Градина » Фасулевият зърнояд умира за часове във фризера

 Фасулевият зърнояд умира за часове във фризера

През годината фасулевият зърнояд развива 4-5 поколения - едно на полето, останалите по време на съхранението. В долапите и складовете неприятелят намира много благоприятни условия за развитие и нанася значителни повреди на фасула. При тези условия химическа борба не може да се провежда. Един подходящ, сравнително лесно приложим и изпитан метод са ниските температури. Зърноядът е топлолюбив, ниската температура е гибелна за него. При минус 1 градус той не може да преживее повече от 1 месец, а при минус 10 градуса всички негови стадийни форми умират за няколко часа.
От студ най-бързо загиват възрастните, какавидите и яйцата, а най-дълго издържат живи ларвите. Тази биологическа особеност може резултатно да се използва като средство за борба срещу зърнояда. През студените зимни месеци наличните количества фасул могат да се изнесат под навеси или да се оставят в студени помещения и там да престоят 15-20 дни при минус 2 - минус 5 градуса. Ако през този период има големи колебания в температурата, фасулът трябва да се държи на студено, докато сумата на средните температури на въздуха достигне минус 90 - минус 100 градуса, фасулът не трябва да бъде насипан в много големи торби. В домакинствата хладилниците и фризерите могат да се използват за обеззаразяване по този начин.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Чип бъдинг е лесен начин на присаждане

Използван широко в страните от Западна Европа, напоследък този метод намира все по-широко приложение в практиката на овощните разсадници и у нас. Много е интересен и за любителите овощари. По същество...

Окопайте пипера

С окопаването се разрушава почвената кора, унищожават се плевелите и се създават условия за добро проветряване и затопляне на почвата. Това е особено важно в началото на развитието на растенията, кога...

От какво страдат кактусите?

Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспеш...

От какво боледува виното?

Болестите на вината са разделени на две групи: аеробни и анаеробни. От първата най-често се срещат цветясването и вкисването. Анаеробни заболявания са манит, повдигане, вгорчаване, провлачване и други...

Начало