09.12.2022 година
1564339898.swf
Г
ъби
Оловносива отровна гъба
Entoloma lividum (Вull, ех Fr.) Quеl.
ОТРОВНА ГЪБА. Отнася се към гъбите, чиито токсини се проявяват бързо след консумацията на гъбата (около 30 мин), с т. нар. атропиново действие. Парвоначалните признаци са голяма отпадналост, усилен пулс, болки в стомаха и черния дроб. Бързите прояви на отравянето дават възможност да се вземат спешни мерки за изхвърляне на храната и за намеса на лекар.
Расте през лятото и есента само в широколистните гори.

ОПИСАНИЕ:

Шапката отначало е изпъкнала при младата гъба, с подвит навътре ръб, а по-късно става почти разперена, с равен, непрекъснат ръб. Диаметърът варира от 5-6 до 15-20 см. Има съвсем гладка повърхност, с малка издатина в средата на шапката. Цветът на кожицата е с доста различни тоналности: основно е жълтобелезникава, бледоси-ва до кафеникавосива.
Плодовото месо е здраво, дебело около 1 см, с чисто бял цвят и приятен мирис на брашно, но с неприятен, натрапчив вкус.
Пластинките са много широки (над 2 см), разредени, също в различни тоналности: жълто-бели (основен цвят), жълтокафеникави, а при застарелите екземпляри -червеникави.
Спорите са бледорозови. Споровият прашец е бледорозовокафеникав.
Пънчето е типично бухалковидно, долу по-широко, с много здраво месо, 6-12 см високо и дебело 2-4 см (в най-широката си част), белезникаво.

Може да се смеси с гъбата горчива миризливка, която също е слабо отровна гъба, но и с ядливата брашнена гъба. И трите вида гъби растат предимно в широколистни гори и по едно и също време.
15.06.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022