Независимо дали сами сте произвели или закупили разсад, пиперът се разсажда, когато почвата в градината се е затоплила достатъчно и е минала опасността от късна пролетна слана. Пикираният разсад за ранно производство се изнася през втората половина на април в Благоевградска и Пловдивска област и в началото на май в Северна България, а в Софийско след 10- 15 май.
За разсаждането е най-добре да изберете тих и облачен ден, а ако времето е слънчево и ветровито, разсаждайте само през следобедните часове на деня до късна вечер. За разсаждане се използва само здрав, добре развит и закален разсад. Добре е предварително да го сортирате, ако не е пикиран и да изравните.
Ако сте пикирали разсад в саксийки или чимчета, изваждате и пренасяте внимателно с оглед да запазите растенията здрави и свежи. В този вид ги засаждате в предварително изкопани дупки или бразди, дълбоки колкото е висока саксийката или чимчето – 8-10 см. Засаденото растение заравяте 1-2 см. над мястото, където е било преди, притъпквате и поливате. Така засадените растения се прихващат без да боледуват и да задържат своя разтеж и развитие.
Засаждате ли непикиран разсад, наскубете го и сортирайте на малки снопчета, подрежете корените и ги наредете в кошница, сандъче и др., с което да ги пренесете в градината. При изваждането гледайте да запазите част от почвата около корена на растението и така го пренесете. Докато разсаждате разсадa на постоянно място, дръжте го на сянка.
Това прекрасно планинско растение вирее в диво състояние в австрийските Алпи и в Швейцария, където народа го нарича Коледна или Христова роза. В нашите градини то принадлежи към най-добрите растения ц...
Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-висо...
От средата на май започва разсаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запаз...
Брюкселското зеле се отглежда заради малките зелчета, чийто диаметър достига едва 2-4 см. В пазвите на листата по високото 60-80 см стъбло се образуват до 80-90 зелчета. Те са нежни, крехки, много бог...