ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна и с типичен приятен гъбен мирис. Расте след топли дъждове през пролетта и през есента. Среща се предимно по егреци, наторени места, ливади, градини. Бере се веднага след дъжд. ОПИСАНИЕ: Средно голяма гъба, с диаметър на шапката 5 - 10 см (отделни ...
ЯДЛИВА ГЪБА със силен аромат, подходяща за супи и подправки след изсушаване. Приета в по-големи количества, е трудна за храносмилане. Расте на алкални и глинести почви, по стари пожарища, просветлени поляни, под храстите, по окосени ливади, върбалаци, като предпочита райони на ...
ЯДЛИВА ГЪБА с характерни вкусови качества и аромат. Подходяща е за всякаква кулинарна обработка. Расте в късна пролет, през лятото (при валежи) и през есента. Предпочита смесените, широколистните и боровите гори, като расте обикновено в окрайнините на гората. През есента трудн...
ГЪБАТА Е КАТЕГОРИЧНО ОТРОВНА! Препоръката да се консумира само в млада възраст е неправилна. Даже и след изваряване причинява разстройства в храносмилателната система, кръвообращението и др. Действието на токсина й се проявява много бързо след консумацията, особено ако са консуми...
ЯДЛИВА ГЪБА, с приятен вкус и аромат. Консумира се само след обработка с вряща вода. Не е подходяща за сушене. Расте в широколистните гори, но и в смесените в находища. Рядка гъба. Появява се в края на у пролетта, през лятото и есента. ОПИСАНИЕ: Шапката е с диаметър ...
ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, но без особено подчертан аромат. Застарелите екземпляри са силно напоени с вода не само от падналите дъждове, но и от роса и при влажно време, т. е. тя е силно хигроскопична, както и почти всички масловки. Когато стане кафява, гъбата е негодна за консумация. ...