12.04.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  3193  |   0  
Птиче просо разбива жлъчните камъни
Отдавна птичето просо не е храна само за птиците, а помощник на човека в неговата алтернативна борба с болестите. Птичето просо е много хранително. То съдържа 2 пъти повече аскорбинова киселина, отколкото лимона или шипката. В народната медицина се използва за раздробяване на камъни, които се превръщат в пясък. А той по-лесно излиза с урината или жлъчката. Ще бъде обаче голяма грешка, ако всички решим да церим жлъчно-каменната болест с птиче просо. Трябва да се има предвид, че то силно повишава тонуса на гладката мускулатура. Това е полезно например за овладяване на маточното кръвотечение при раждане, когато нито едно кръвоспиращо средство не помага и може да настъпи смърт от масивното кървене. Но не всички камъни се поддават на лечение с птиче просо. То не може да раздроби неконтрастните, големите и свръхтвърдите коралови камъни. Нерядко просото, вследствие на тонизирането на жлъчния мехур и заклещването на камъка в жлъчния мехур, провокира жлъчна колика с появата на механична жълтеница и гноен холецистит.

ВНИМАНИЕ!

Самолечението е недопустимо. Полезните свойства на просото могат да се превърнат в нещастие, ако се прилага, без да се имат предвид неговите противопоказания:
• При хората в средна и по-голяма възраст, при страдащите от стенокардии, както и при хора в слединфарктно състояние, склонни към тромбофлебит, просото може да предизвика тромбоза, усилена стенокардия, инфаркт или инсулт.
• При по-младите жени с жлъчно-каменна болест се наблюдава падане на артериалното налягане и еластичен запек, както и конвулсивно съкращаване на гладките мускули на хранопровода. Със своето хипотензивно, слепващо и тонизиращо гладката мускулатура на хранопровода действие просото може само да влоши състоянието на болния.
Ако сте решили да приложите върху себе си или върху свой близък целебната сила на птичето просо, това трябва да стане с разрешението и под контрола на опитен фитотерапевт. Схемата на лечение и подробности във връзка с лечението може да ви предложи само специалист, който познава вашето състояние.
26.10.2015 г. / д-р Севдалина Цанева
Най-четеното в "Болежки"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021