31.03.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Имел бял
Viscum album L.
Сем. Имелови – Loranthaceae

Описание:

Малко полупаразитно храстче с почти сферична коронка, което се прикрепва посредством кореноподобни образувания към клоните на иглолистните и широколистните дървета. Стъблото е голо и силно разклонено, високо до 50 см. Във възлите на клонките, които са членести, са разположени листата, цветовете и плодовете. Листата са тясно ланцетни, кожести, срещуположни. Растението е двудомно, като цветовете са жълто-зелени, събрани от 3-5 заедно. Мъжките имат 3-4 листно венче и 3-4 тичинки, а женските са с четирилистна чаша, 4 венчелистчета и 1 близалце. Плодовете са топчести, отначало зелени, а впоследствие бели или зеленикаво жълти с черни семена, обвити в лепкава маса. Цъфти м. март - април.

Разпространение:

Из горите - главно в Източна и Южна България.

Употребявана част:

За медицински цели се употребяват клонките с листата на растението.

Бране и сушене:

Билката се бере от септември до април, като се реже на 25 см от върха. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушената билка е с тъмнозелен цвят, без мирис и с горчив вкус.

Внимание! Да не се смесва с черния имел (Loranthus europaeus L.), който паразитира по дъбови дървета. Листата му са лопатовидни, продълговати и опадливи.

Действие и употреба:

Билката има кръвоспиращо, пикочогонно и хипотензивно действие. Употребява се при високо кръвно налягане, атеросклероза, епилепсия (взет от бреза), мигрена, за-дух, хистерия, кръвотечения.

Рецепта

1 суп. лъжица ситно нарязани клонки с листата се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023