Напоследък китайското зеле придобива все по-голяма популярност у нас, макар отглеждането му да представлява предимно любителски интерес.
Ботаниците различават две разновидности китайско зеле – пекинско (Brassica oleracea var. pecinensis) и китайско (Brassica oleracea var. chinensis). Те са от същия род, към който принадлежи и нашето главесто зеле, както и карфиолът и ряпата, а също броколите и брюкселското зле. Разпространяваното у нас по магазините всъщност е пекинското, но не е грешка в домакинската практика да се нарича и китайско. По външен вид, естествено, и двата вида се отличават от роднините си, а по някои качества ги превъзхождат. В Китай те се употребяват както сурови, така и варени. У нас консуматорите ценят пекинското като вкусна салата. Хранителните качества и на двата вида са безспорни. Листата им са богати на витамини, предимно на витамините С и А, и на минерални соли – фосфорни, калциеви, железни и др. Характерното за съдържащите се в тях белтъчини е, че се намират в много лесно усвоима от човешкия организъм форма. В тези белтъчини голям е относителният дял на незаменимите аминокиселини. Специално за пекинското зеле е характерно високото съдържание на лизин – една от най-важните аминокиселини за човешкия организъм. Захарите са преди всичко под формата на монозахариди. Всичко това прави китайските видове зеле ценна храна както в прясно, така и в преработено състояние.
Китайските видове зеле проявяват по-висока взискателност към условията на отглеждане в сравнени с другите видове от това семейство. Те са растения на прохладния климат и късия ден, но са по-малко издръжливи от другите зелеви култури на ниски температури. В същото време не понасят и високите температури. Особено взискателни са към почвената и атмосферната влажност. Най-добре се развиват на дълбоки, плодородни и влагоемни почви. Характерно за тях е, че имат къс вегетационен период. Това, както и предпочитанията им към по-ниските температури, ги прави удобни за отглеждане през пролетта и през есента.
Отглеждането им при нашите условия не представлява трудност. Разбира се, има си правила и тънкости, които се усвояват в практиката.
Китайските видове зеле се отглеждат чрез пряка сеитба на семената на постоянно място. Пролетното производство може да е и чрез разсад. Сроковете на засяване и цялата агротехника са както при ранното зеле.
Понеже са растения на късия ден и прохладния климат, китайските видове зеле у нас дават добри резултати като есенна култура. Семената се засяват в края на юли и главно през първата половина на август на 40-45 см междуредово разстояние. При ръчната сеитба в любителските градини сеитбата трябва да е по-рядка със стремеж семената да попаднат на препоръчваните разстояния. Ако посевът е по-гъст, след поникването при образуването на първия същински лист растенията се прореждат така, че между тях в реда да ма разстояние 30-40 см.
По-нататък грижите са както при цветното зеле. Те трябва да бъдат постоянни и такива, че в относително краткия вегетационен период развитието на растенията да не спира. Особено внимание трябва да се обръща на поддържането на почвената влажност, а с това и на въздушната. Дъждуването е подходящ начин за поливане. Почвената повърхност трябва да се поддържа рохка и чиста от плевели. Едн-две подхранвания с минерални торове или с разреден във вода пресен органичен тор се отразяват добре на крайния резултат.
Реколтата е готова за прибиране през първата половина на октомври. От 10 кв. метра може да се добие 20-25 кг китайско зеле.
Антракнозата (Colletotrichum fragariae) е икономически опасна гъбна болест по ягодата. Тя включва повреди по плодовете, пъпките, цветовете, листните дръжки, ластуните, кореновата шийка и листата. Повр...
Пълзящото циганче (Impatiens repens) е многогодишно тревисто растение, родом от тропическите гори на остров Шри Ланка. Този вид се отличава със стелещи се, червеникави, месести филизи, които достигат ...
Названието на ехиума (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас има...
Трудно може да разчитате на повече и по-качествена продукция от зеленчуковите култури, ако предварително не сте подготвили семената. Известни са няколко начина да сторите това. Вие ще решите кой от тя...