Градина » Защо зимнината потъмнява

 Защо зимнината потъмнява

Често направени по всички правила консерви, след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът – стават ли за ядене и защо се получава това?
Цветът на плодовете и зеленчуците се изменя по най-различни причини – заради самата термична обработка, от допира им със съдовете, от развитието на различна микрофлора в процеса на съхраняването на консервите. Но преди всичко - при самата подготовка на суровината, когато очистените и нарязаните плодове и зеленчуци взаимодействат с въздуха. Неслучайно се препоръчва нарязаните на парчета ябълки, круши, целина да се държат в подкиселена вода.
Компотите добиват различен цвят и ако сте използвали капачки без лаково покритие.
Обагрянето на плодовете се дължи на съдържащите се в тях антоциани. Това са водоразтворими обагрящи вещества, при консервирането те преминават в сиропа и правят външния вид на компотите привлекателен. Но при взаимодействието с метали естественият цвят на антоцианите може да се измени и да се появят черни, виолетови и сиви тонове. Виолетови оттенъци се забелязват твърде често в компотите от тъмнооцветените сортове вишни и череши. Зелено-черна или синьо-черна окраска се появява в компотите от касис или офика заради реакцията на съдържащите се в тях дъбилни вещества с метали. Подобна промяна се забелязва и при зеленчуците. Например цвеклото в процеса на преработка може да стане виолетови. За да се предотврати попадането на метални йони в консервите, трябва да се използват ножове и съдове от неръждаема стомана, а капачките да не са с повредено покритие.
Цветът на консервирания чесън също може да се измени след реакцията на металите с киселината. Резултатът е “воднистост” и “восъчност”. За да има хубав цвят чесънът, може да се обагри със сок от цвекло.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

При ябълката избирайте не само сорта, но и подложката

Ябълката сравнително добре се приспособява към различни почвени и други условия, което позволява отглеждането й в почти цялата страна. Поради това тя неизменно присъства в любителските смесени градини...

Погрижете се за зеленчуковите семена

В зеленчуковата градина вече е есен. Струва ни се, че основните грижи за зеленчуците вече са приключили. Но не е точно така. Идва времето когато трябва да се захванете със събраните семена. Не е нужн...

Как се размножава хортензията?

Културните вариетети от хортензиите не дават семена и размножаването им се извършва по вегетативен път – чрез стъблени резници. Майчините растения се избират още по време на цъфтенето. През януари...

Лозето се реже и на зелено

Филизенето е една от пролетните операции, които се правят в лозето. То се провежда около 10-15 май, когато ресите са се оформили и леторастите са достигнали дължина 10-20 см. От тях се премахват главн...

Начало