Гъби » Печурка горска

 Печурка горска
Agaricus silvestris (Sсh. ех Fr.)

ЯДЛИВА ГЪБА с характерни вкусови качества и аромат. Подходяща е за всякаква кулинарна обработка.
Расте в късна пролет, през лятото (при валежи) и през есента. Предпочита смесените, широколистните и боровите гори, като расте обикновено в окрайнините на гората. През есента трудно се открива под падналите листа.

ОПИСАНИЕ:

Шапката е с диаметър от 4 до 10 см (максимум 12 см), отначало звънчевидна до полукълбовидна. Застарялата гъба се разтваря. Цветът на кожицата е светлокафяв, а повърхността й е осеяна с кафяви люспи.
Плодовото месо е доста плътно, дебело, бяло. При нараняване леко почервенява. Към ръба на шапката е много тънко.
Ламелите стоят плътно една до друга, със сивочервеникав цвят, а при натискане с карминеночервен цвят, който при застарялата гъба е шоколадовокафяв.
Щом почернее, гъбата и ламелите не бива да се консумират при каквато и да е добра обработка.
Спорите и споровият прашец са тъмнокафяви.
Пънчето е с цилиндрична форма, в долния си край завършва с леко удебеляване. Отначало при младата гъба е плътно, но по-късно е кухо.

Автор: recepty.bg
Начало