докато поомекнат във вода, към която сме прибавили оцета. Изваждаме ги, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в гореща мазнина. Отделно нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Когато стане златист, поръсваме леко препеченото брашно и прибавяме размитото в малко вода доматено пюре. Прибавяме и бъбреците, заливаме с виното и бульона и кипваме сместа. След това последователно прибавяме почистения арпаджик, скилидката чесън, обелените и настъргани домати, дафиновия лист. Захлупваме и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато се свари арпаджика. Накрая посоляваме, отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.

Телешки език с арпаджик

Продукти за 4 порции: 1 телешки език, 10-15 главички дребни лукчета /арпаджик/, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 3 с.л. доматено пюре, 4-5 скилидки чесън, 1 дафинов лист, сух босилек, суха мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме езика и го варим 10 мин в леко подсолена вода. След това изплакваме със студена вода и го обелваме с остър нож. Пържим езика в гореща мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина слагаме почистения арпаджик и брашното. Разбъркваме, добавяме размитото с малко вода доматено пюре и заливаме с още вода. Връщаме нарязания на парчета език в соса, пускаме скилидките чесън, дафиновия лист, босилек и мащерка. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Захлупваме добре с капак и варим още час и половина на тих огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да направим КЕБАП

Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...

За някои неразположения през бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Как да си завъдите мандарина

Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...

Закуски със сирене

Кифлички със сирене Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 2 яйцa. Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с едно от яйцата. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори...

Начало