В началото пак да напомним – не вземайте семе от хибриди, резултатът ще е разочароващ. Но ако сте си харесали някой директен сорт и той е намерил прекрасни условия във вашата градина, време е да оставите семена от него. Краставиците трябва да са напълно узрели, но месото им да е още твърдо. Семената ще узреят вътре, но оставете плода на сухо място, докато омекне.
Най-жизнени са семената от средната част на краставицата. Така че първо отстранете крайчетата, после я разрежете на две надлъжни половини. Изстържете вътрешността заедно със семената и потопете в съд с вода. Оставете съда на топло, за да се извърши ферментация. После промийте с чиста вода няколко пъти. Разстелете върху парче плат или хартия, изчакайте семената да изсъхнат и ги приберете в затворен стъклен буркан. Не забравяйте да залепите етикет с името на сорта.
Мелокактусът (Melocactus) е един от най-трудните за култивиране. Характерна за него е шапчицата върху кръглото тяло, която се появява при добре развитите растения. Тя прилича на непропорционална приса...
Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...
Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...
В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непре...