Градина » Станете селeкционери на цветя

 Станете селeкционери на цветя

В природни условия опрашването на растенията се прави от насекомите, които прелитат от цвят на цвят. Резултатът от такова опрашване зависи от случая. Ако се опрашват специално отбрани растения, може да се повлияе на формата и окраската на цветовете, които ще се появят в потомство. Техниката на опрашването не е сложна, особено при растенията с такива големи цветове, каквито имат хибискусът и лилиумът, при които женският плодник и мъжките тичинки с жълт прашец са лесно различими.

Опрашването се извършва по следния начин:

1. Събиране на прашеца. От цвета, който сте избрали да бъде бащин, изрежете тичинките или тръбичката с тичинките и плодника на хибискуса в момента, когато прашникът на тичинките се спука и прашецът се покаже навън.
2. Опрашване. Изрежете тичинките на цвета, който сте избрали да бъде майчин. Направете това преди да са се разпукали прашниците. Нанесете прашеца от първия цвят на върха на плодника на втория цвят. Не пипайте прашника и плодника с ръце, за да не пренесете някаква инфекция.
3. Изолация. Облечете с полиетиленов плик опрашеният цвят, за да не допуснете попадането на чужд прашец. По-късно на опашения цвят се изрязват плодовете. А получените от тях хибридни растения имат нова форма или багра.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Засадете лозичките на постоянното им място

Вкоренените резници от културни сортове лози или т. нар. лози на собствен корен трябва да се преместят на мястото за засаждане веднага след приключване на вегетацията през първата година от вкореняван...

Отгледайте си кротон от резник

Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20ºС и висока въздушна влажност. Не бива да...

Хортензията - украшение за градината

Наричат хортензията най-хубавото украшение на градината. Убеждаваме се в това само като погледнем високия кичест храст с огромните - до 30 см, бухнали съцветия. Това е един от най-обилно и най-продъ...

Кога да подрежем касиса?

Още през февруари! През март може да се окаже, че сте закъснели. Защо ли? Защото касисът се събужда рано от зимен покой, соковете се раздвижват и започват да изнасят резервните хранителни вещества по ...

Начало