Независимо дали сами сте произвели или закупили разсад, пиперът се разсажда, когато почвата в градината се е затоплила достатъчно и е минала опасността от късна пролетна слана. Пикираният разсад за ранно производство се изнася през втората половина на април в Благоевградска и Пловдивска област и в началото на май в Северна България, а в Софийско след 10- 15 май.
За разсаждането е най-добре да изберете тих и облачен ден, а ако времето е слънчево и ветровито, разсаждайте само през следобедните часове на деня до късна вечер. За разсаждане се използва само здрав, добре развит и закален разсад. Добре е предварително да го сортирате, ако не е пикиран и да изравните.
Ако сте пикирали разсад в саксийки или чимчета, изваждате и пренасяте внимателно с оглед да запазите растенията здрави и свежи. В този вид ги засаждате в предварително изкопани дупки или бразди, дълбоки колкото е висока саксийката или чимчето – 8-10 см. Засаденото растение заравяте 1-2 см. над мястото, където е било преди, притъпквате и поливате. Така засадените растения се прихващат без да боледуват и да задържат своя разтеж и развитие.
Засаждате ли непикиран разсад, наскубете го и сортирайте на малки снопчета, подрежете корените и ги наредете в кошница, сандъче и др., с което да ги пренесете в градината. При изваждането гледайте да запазите част от почвата около корена на растението и така го пренесете. Докато разсаждате разсадa на постоянно място, дръжте го на сянка.
Почвата под плодните дръвчета в градината е най-добре да се поддържа във вид на черна угар. За тази цел през есента или пролетта под всяко дръвче трябва да се внасят органични и минерални торове (азот...
За доброто развитие и растеж на зеленчуците голямо значение има срокът на сеитбата. Той зависи и се определя така, че вегетацията на растенията да минава при най-благоприятното съчетание на климатични...
Баклата е силно студоустойчива, с големи претенции към почвената и въздушната влага. Тези й качества позволяват да се засява и предзимно, най-добре в южните райони, където ще презимува успешно, рано н...
Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...